I samarbete med Husqvarna
Foto: Istockphoto

Trädgårdskalender – checklista för trädgården

Trädgårdsexperten

I trädgården finns det saker att göra hela tiden. Men när ska du göra vad? Här i vår trädgårdskalender får du bästa tipsen månad för månad.  

Av: Redaktionen, 04 mars 2020

Trädgårdskalender – kom-ihåg-tips för din trädgård

 

Mars

 • Se över gräsmattan – är det mycket mossa? Räfsa bort den noggrant och lägg på toppdressjord (eller finkorning sand om det är väldigt mycket mossa). 
 • Ge gräsmattan en dos långtidsverkande gödsel i samband med regn.
 • Så länge knopparna inte har börjat svälla på äppel- och päronträden går det bra att beskära dem nu. Samma sak gäller för häckarna.
 • Om vårsolen är stark fast det fortfarande är frost i marken är det bra att skydda vintergröna växter med säckväv för att undvika tjältorka.
 • När det börjat spira igen i rabatterna kan du klippa bort allt som är visset och lägga det i trädgårdskomposten. 
 • Är det mycket sly på tomten som behöver tas bort är röjsåg ett effektivt redskap att använda. 
 • Har du ett växthus så bör du tvätta bort alger och smuts innan du fyller det med nya växter. 

April

 • Börja gå på jakt efter ogräs och gräv upp dem med rötterna. 
 • Är gräsmattan lite sliten är det bra att så nytt gräs där det behövs eller fördela gräsfrö jämnt över hela gräsmattan för bästa resultat. Hålla ytan fuktig och täck med fiberduk så gror det snabbare. 
 • Plocka fram gräsklippare och övriga redskap och kontrollera att de fungerar som de ska. Rengör, använd rostlösningsmedel där det behövs och olja in träskaften. Behöver något repareras eller knivarna slipas? Är det kanske dags att köpa nytt? 
 • Gödsla och jordförbättra med kompost runt buskar och i rabatter och köksland. Det finns mycket du kan du börja så redan nu i kökslanden så som sockerärtor, rädisor, morötter och rödbetor. Glöm inte att sätta sommarens färskpotatis!
 • Det är också dags att beskära kryddväxter och lavendel, och när björken har fått musöron är det rosornas tur.

Maj

 • Det är dags att börja klippa gräset, men vänta tills det är över fem centimeter högt innan du sätter igång. 
 • Gräsklipp är utmärkt att använda både som marktäckning och gödsling i rabatter och köksland. Finfördelat gräsklipp fungerar också jättebra att gödsla gräsmattan med. För att underlätta detta finns mulchergräsklipparesom har ett klippsystem som gör att gräset klipps flera gånger och sedan återgår till gräsmattan. Tänk på att endast 1/3 av gräsets längd bör klippas av vid varje tillfälle så klipp gräsmattan med jämna mellanrum. En robotgräsklippare klipper lite i taget hela tiden och därmed får du automatiskt kontinuerlig gödsling av gräsmattan.
 • De flesta grönsaker och sommarblommor kan nu sås direkt i köksland och rabatter. Det är också en bra tid för att plantera nya rabatter, träd och buskar.

Grästrimmer Husqvarna

Använd en grästrimmer för att komma åt hörn och kanter där gräsklipparen inte når.
Foto: Husqvarna

Juni

 • Nu grönskar det ordentligt i trädgården och gräsmattan bör klippas ungefär en gång i veckan. Använd en grästrimmer för att komma åt hörn och kanter där gräsklipparen inte når.
 • Ge höga perenner stöd med pinnar eller ställningar så de inte faller ihop vid regn eller av blommornas tyngd. Klipp bort vissna blommor så kommer det oftast nya blommor. 
 • Gallra i grönsaksbäddarna ifall du har sått för tätt. 

Beskära rosor

I juli drar beskärningssäsongen igång – nu är det hög tid att beskära buskar och träd.

Juli

 • Beskärningsperioden JAS (juli, augusti, september) har börjat, så nu är en bra tid att beskära de flesta träd och buskar. Batteridrivna stångsågar är både lätta och når högt upp bland trädens grenar.
 • Glöm inte bort vattningen och håll särskild koll på att dina odlingar, krukväxter och nyplanterade växter inte torkar ut. Är sommaren väldigt torr är det bra att stödvattna i rabatterna om möjlighet finns. Vattna helst på morgonen så det avdunstar mindre och undvik småskvättar som ger ytliga rötter.

Augusti

 • Skördetiden är här på riktigt i kökslanden och för att få så stor och lång skörd som möjligt behöver man skörda regelbundet. Så nytt och snabbväxande grödor när det blivit tomt i raderna. 
 • Gallra vinbärs- och krusbärsbuskar efter skörden. Ta bort risiga och korsande grenar så att luft och ljus kommer in i buskarna. Gallra också hallonsnåret och ta bort alla skott där bären har suttit.  
 • Gräv upp och dela vårblommande perenner om de blivit stora och du vill föröka dem. 

September

 • Ta bort fallfrukt från gräsmattan. Bästa tidpunkten att beskära fruktträden är när du har skördat klart. Ta också bort fruktmumier som hänger kvar i träden då de kan ha smittsamma svampsjukdomar.  
 • Nu är det också en bra tid att plantera nytt, som rabatter, träd och buskar. 
 • När du skördat och rensat färdigt i kökslanden är det bra att marktäcka jorden med till exempel höstlöv eller halm för att minska ogrässpridning. 
 • Glöm inte bort vårlökarna som ska ner i marken.

Oktober

 • Nu börjar det bli läge att stänga igen trädgården. Ta en sista runda med gräsklipparen. Höj klipphöjden något de sista gångerna så att gräset orkar med vintern och snön. 
 • Ta in utemöbler och krukväxterna du haft ute – nattfrosten kan komma plötsligt och förstöra både växter och krukor. 
 • Samla ihop löven på gräsmattan och lägg i komposten eller använd för att skydda känsliga växter med. Att lämna kvar en tjock lövmatta på gräsmattan ökar risken för mossa. En lövblås gör jobbet snabbt och enkelt. 
 • Vill du sätta vitlök är det nu det är dags. 

Husqvarna batteri

Med Husqvarnas batteriserie kan du använda samma batterier i allt från lövblåsen och häcksaxen till gräsklipparen och trimmern.
Foto: Husqvarna 

Enkelt, tyst och smidigt med batteridrivna redskap

Förr om åren startade trädgårdssäsongen när grannarna började dra igång sina gräsklippare. Idag håller bullret och knattret på att försvinna när allt fler använder eldrivna redskap, och då framför allt de smidigare batteridrivna.

Precis som när det gäller elbilar har utvecklingen gått fram med stormsteg även när det gäller batteridrivna trädgårdsredskap.

– Husqvarnas batteridrivna produkter är idag jämförbara i styrka med bensindrivna, och i vissa fall till och med starkare. En stor fördel med vår batteriserie är också att du kan använda ett och samma batteri till alla produkter. Både smidigt och ekonomiskt! säger Magnus Moberg, produktspecialist på Husqvarna.

Innan du köper en ny batteridriven gräsklippare, häcksax eller kanske trimmer är det ett bra tips att besöka Husqvarnas praktiska Köpguide för batteriprodukter. Där kan du snabbt se vilket batteri som är kompatibelt med just dina produkter och din trädgårds behov. 

Advertisement

04 mars 2020 Redaktionen
Advertisement
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsexperten
Sly är unga skott från träd och buskar som snabbt brukar växa ihop sig till svårgenomträngliga partier. Skotten uppkommer via fröspridning eller från rotsystem på andra träd.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Ta bort träd och sly – bästa metoderna

Trädgårdsexperten Har du en tomt med mycket sly och mindre träd som regelbundet behöver gallras ut? Då kan både röjsåg och motorsåg vara bra hjälpmedel. Här tipsar vi om bästa sätten att röja!

Robotgräsklippare eller rider? Vi guidar!
I samarbete med Husqvarna

Rider eller robotgräsklippare – vilket passar dig bäst?

Trädgårdsexperten För att klippa en stor gräsmatta passar det bra med antingen en åkgräsklippare (rider) eller robotgräsklippare. Vi guidar dig till bästa valet för din...

Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Trädgårdsexperten Hur blir jag av med grävlingarna i min trädgård? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på vår läsarfråga.

Så sköter du dina julblommor

Trädgårdsexperten Hyacinter, amaryllis och jultulpaner – här är trädgårdsexperten Susanna Rosén bästa tips på hur du sköter julens vackraste växter!

Med en högtryckstvätt kan du ta bort alger och mossa som gör stenaltanen missfärgad och hal.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Så rengör du stenplattorna – 5 bra metoder!

Trädgårdsexperten Ser dina stenplattor trista ut, med påväxt av mossa, alger och lavar? Här tipsar vi om fem sätt att göra dem fina igen:

Lövblåsen – bästa städmaskinen för trädgården!
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Städa snabbt med lövblås – bästa tipsen!

Trädgårdsexperten En lövblås kan användas till mer än du tror. Här är problemen som lövblåsen lätt blåser bort – och de bästa arbetsmetoderna.

Jordfräsen hjälper dig att förverkliga dina odlingsdrömmar.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Jordfräs – när du vill bearbeta jorden snabbt och effektivt!

Trädgårdsexperten Drömmer du om att odla mycket? Med en jordfräs kan du förvandla gräsmattan till trädgårdsland i ett knyck!

Har du en naturtomt med en del träd att gallra ut och ved att såga upp underlättar det att ha en motorsåg.
I samarbete med Husqvarna

Batteridriven vs bensindriven motorsåg – vilken passar dig bäst?

Trädgårdsexperten Behöver du en motorsåg men är osäker på om du ska välja batteri- eller bensindrivet? Det här ska du tänka på inför köpet.

I SAMARBETE MED HUSQVARNA

8 viktiga trädgårdsredskap med batteri – så använder du dem!

Trädgårdsexperten Vilka trädgårdsredskap behöver du till din trädgård? Numera finns det batteridrivna alternativ till de flesta maskiner så att du kan jobba tyst, smidigt...