"Vilket träd är bäst mot vind och ljud?"

Trädgårdsexperten

Vilka träd och buskar fungerar bäst mot ljud och vind? Läs trädgårdsexpertens svar här!

Vilket träd fungerar mot ljud?

Jag undrar vilka träd och växter som är bäst mot starka vindar? Vilka sorter är mest ljudabsorberande?

Rolf Löfström

Annons

 

Svar: Vilka träd och växter du ska välja beror på var i landet du bor. Det skiljer i härdighet mellan sydskånska kusten och lappländska kalfjället i norr – och båda platserna är blåsiga. En fingervisning är att välja sådana som naturligt växer i blåsiga områden och på den breddgrad du bor. Undvik alltså träd och buskar som trivs i lundar, i skydd under större träd. Avstå även från dem med klena rotsystem och/eller stora blad. Titta gärna på vad som finns efter våra svenska kuster och välj odlade varianter av dem. Dit hör bland annat rönnar, olika viden/sälgar, alar och björkar. 

 

Läs även: Så bygger du ett vindskydd till terrassen!

 

Även träd och buskar som växer snabbt och har stadiga rotsystem är bra alternativ. Dit hör till exempel pil och poppel. I Skåne använder man sig ofta av dubbla häckar runt trädgården för att dämpa vindarna. Häckar som hindrar blåst dämpar också ljud – i alla fall sommartid när de har löv. Bra lövfällande varianter är exempelvis avenbok, liguster och oxel. Vill du ha ljuddämpande häckar eller buskage året om bör du välja städsegröna växter, som exempelvis gran. En granhäck är dessutom härdig i hela landet, och granen är den barrväxt som växer på högst höjd, närmast kalfjället, näst efter fjällbjörken.

Susanna Rosén

 

Vi i Villas trädgårdsexpert.

08 januari 2018
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsexperten

Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Trädgårdsexperten Hur blir jag av med grävlingarna i min trädgård? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på vår läsarfråga. 

Så sköter du dina julblommor

Trädgårdsexperten Hyacinter, amaryllis och jultulpaner – här är trädgårdsexperten Susanna Rosén bästa tips på hur du sköter julens vackraste växter!

Så skyddar du trädgården mot djur

Trädgårdsexperten Vi gillar vilda djur i trädgården och välkomnar mer än gärna fåglar, fjärilar och bin. Men alla gäster är inte lika trevliga – dit hör rådju...

"Mossan tar över vår gräsmatta"

Trädgårdsexperten Hur får man bort mossan från gräsmattan, undrar en av våra läsare. Här är trädgårdsexperten Susanna Roséns svar.

Odla runt poolen – expertens tips

Trädgårdsexperten Möblera med växter runt poolen för att skapa lä och insynsskydd. Du kan också odla Medelhavsväxter i kruka för ett trivsammare poolhäng. Vi i...

"Allt mer ogräs i trädgårdslandet"

Trädgårdsexperten Ogräset växer bara mer och mer för varje år, vad kan jag göra, undrar en av våra läsare. Läs trädgårdsexpertens svar här!

Planera din vinterblomning

Trädgårdsexperten December känns fortfarande avlägset, men om du vill driva vinterblommande amaryllislökar är det dags att börja nu. Trädgårdsexperten Susanna Rosén kommer med smarta tips!

"Kan jag flytta äppelträdet?"

Trädgårdsexperten Går det att flytta ett äppelträd? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på läsarfrågan!

Musta äpplen – bästa tipsen

Trädgårdsexperten Nu dignar äppelträden av frukt som är perfekt att göra must av, även fallfrukten. Trädgårdsexperten Susanna Rosén visar dig hur du får ut det bästa av...