Foto: Istockphoto

Så skyddar du trädgården mot djur

Trädgårdsexperten

Vi gillar vilda djur i trädgården och välkomnar mer än gärna fåglar, fjärilar och bin. Men alla gäster är inte lika trevliga – dit hör rådjur, som ser rabatten som ett dukat bord, och mördarsniglar som kaläter odlingarna.

Det finns tre sätt att få ha växterna ifred. Det första är att stänga ute vilda djur med barriärer som nät och staket. Det andra är att odla sådant som djuren inte gillar. Ett hett tips är giftiga eller mycket aromatiska växter som rådjur och sniglar ratar.

 

Giftiga perenner 

Annons

En av våra giftigaste perenner är stormhatt – ett säkert kort mot rådjur. Ett tredje sätt, som inte är fullt lika säkert, är att störa djuren är med hjälp av skrämselmedel. Det kan exempelvis vara med vindsnurror och vita lappar (som ser ut som vita rumpor på flyende rådjur) på en tvättlina som gör rådjuren nervösa. Har du hund som rastas i trädgården känner rådjuren av lukten och äter troligen grannens krokusar i första hand. 

 

Stängsel och barriärer

Ryggradsdjur

1. Om du vill skydda hela tomten kan du sätta upp ett så högt stängsel att rådjuren inte vågar eller kan hoppa över. Det finns särskilda skyddsnät mot rådjur som du hittar på till exempel Allox.se. Hänger man nätet på pinnar (som finns att köpa), i anslutning till träd och buskar vid tomtgränsen, blir det nästan osynligt.

2. En extra hög gärdesgård, med tätare mellan störparen än normalt, brukar hindra rådjur från att hoppa över. Du kan också bygga ett tätt staket med en genomsiktlig spaljédel högst upp.

3. För att stänga ute harar och kaniner är inte höjden det viktiga utan att stängslet är ordentligt förankrat en bit ner i marken så att djuren inte kan gräva under staketet.

4. Du kan välja att skydda endast en del av trädgården, exempelvis köksträdgården, eller en viss planta du är extra rädd om. Det blir kanske inte lika snyggt med en massa nätrundlar här och där i odlingarna, men det funkar.

5. Om fåglarna äter upp dina bär kan du sätta upp fågelskrämmor som fladdrar eller glimmar i vinden. Du kan även lägga ut en plastorm på ett synligt ställe, sådant gör fåglarna nervösa. Prova också att odla exempelvis jordgubbar i rödmålade odlingslådor, gärna på ben så att plantorna kommer upp från marken. Då ser inte fåglarna jordgubbarna när de mognar. Ett alternativ är att odla sorter i en annan bärfärg, som vita smultron eller gula bigarråer. Då tror fåglarna att bären fortfarande är omogna och låter dem vara ifred.

 

Läs även: "Hur bekämpar jag mask i trädet?"

 

Ryggradslösa djur

1. Liljebaggar dyker upp på liljor men också på vissa lökväxter som fritillaria. Håll uppsikt över växterna och kläm ihjäl alla synliga baggar. Bladlöss kan du spola av med en hård vattenstråle. Den snällaste metoden för att minska mängden bladlöss är att gynna nyckelpigor. En nyckelpiga lägger 400 ägg och varje larv kan äta upp till 800 bladlöss. Sätt upp så kallade insektshotell för att locka nyckelpigor: bunta ihop tunna bamburör som klipps i ett par decimeter långa bitar och binds ihop med ett snöre. Gamla vassmattor funkar också.

2. Mördarsniglar är ett gissel och de breder ut sig mer och mer för varje dag. Egentligen är sniglar och snäckor nyttiga djur som ser till att bryta ner växtmaterial så att näringen blir tillgänglig och kan tas upp av andra växter. Men spanska skogssnigeln hör inte hemma här och har därför inga naturliga fiender, och kan föröka sig ohämmat. I södra Europa, där den ursprungligen kommer från, beter den sig som vilken snigel som helst. 

 

Så skyddar du dig mot mördarsniglar 

  • Kolla noga att det inte följer med några sniglar eller snigelägg när du köper nya växter eller vid växt- bytardagar. Gräv inte upp växter i en trädgård där det finns många mördarsniglar.
  • Ge dig ut på dagliga snigeljakter och plocka så många du kan. Döda dem genom att klippa strax bakom huvudet, stoppa i plastpåse som slängs i soporna. Be dina grannar göra samma sak.
  • Sätt ut snigelfällor som vittjas dagligen. Lägg ut en plastsäck (och plocka de som gömmer sig i fukten under) eller en låg, nersänkt skål fylld med öl som de drunknar i.
  • Välja snigelsäkra växter.
  • Skydda odlingarna med barriärer, som snigelplåtar runt odlingslådorna. Man kan också stryka lådan med snigelfärg. Den gör att sniglarna vänder och odlingarna får vara ifred. 

 

Odla osmakligt

Genom att odla växter som är osmakliga kan du luta dig tillbaka, njuta av alla vackra blommor, och ändå välkomna vilda djur i trädgården. I stället för tulpaner i rabatten har du ett hav av narcisser. Välj pioner i stället för rosor, alternativt rosor som är extremt taggiga. 

 

Här är växter som (oftast) får vara ifred

1. Iris

2. Daglilja

3. Pion

 

 

 

4. Fingerborgsblomma

5. Bolltistel

 

Susanna Rosén, Vi i Villas trädgårdsexpert. 

31 juli 2017
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsexperten
Robotgräsklippare eller rider? Vi guidar!
I samarbete med Husqvarna

Rider eller robotgräsklippare – vilket passar dig bäst?

Trädgårdsexperten För att klippa en stor gräsmatta passar det bra med antingen en åkgräsklippare (rider) eller robotgräsklippare. Vi guidar dig till bästa valet för din trädgård.

Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Trädgårdsexperten Hur blir jag av med grävlingarna i min trädgård? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på vår läsarfråga.

Så sköter du dina julblommor

Trädgårdsexperten Hyacinter, amaryllis och jultulpaner – här är trädgårdsexperten Susanna Rosén bästa tips på hur du sköter julens vackraste växter!

Jordfräsen hjälper dig att förverkliga dina odlingsdrömmar.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Jordfräs – när du vill bearbeta jorden snabbt och effektivt!

Trädgårdsexperten Drömmer du om att odla mycket? Med en jordfräs kan du förvandla gräsmattan till trädgårdsland i ett knyck!

Har du en naturtomt med en del träd att gallra ut och ved att såga upp underlättar det att ha en motorsåg.
I samarbete med Husqvarna

Batteridriven vs bensindriven motorsåg – vilken passar dig bäst?

Trädgårdsexperten Behöver du en motorsåg men är osäker på om du ska välja batteri- eller bensindrivet? Det här ska du tänka på inför köpet.

I SAMARBETE MED HUSQVARNA

8 viktiga trädgårdsredskap med batteri – så använder du dem!

Trädgårdsexperten Vilka trädgårdsredskap behöver du till din trädgård? Numera finns det batteridrivna alternativ till de flesta maskiner så att du kan jobba tyst, smidigt...

Pallkragen gör det lätt att odla – var som helst!
Annonssamarbete

Lättskött trädgård: 10 saker som underlättar livet för trädgårdstok...

Trädgårdsexperten Längtar du efter en trädgård som i stort sett sköter sig själv? Förenkla trädgårdslivet med 10 smarta knep:

Med lite omsorg och regelbunden klippning kan du skapa en frisk, grön och tät gräsmatta. Foto: Husqvarna
I samarbete med Husqvarna

Fixa bästa gräsmattan

Trädgårdsexperten Nu är det dags att lägga grunden för sommarens gräsmatta. Med hjälp av lite vårstädning, omsorg och rätt klippning kommer du långt – här är bästa knepen...

Gräsmattor gillar robotgräsklippare! Gräset hålls grönt, friskt och perfekt klippt.
I samarbete med Husqvarna

7 tips för dig som vill skaffa robotgräsklippare

Trädgårdsexperten Funderar du på att skaffa en robotgräsklippare och undrar vilken som passar just dig och din trädgård? Här är 7 smarta råd inför köpet.