Foto: Susanna Rosén, Blomsterfrämjandet

Så sköter du dina julblommor

Trädgårdsexperten

Hyacinter, amaryllis och jultulpaner – här är trädgårdsexperten Susanna Rosén bästa tips på hur du sköter julens vackraste växter!

Av: Susanna Rosén , 30 november 2017

Julros 

Julrosen är egentligen en trädgårdsväxt. Att den blommar mitt i vintern beror på att blomtiden är anpassad till ursprunget i södra Europas bergsområden, där det är tillräckligt fuktigt för blomning mitt i vintern. Använd den som bordsdekoration, i en julgrupp eller sätt den i en kruka utanför ytterdörren.

Annons

Inköp: Välj en planta som ser frisk och kraftig ut, med många knoppar. Hos den vitblommande julrosen kommer bladen senare. Hybridjulros har blommor och blad samtidigt.

Plats: Helst ljust och svalt. Står den inne i rummet håller den inte lika länge. 

Skötsel: Vattna så att jorden håller en lätt, jämn fuktighet. Om plantan ställs svalt nattetid varar blomningen längre.

Efter blomning: Ställ växten på ett ljust och svalt ställe, vattna sparsamt men regelbundet, och plantera ut i trädgården så snart det går att gräva.

 

Cyklamen 

En gammaldags vinterblomma som kom till Europa redan på 1700-talet. I dag har vi oftast för varmt inne för att cyklamen ska trivas, men om du placerar den ljust och svalt håller den sig fin längre. 

Inköp: Välj ett blommande exemplar med många knoppar. Stänglarna ska vara raka och bladverket kompakt.

Plats: Ljust och svalt. Är det frostfritt ute eller om du har ett inglasat, frostfritt uterum håller cyklamen längre än om den står på en varm fönsterbräda. Skötsel:Vattna underifrån, på fatet. En cyklamen vill inte torka ut, och slokar vid för lite vatten – men också av för blöt jord. Nyp av vissna blommor.

Efter blomning: Svår att spara, men om du vill gör du så här: Fortsätt vattna måttligt. Till sommaren drar du ner på det och låter knölen vila. Väck den ur vilan i början av hösten genom försiktig vattning.

 

Amaryllis 

Den ståtliga amaryllislöken blommar med stora, julröda klockor, men variationen av färger är enorm. Riktigt maffiga sorter kan få blommor med en diameter på upp till 24 cm medan de allra minsta får mer blygsamma klockor på 5–6 cm. 

Inköp: Ju större lök, desto fler blomstänglar men ofta även fler klockor per stängel. Om du köper färdigdrivet – välj en lök där minst en knopp är synlig.

Plats: Ställ dem gärna i ett ljust fönster, men inne i rummet går också bra – i alla fall när blommorna har slagit ut.  

Skötsel: Vattna i samband med plantering, för att väcka löken. Vänta sedan tills blomknoppen har börjat svälla, och gör det då enbart när jorden är torr. Vattnar du för mycket och för ofta kan stängeln bli lång och ranglig. Nyp av vissna blommor. 

Efter blomning: Fortsätt att sköta din amaryllis som en vanlig, grön krukväxt. Gödselvattna regelbundet och sätt gärna ut krukan under sommaren. Då kan den blomma om, men kanske inte exakt vid jul.

 

Julbegonia 

Växten har funnits i handeln sedan förra sekelskiftet. Eftersom den blommar mitt i vintern fick den namnet julbegonia. Den vanligaste blomfärgen är mörkt rosaröd men den finns också i vitt. 

Inköp: Välj en planta där bladen ser friska ut och är fulla med blomknoppar. 

Plats: I ett ljust fönster, för att alla knoppar ska slå ut krävs solsken.

Skötsel: Se till att jorden håller en lätt, jämn fuktighet – men hellre torr än för blöt. 

Efter blomning: Plantan fortsätter att bilda knoppar ända till mars. Det går sedan bra att spara plantan. Klipp bort det som är visset, skär av topparna och plantera om begonian i ny jord och kanske numret större kruka. 

 

Jultulpan 

Denna tulpansort har odlats ända sedan 1800-talets slut. På 1940- och 1950-talet var det den vanligaste julväxten innan julstjärnan tog över. Den röda sort vi köper heter Brilliant star. Använd tulpanerna som dekoration på bordet, ensamma eller i julgrupper.

Inköp: Välj lökar som ser friska och spänstiga ut, där man kan ana lite rött i toppen.

Plats: Som dekoration där de syns, ofta på julbordet.

Skötsel: Ställ gärna svalt under natten, då varar blomningen längre.

Efter blomning: Kortvarig blomning, inget att spara. 

 

Hyacint 

Vanliga blomfärger är vitt, rosa och blått, men numera finns det fler nyanser att välja bland. Alla doftar, men vissa sorter gör det mer än andra. Köp många hyacinter och plantera dem tätt på ett stort fat och täck jorden med mossa. Du kan också sätta dem en och en i hyacintglas. 

Inköp: Välj en lök där knoppen syns.

Plats: Trivs på de flesta platser men utvecklas bäst i ett svalt rum.

Skötsel: Vattnas sparsamt men regelbundet. Löken innehåller fukt och näring. Ställ gärna lökarna svalare under natten så varar blomningen längre.

Efter blomning: Slängs i regel, men du kan plantera ut lökarna i trädgården. När de blommar igen blir blomstängeln gles och ser mer ut som en vild hyacint.

 

Liljekonvalj 

Att pryda julbordet med drivna liljekonvaljer har hundraåriga anor och var förr vanligt på slott och herresäten. På den tiden drev man själv, men i dag kan man köpa färdigdrivna liljekonvaljer i kruka som bara är att placera på bordet.

Läs även:

Så skyddar du trädgården mot djur

Vi gillar vilda djur i trädgården och välkomnar mer än gärna fåglar, fjärilar och bin. Men alla gäster är inte lika trevliga – dit hör...

Inköp: Köp färdigdrivna, blomningsmogna groddar eller plantor i knopp planterade i kruka.  

Plats: Ljust och svalt, men kan också ställas på julbordet.

Skötsel: Vattnas måttligt. Ställ den gärna svalt under natten så varar blomningen längre.

 

Efter blomning: Kan sparas i ett ljust och svalt fönster, och planteras ut till våren. Det är samma art som vår vilda liljekonvalj. 

30 november 2017 Susanna Rosén
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsexperten
Sly är unga skott från träd och buskar som snabbt brukar växa ihop sig till svårgenomträngliga partier. Skotten uppkommer via fröspridning eller från rotsystem på andra träd.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Ta bort träd och sly – bästa metoderna

Trädgårdsexperten Har du en tomt med mycket sly och mindre träd som regelbundet behöver gallras ut? Då kan både röjsåg och motorsåg vara bra hjälpmedel. Här tipsar vi om bästa sätten att röja!

Robotgräsklippare eller rider? Vi guidar!
I samarbete med Husqvarna

Rider eller robotgräsklippare – vilket passar dig bäst?

Trädgårdsexperten För att klippa en stor gräsmatta passar det bra med antingen en åkgräsklippare (rider) eller robotgräsklippare. Vi guidar dig till bästa valet för din...

Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Trädgårdsexperten Hur blir jag av med grävlingarna i min trädgård? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på vår läsarfråga.

Med en högtryckstvätt kan du ta bort alger och mossa som gör stenaltanen missfärgad och hal.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Så rengör du stenplattorna – 5 bra metoder!

Trädgårdsexperten Ser dina stenplattor trista ut, med påväxt av mossa, alger och lavar? Här tipsar vi om fem sätt att göra dem fina igen: 

Lövblåsen – bästa städmaskinen för trädgården!
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Städa snabbt med lövblås – bästa tipsen!

Trädgårdsexperten En lövblås kan användas till mer än du tror. Här är problemen som lövblåsen lätt blåser bort – och de bästa arbetsmetoderna.

Jordfräsen hjälper dig att förverkliga dina odlingsdrömmar.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Jordfräs – när du vill bearbeta jorden snabbt och effektivt!

Trädgårdsexperten Drömmer du om att odla mycket? Med en jordfräs kan du förvandla gräsmattan till trädgårdsland i ett knyck!

Har du en naturtomt med en del träd att gallra ut och ved att såga upp underlättar det att ha en motorsåg.
I samarbete med Husqvarna

Batteridriven vs bensindriven motorsåg – vilken passar dig bäst?

Trädgårdsexperten Behöver du en motorsåg men är osäker på om du ska välja batteri- eller bensindrivet? Det här ska du tänka på inför köpet.

I SAMARBETE MED HUSQVARNA

8 viktiga trädgårdsredskap med batteri – så använder du dem!

Trädgårdsexperten Vilka trädgårdsredskap behöver du till din trädgård? Numera finns det batteridrivna alternativ till de flesta maskiner så att du kan jobba tyst, smidigt...

Pallkragen gör det lätt att odla – var som helst!
Annonssamarbete

Lättskött trädgård: 10 saker som underlättar livet för trädgårdstok...

Trädgårdsexperten Längtar du efter en trädgård som i stort sett sköter sig själv? Förenkla trädgårdslivet med 10 smarta knep: