I samarbete med Husqvarna
Gräsmattor gillar robotgräsklippare! Gräset hålls grönt, friskt och perfekt klippt.
Gräsmattor gillar robotgräsklippare! Gräset hålls grönt, friskt och perfekt klippt. Foto: Husqvarna

7 tips för dig som vill skaffa robotgräsklippare

Trädgårdsexperten

Funderar du på att skaffa en robotgräsklippare och undrar vilken som passar just dig och din trädgård? Här är 7 smarta råd inför köpet. 

Av: Redaktionen, 04 mars 2020

Numera pilar de runt i var och varannan trädgård, dag som natt, i sol som regn, oavsett om ägarna är hemma eller borta. Och att komma fram till sommarstugan och mötas av en färdigklippt, jämn och fin gräsmatta är svårslaget.

Dagens robotgräsklippare är smart

Över hälften av alla gräsklippare som säljs är idag robotar. De har blivit allt billigare och effektivare – och inte minst, de är smarta! 

De går till och med att tala med. Via appar i mobilen kan du styra roboten med rösten. Du kan sitta där och fika på verandan och säga åt roboten att börja klippa gräsmattan. 

– Det bästa är nog ändå att gräsmattan mår så mycket bättre av att klippas ofta och lite istället för sällan och mycket. Gräsklippet fungerar som naturlig gödning och mossan trängs snabbt undan, säger Petrus Ekbladh, som är expert på robotgräsklippare. 

Men vilken typ av robotgräsklippare bör du välja? Vilken passar just din trädgård? Här är 7 viktiga saker att tänka på inför köpet. 

7 tips för dig som vill skaffa robotgräsklippare

1. Ingen tomt är för knepig – robotgräsklipparen klarar mer än du tror

Dagens robotgräsklippare klarar mer utmanande gräsmattor än de flesta tror. Tekniken har blivit mogen och idag finns det en robot för i stort sett alla trädgårdar, oavsett hur stor eller liten, ojämn, lutande, fragmenterad och lummig den än är. Och GPS-navigering ser till att alla delar av gräsmattan blir perfekt klippta. 


Petrus Ekbladh är expert på robotgräsklippare.
Foto: Husqvarna 

2. Snåla inte med kapaciteten

Om du inte vill att roboten ska vara ute och klippa dygnet runt så välj en modell med mer ytkapacitet än din gräsmattas storlek. Det ger dig mer ostörd tid i trädgården för lek och trädgårdsarbete. 

3. Låt proffs inspektera trädgården 

Om din trädgård har många hinder, trånga passager eller skarpa hörn är det bra att rådgöra med en återförsäljare om vilken modell som passar din trädgård bäst. De flesta kan ändå installera robotgräsklipparen själv genom att lägga en begränsningskabel, en tunn slinga, längs med ytterkanten av gräsmattan. 

4. Fyrhjulsdrift för sluttande trädgårdar 

Robotgräsklipparnas största utmaning är backar, framför allt i ytterkanterna av tomten. Har du en sektion med mycket lutning är det bra att rådgöra med en återförsäljare. Nu finns fyrhjulsdrivna klippare som hanterar backar med lutning på upp till 70 procent – det är lika brant som en backhoppningsbacke!

Robotgräsklippare
Dagens robotgräsklippare kan klara det mesta – den här fixar lutningar på upp till 70 procent! 
Foto: Husqvarna 

5. Satsa på en tystgående robotgräsklippare 

Även om robotgräsklippare inte bullrar och stör som bensinklippare är det bra att kolla in decibeltalen ordentligt eftersom robotgräsklipparen arbetar många fler av veckans timmar. Även ett lågt surrande ljud kan störa över tid. 

Det är stor skillnad på ljudnivå mellan olika märken och modeller. Tänk på att 3 dB extra innebär en fördubbling av ljudets uppfattade styrka! Vill du köra nattetid med fönstren öppna, välj en tystgående.

6. Smart och stöldsäkert 

Stöld oroar många som funderar på att köpa robotgräsklippare, men det är väldigt ovanligt. Till skillnad från de flesta saker i din trädgård är robotgräsklipparen skyddad med PIN-kod. Vill du känna dig extra trygg ska du skaffa en uppkopplad klippare. Då kan du följa klipparens position i mobilen med hjälp av GPS-spårning och får även ett meddelande om den skulle lämna sitt arbetsområde. 

7. Skaffa en robotgräsklippare att lita på 

Det viktigaste med en robotgräsklippare är att den är driftsäker och går att lita på i alla väder. Om den av olika anledningar fastnar på hinder eller kör utanför installationen är det lätt hänt att du slutar använda den. Satsa på en modell med intelligenta lösningar och mogen programvara. 

Svårt att välja bland robotgräsklipparna? Här finns en populär guide som hjälper dig hitta rätt robotgräsklippare för just din tomt. Knappa in data om storlek och utseende på din gräsmatta och du får direkt ett antal förslag på modeller som passar just dina förhållanden. 

 

Advertisement

04 mars 2020 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsexperten
Sly är unga skott från träd och buskar som snabbt brukar växa ihop sig till svårgenomträngliga partier. Skotten uppkommer via fröspridning eller från rotsystem på andra träd.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Ta bort träd och sly – bästa metoderna

Trädgårdsexperten Har du en tomt med mycket sly och mindre träd som regelbundet behöver gallras ut? Då kan både röjsåg och motorsåg vara bra hjälpmedel. Här tipsar vi om bästa sätten att röja!

Robotgräsklippare eller rider? Vi guidar!
I samarbete med Husqvarna

Rider eller robotgräsklippare – vilket passar dig bäst?

Trädgårdsexperten För att klippa en stor gräsmatta passar det bra med antingen en åkgräsklippare (rider) eller robotgräsklippare. Vi guidar dig till bästa valet för din...

Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Trädgårdsexperten Hur blir jag av med grävlingarna i min trädgård? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på vår läsarfråga.

Så sköter du dina julblommor

Trädgårdsexperten Hyacinter, amaryllis och jultulpaner – här är trädgårdsexperten Susanna Rosén bästa tips på hur du sköter julens vackraste växter!

Med en högtryckstvätt kan du ta bort alger och mossa som gör stenaltanen missfärgad och hal.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Så rengör du stenplattorna – 5 bra metoder!

Trädgårdsexperten Ser dina stenplattor trista ut, med påväxt av mossa, alger och lavar? Här tipsar vi om fem sätt att göra dem fina igen:

Lövblåsen – bästa städmaskinen för trädgården!
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Städa snabbt med lövblås – bästa tipsen!

Trädgårdsexperten En lövblås kan användas till mer än du tror. Här är problemen som lövblåsen lätt blåser bort – och de bästa arbetsmetoderna.

Jordfräsen hjälper dig att förverkliga dina odlingsdrömmar.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Jordfräs – när du vill bearbeta jorden snabbt och effektivt!

Trädgårdsexperten Drömmer du om att odla mycket? Med en jordfräs kan du förvandla gräsmattan till trädgårdsland i ett knyck!

Har du en naturtomt med en del träd att gallra ut och ved att såga upp underlättar det att ha en motorsåg.
I samarbete med Husqvarna

Batteridriven vs bensindriven motorsåg – vilken passar dig bäst?

Trädgårdsexperten Behöver du en motorsåg men är osäker på om du ska välja batteri- eller bensindrivet? Det här ska du tänka på inför köpet.

I SAMARBETE MED HUSQVARNA

8 viktiga trädgårdsredskap med batteri – så använder du dem!

Trädgårdsexperten Vilka trädgårdsredskap behöver du till din trädgård? Numera finns det batteridrivna alternativ till de flesta maskiner så att du kan jobba tyst, smidigt...