I SAMARBETE MED HUSQVARNA
Röjsåg
Sly är unga skott från träd och buskar som snabbt brukar växa ihop sig till svårgenomträngliga partier. Skotten uppkommer via fröspridning eller från rotsystem på andra träd. Foto: Husqvarna

Ta bort träd och sly – bästa metoderna

Trädgårdsexperten

Har du en tomt med mycket sly och mindre träd som regelbundet behöver gallras ut? Då kan både röjsåg och motorsåg vara bra hjälpmedel. Här tipsar vi om bästa sätten att röja!

Av: Sandra Holmes, 18 februari 2021

Det finns många anledningar till att vilja glesa ut bland sly och träd på tomten. Det kan till exempel handla om att skapa bättre framkomlighet och sikt, få större ljusinsläpp och att kunna ge möjlighet för vissa träd eller buskar att få växa till sig utan konkurrens. 

Beroende på hur kraftiga träden och buskarna är, finns det olika verktyg som passar för att ta bort dem. Här går vi igenom hur du bäst arbetar med röjsåg och motorsåg

 

1. Röjsåg till sly

Röjsågen är ett mångsidigt redskap som kan användas både till klippning av högt gräs och ogräs, och för att ta bort grövre vegetation som sly och buskar. Den har en roterande klinga som sitter på ett riggrör, och har vanligtvis ett så kallat hornstyre som liknar ett cykelstyre. 

Olika tillbehör

Beroende på vad man ska använda sin röjsåg till så finns det olika tillbehör att välja på, och det är en fördel om det är lätt att växla mellan dem vid blandad vegetation. Ett trimmerhuvud passar exempelvis för gräs, en gräsklinga för grovt gräs, en slyklinga för gräs och sly, och röjklingan, som är rund och tandad, för grövre sly. 

Arbetssätt

En röjsåg är ett lite tyngre redskap så det är viktigt att ha en bra bärsele som fördelar vikten. 

När man använder röjsåg är det bra att jobba metodiskt över ytan, och gå sakta och säkert framåt medan man för redskapet fram och tillbaka i en halvcirkel. 

Har man en plan yta, med ett större parti sly att röja bort, är det smartast att börja längst bort på tomten och jobba sig fram emot huset. Då slipper man att promenera över stubbarna så mycket. Ska du däremot röja i en sluttning är den bästa metoden att arbeta sig nerifrån och upp, i horisontella rader. 

Minska mängden skott

Klingan eller trimmertråden tar lätt skada om den slår i stenar. Därför är det bäst att försöka gå igenom området som ska röjas innan man sätter igång, och se så där inte gömmer sig några oväntade överraskningar. Då kan du tryggt röja bort slyn så nära marken som möjligt, vilket är en fördel för att minska mängden stubbskott.

Nya skott har förmågan att snabbt växa till sig inom bara några veckor. Därför är det bra att upprepa röjningen och röja två gånger, under perioden från lövsprickningen och till och med augusti månad. På så vis blir slyet mindre livskraftigt.

Batteridriven röjsåg

För att slippa andas in avgasångor kan det vara skönt att välja en maskin med låga bränsleutsläpp eller gärna en batteridriven röjsåg, som också har fördelen att den vibrerar mindre och har lägre ljudnivå. 

 

2. Motorsåg till träd

När det kommer till träd och motorsågar, blir valet av maskin och arbetsteknik mer avancerat beroende på hur stora träd man har. Har man en villa- eller fritidstomt med mycket småträd att gallra ut är det inte så svårt att lära sig att ta bort dem själv med en enklare motorsåg. Vill man däremot få bort större träd är det alltid bättre att ta professionell hjälp om man själv inte har möjlighet att gå en motorsågskurs, för att undvika skador på både människor och fasta element. 

Batteridriven motorsåg

En batteridriven motorsåg är en väldigt smidig maskin för nybörjaren. De är enkla att starta med en knapptryckning, istället för att behöva rycka i startsnöret, pumpa bränsle och choka som på en bensinsåg. Med en batterisåg slipper du förstås också avgasångorna och kladdet med att hälla i bensin. Batterisågen passar även för en rutinerad motorsågsanvändare, men vill du kunna jobba i långa arbetspass kan det vara värt att lägga lite extra pengar på ett mer avancerat batteri. 

Trädfällning

Vintern är en bra tid att ta bort träd som ska bli ved, så att virket hinner torka fram till hösten. Det är också lämpligt för tyngre träd eftersom marken då är hård av tjäle och mindre känslig.

När man ska fälla ett träd är det bland annat viktigt att fastställa fallriktningen genom att se på trädets lutning och hur grenarna växer. Du behöver också rensa upp i riktningen dit trädet kommer att falla, och bakom trädet, så att du har en reträttväg. Därefter tar man bort kvistarna runt stammen, upp till axelhöjd, genom att såga med svärdets undersida uppifrån och ned, innan det är dags att börja med kapningen. Vill du veta mer om motorsågsanvändning och övriga tekniska moment av trädfällning, hittar du en bra introduktionsvideo här

 

Arbeta säkert!

Ett skyddsavstånd på minst tio meter till andra personer behövs när man röjer bort sly, och minst trädets räckvidd när man fäller träd. Eftersom både röjsåg och motorsåg är kraftfulla maskiner är det viktigt att lära sig hur de ska användas på ett säkert sätt, och att skaffa sig rätt skyddsutrustning, innan man drar igång arbetet.

I skyddskläderna ingår hjälm med visir och hörselkåpor, sågskyddssäkra skor, rivsäkra kläder och skyddshandskar. Sågskyddsbyxor krävs även vid motorsågning. Första förband är också viktigt att bära med sig. 

 

Vem får använda röjsåg och motorsåg?

När det gäller privat bruk finns det inga särskilda krav på dig som ska använda motorsåg eller röjsåg, men för yrkesanvändare kräver båda redskapen särskilda körkort. Utan körkort kan du få få använda maskinerna på din egen tomt, men inte hos grannen, eftersom denna då klassas som din arbetsgivare. Det är alltid bra att gå en kurs, eller att på egen hand läsa på ordentligt och titta på instruktionsvideor. 

 

Läs också: Städa snabbt med lövblås – bästa tipsen! 

 

18 februari 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsexperten
Robotgräsklippare eller rider? Vi guidar!
I samarbete med Husqvarna

Rider eller robotgräsklippare – vilket passar dig bäst?

Trädgårdsexperten För att klippa en stor gräsmatta passar det bra med antingen en åkgräsklippare (rider) eller robotgräsklippare. Vi guidar dig till bästa valet för din trädgård.

Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Trädgårdsexperten Hur blir jag av med grävlingarna i min trädgård? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på vår läsarfråga.

Så sköter du dina julblommor

Trädgårdsexperten Hyacinter, amaryllis och jultulpaner – här är trädgårdsexperten Susanna Rosén bästa tips på hur du sköter julens vackraste växter!

Med en högtryckstvätt kan du ta bort alger och mossa som gör stenaltanen missfärgad och hal.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Så rengör du stenplattorna – 5 bra metoder!

Trädgårdsexperten Ser dina stenplattor trista ut, med påväxt av mossa, alger och lavar? Här tipsar vi om fem sätt att göra dem fina igen: 

Lövblåsen – bästa städmaskinen för trädgården!
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Städa snabbt med lövblås – bästa tipsen!

Trädgårdsexperten En lövblås kan användas till mer än du tror. Här är problemen som lövblåsen lätt blåser bort – och de bästa arbetsmetoderna.

Jordfräsen hjälper dig att förverkliga dina odlingsdrömmar.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Jordfräs – när du vill bearbeta jorden snabbt och effektivt!

Trädgårdsexperten Drömmer du om att odla mycket? Med en jordfräs kan du förvandla gräsmattan till trädgårdsland i ett knyck!

Har du en naturtomt med en del träd att gallra ut och ved att såga upp underlättar det att ha en motorsåg.
I samarbete med Husqvarna

Batteridriven vs bensindriven motorsåg – vilken passar dig bäst?

Trädgårdsexperten Behöver du en motorsåg men är osäker på om du ska välja batteri- eller bensindrivet? Det här ska du tänka på inför köpet.

I SAMARBETE MED HUSQVARNA

8 viktiga trädgårdsredskap med batteri – så använder du dem!

Trädgårdsexperten Vilka trädgårdsredskap behöver du till din trädgård? Numera finns det batteridrivna alternativ till de flesta maskiner så att du kan jobba tyst, smidigt...

Pallkragen gör det lätt att odla – var som helst!
Annonssamarbete

Lättskött trädgård: 10 saker som underlättar livet för trädgårdstok...

Trädgårdsexperten Längtar du efter en trädgård som i stort sett sköter sig själv? Förenkla trädgårdslivet med 10 smarta knep: