I samarbete med Husqvarna
Robotgräsklippare eller rider? Vi guidar!
Robotgräsklippare eller rider? Vi guidar! Foto: Husqvarna

Rider eller robotgräsklippare – vilket passar dig bäst?

Trädgårdsexperten

För att klippa en stor gräsmatta passar det bra med antingen en åkgräsklippare (rider) eller robotgräsklippare. Vi guidar dig till bästa valet för din trädgård.

Av: Sandra Holmes, 11 maj 2020

Har du en större tomt med en stor gräsmatta? Med en vanlig gågräsklippare kan det kännas som en riktigt hästjobb att ta sig an gräsklippningen. Från maj, när gräset börja sätta fart med att växa, tills att säsongen är över i slutet av oktober, behöver gräsmattan klippas ungefär en gång i veckan för att hålla sig i bästa skick. Men är det då en åkgräslippare, som du själv sitter på och kör runt med, eller en robotgräsklippare som är bästa valet för dig och din trädgård? Här listar vi fördelarna med de olika maskinerna för att hjälpa dig med valet. 

 

Med en robotgräsklippare får du mer tid över till annat.

Robotgräsklippare – gör jobbet åt dig

En robotgräsklippare passar bäst för dig som har en gräsmatta på upp till 5 000 kvm – men om ytan är större än så kan du förstås också välja att använda flera stycken robotar. 

Den största fördelen med robotgräsklipparen är självfallet det uppenbara – att du slipper göra jobbet själv och får mer tid till annat. Men här är några andra viktiga aspekter: 

 • Den är väldigt tystgående, vilket är skönt både för dig och dina grannar. 

 • Eftersom den går på batteri, slipper du köpa och fylla på bensin, och andas in några avgaser. 

 • Den klipper lite hela tiden vilket gör att gräsmattan är nyklippt hela tiden. Det är inte bara snyggt utan även bra för gräset eftersom det korta gräsklippet återgår till gräsmattan som näring. Regelbunden klippning minskar också mossbildning i gräsmattan. 

 • Med hjälp av Husqvarnas smarta uppkopplade Automower Connect-teknik kan du göra mängder med inställningar, alltifrån när roboten ska klippa, vilken klipphöjd gräset ska ha, och var i trädgården den ska klippa extra mycket. Om du har Google Home eller en Alexa-smarthögtalare kan du dessutom säga åt gräsklipparen att starta eller stoppa klippningen.

 • Har du en väldigt kuperad tomt är roboten att föredra. En rider kan du säkert köra med upp till 10 % lutning medan Husqvarnas Automowers minst hanterar lutningar på upp till 45 %, och som mest på upp till 70 % eller 35°, med pionjärmodellen Husqvarna Automower® 435X AWD som är utrustad med fyrhjulsdrift.

 • Har du många trånga passager i trädgården är roboten också behändig. Husqvarna Automowers känner automatiskt av trånga passager och kan ta sig igenom så smala passager som 60 cm. 

 • En robot tar mycket liten plats att förvara. 

 

En rider ger dig full kontroll på klippningen.

Rider – mångsidig mästare

Har du en tomt utan branta sluttningar och tycker att det är ganska roligt att klippa gräset –  att det ger dig lite skön egentid? Då är en rider troligtvis ett bättre alternativ för dig än en robotgräsklippare. En rider kan dessutom användas till mycket mer än att bara klippa gräs. Här är riderns fördelar: 

 • Du har full kontroll och bra överblick över klippningen. Du behöver till exempel inte oroa dig för att husdjur eller barn ska råka skada sig på maskinen.  

 • Det finns en mängd tillbehör som du kan använda till ridern. Du kan till exempel koppla på vagn för att transportera saker med, borsta gångar och uppfarter, och ploga snö. Men också andra tillbehör för gräsmatteskötsel, både mossrivare och vertikalskärare. 

 • Med Combi-klippaggregatet som finns på Husqvarnas riders har du möjlighet att välja mellan två klipptekniker: bakutkast eller BioClip®. Då kan du variera mellan att klippa lågt och högt gräs. Det är bra om du ibland skulle vilja ta vara på längre gräsklipp som täckmaterial eller kompost, eller om du inte har möjlighet att klippa regelbundet. 

 • Vill du köra en fossilfri rider finns Husqvarnas batteridrivna modell Rider Battery som har låg ljudnivå och en körtid på upp till 90 minuter.

Vi hoppas att du nu blivit lite klokare kring valet av gräsklippare. Det är värt att investera i en riktigt bra och rätt anpassad gräsklippare – då blir gräsklippningen till ett rent nöje!

11 maj 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsexperten
Sly är unga skott från träd och buskar som snabbt brukar växa ihop sig till svårgenomträngliga partier. Skotten uppkommer via fröspridning eller från rotsystem på andra träd.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Ta bort träd och sly – bästa metoderna

Trädgårdsexperten Har du en tomt med mycket sly och mindre träd som regelbundet behöver gallras ut? Då kan både röjsåg och motorsåg vara bra hjälpmedel. Här tipsar vi om bästa sätten att röja!

Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Trädgårdsexperten Hur blir jag av med grävlingarna i min trädgård? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på vår läsarfråga.

Så sköter du dina julblommor

Trädgårdsexperten Hyacinter, amaryllis och jultulpaner – här är trädgårdsexperten Susanna Rosén bästa tips på hur du sköter julens vackraste växter!

Med en högtryckstvätt kan du ta bort alger och mossa som gör stenaltanen missfärgad och hal.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Så rengör du stenplattorna – 5 bra metoder!

Trädgårdsexperten Ser dina stenplattor trista ut, med påväxt av mossa, alger och lavar? Här tipsar vi om fem sätt att göra dem fina igen: 

Lövblåsen – bästa städmaskinen för trädgården!
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Städa snabbt med lövblås – bästa tipsen!

Trädgårdsexperten En lövblås kan användas till mer än du tror. Här är problemen som lövblåsen lätt blåser bort – och de bästa arbetsmetoderna.

Jordfräsen hjälper dig att förverkliga dina odlingsdrömmar.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Jordfräs – när du vill bearbeta jorden snabbt och effektivt!

Trädgårdsexperten Drömmer du om att odla mycket? Med en jordfräs kan du förvandla gräsmattan till trädgårdsland i ett knyck!

Har du en naturtomt med en del träd att gallra ut och ved att såga upp underlättar det att ha en motorsåg.
I samarbete med Husqvarna

Batteridriven vs bensindriven motorsåg – vilken passar dig bäst?

Trädgårdsexperten Behöver du en motorsåg men är osäker på om du ska välja batteri- eller bensindrivet? Det här ska du tänka på inför köpet.

I SAMARBETE MED HUSQVARNA

8 viktiga trädgårdsredskap med batteri – så använder du dem!

Trädgårdsexperten Vilka trädgårdsredskap behöver du till din trädgård? Numera finns det batteridrivna alternativ till de flesta maskiner så att du kan jobba tyst, smidigt...

Pallkragen gör det lätt att odla – var som helst!
Annonssamarbete

Lättskött trädgård: 10 saker som underlättar livet för trädgårdstok...

Trädgårdsexperten Längtar du efter en trädgård som i stort sett sköter sig själv? Förenkla trädgårdslivet med 10 smarta knep: