I SAMARBETE MED HUSQVARNA
Altan
Med en högtryckstvätt kan du ta bort alger och mossa som gör stenaltanen missfärgad och hal. Foto: Husqvarna

Så rengör du stenplattorna – 5 bra metoder!

Trädgårdsexperten

Ser dina stenplattor trista ut, med påväxt av mossa, alger och lavar? Här tipsar vi om fem sätt att göra dem fina igen: 

Av: Redaktionen, 23 februari 2021

1. Skura och rensa

Spola plattorna med vattenslang och bearbeta dem med en skurborste. Är det mycket ogräs i springorna kan du rensa med ett ogräsjärn, helst en med ett långt skaft så du kan stå upp och arbeta.

 

2. Slipa med fogsand

När plattorna är torra kan du hälla ut fogsand över plattorna och borsta med en skurborste. Det har en slipande effekt. Denna metod kan även fungera mot kalkfläckar på betongplattor. 

 

Högtryckstvätt med altantvättsmunstycke.  

 

3. Spola med högtryckstvätt

En högtryckstvätt är ett smidigt hjälpmedel för att rengöra stenplattor. Bäst är att använda högtryckstvätten ihop med ett roterande altantvättsmunstycke. Det är effektivt mot lavar, som ofta är vita eller grå och brukar sitta extra hårt, men fördelar vattnet bredare över ytan, vilket är mer skonsamt mot stenplattorna. 

Använder du högtryckstvätt utan särskilt altantvättsmunstycke är det bra att inte ha så hårt tryck, att ha en bred stråle och att vinkla strålen till 30 grader för att inte spola bort fogsanden, eller skada plattorna. Betongplattor är mer porösa än natursten, så dem ska man vara försiktigare med. 

 

 

Att bara använda vatten är ett miljövänligt sätt att rengöra stenplattorna, men ibland är tillgången på vatten inte så god, och man vill inte slösa vatten i onödan. Det finns moderna högtryckstvättar som förbrukar betydligt mindre vatten än om man spolar med vattenslang, och som dessutom kan kopplas till regnvattentankar.  

Det är mest effektivt att använda högtryckstvätten när det regnat ett par dagar, för då släpper mossan och algerna lättare. Ibland kan man behöva fylla på med lite ny fogsand efteråt. 

När man har använt högtryckstvätt bör man vara noga med att ta bort mossan och algerna som spolats bort för att förhindra att de bildar ny påväxt. 

 

4. Rengöringsmedel

Vid mycket hårt sittande alger och mossa kan du koppla in en behållare med sten- eller altantvättmedel till högtryckstvätten. Tänk bara på att vissa stenmaterial, exempelvis sandsten, inte tål sura rengöringsmedel, så stäm först av med leverantören kring vilket tvättmedel som passar din typ av sten. 

Det finns särskilda starka medel som kan användas mot lavar. Både stentvätt och såpa kan fungera, men behöver verka ett tag innan de skrubbas bort.  

Om plattorna fortfarande ser tråkiga ut efter att smuts och alger är borttaget kan du använda färgförstärkande medel för att få en jämnare ton och finare glans. 

 

5. Förebyggande åtgärder

När du är färdig med rengöringen kan det vara bra med förebyggande åtgärder som skyddar stenplattorna från att drabbas hårt av mossa och alger igen. 

Det finns exempelvis miljövänlig impregnering för plattor och sten, som motverkar både mossa, alger, kalkavlagringar och frostskador, och som är bra att använda en gång om året. 

Det finns också ogräshämmande fogsand, som skapar ett ökenliknande förhållande i fogen, och som i många fall förhindrar både ogräs och mossa. 

Var också noga med att rengöra stenplattorna regelbundet för att minska ny spridning av mossa och alger. 

 

Läs också: Städa snabbt med lövblås – bästa tipsen!

 

 

23 februari 2021 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsexperten
Sly är unga skott från träd och buskar som snabbt brukar växa ihop sig till svårgenomträngliga partier. Skotten uppkommer via fröspridning eller från rotsystem på andra träd.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Ta bort träd och sly – bästa metoderna

Trädgårdsexperten Har du en tomt med mycket sly och mindre träd som regelbundet behöver gallras ut? Då kan både röjsåg och motorsåg vara bra hjälpmedel. Här tipsar vi om bästa sätten att röja!

Robotgräsklippare eller rider? Vi guidar!
I samarbete med Husqvarna

Rider eller robotgräsklippare – vilket passar dig bäst?

Trädgårdsexperten För att klippa en stor gräsmatta passar det bra med antingen en åkgräsklippare (rider) eller robotgräsklippare. Vi guidar dig till bästa valet för din...

Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Trädgårdsexperten Hur blir jag av med grävlingarna i min trädgård? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på vår läsarfråga.

Så sköter du dina julblommor

Trädgårdsexperten Hyacinter, amaryllis och jultulpaner – här är trädgårdsexperten Susanna Rosén bästa tips på hur du sköter julens vackraste växter!

Lövblåsen – bästa städmaskinen för trädgården!
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Städa snabbt med lövblås – bästa tipsen!

Trädgårdsexperten En lövblås kan användas till mer än du tror. Här är problemen som lövblåsen lätt blåser bort – och de bästa arbetsmetoderna.

Jordfräsen hjälper dig att förverkliga dina odlingsdrömmar.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Jordfräs – när du vill bearbeta jorden snabbt och effektivt!

Trädgårdsexperten Drömmer du om att odla mycket? Med en jordfräs kan du förvandla gräsmattan till trädgårdsland i ett knyck!

Har du en naturtomt med en del träd att gallra ut och ved att såga upp underlättar det att ha en motorsåg.
I samarbete med Husqvarna

Batteridriven vs bensindriven motorsåg – vilken passar dig bäst?

Trädgårdsexperten Behöver du en motorsåg men är osäker på om du ska välja batteri- eller bensindrivet? Det här ska du tänka på inför köpet.

I SAMARBETE MED HUSQVARNA

8 viktiga trädgårdsredskap med batteri – så använder du dem!

Trädgårdsexperten Vilka trädgårdsredskap behöver du till din trädgård? Numera finns det batteridrivna alternativ till de flesta maskiner så att du kan jobba tyst, smidigt...

Pallkragen gör det lätt att odla – var som helst!
Annonssamarbete

Lättskött trädgård: 10 saker som underlättar livet för trädgårdstok...

Trädgårdsexperten Längtar du efter en trädgård som i stort sett sköter sig själv? Förenkla trädgårdslivet med 10 smarta knep: