Perenner kan planteras året runt!
Perenner kan planteras året runt! Foto: Johnér

Så blir du ett proffs på perenner

Trädgårdsexperten

Med perenner inreder du det gröna rummet med färg, form och blomsterprakt – och blir det inte som du tänkt är de enkla att flytta. Odlingsproffset Susanna Rosén hjälper dig komma igång med perenner, trädgårdens trotjänare. 

För att du ska få en vacker och lättskött plantering är det viktigt att växterna trivs. Då gäller det att välja rätt växt till rätt plats. En perenn som vill växa i full sol överlever visserligen på husets norrsida, men den kommer att bli gänglig och blomningen uteblir. En skuggväxt å andra sidan får svårt att klara ett direkt söderläge utan ständigt vattnande. 

Många perenner trivs i sol

Annons

Ta därför reda på hur en växt vill ha det för att trivas. Vill den ha sol eller skugga, lerjord eller sandjord? Flertalet trivs i en solig rabatt, bara jorden inte är för torr. Men det finns perenner för alla lägen, även knepigare lägen som i mörkaste skuggan under stora träd, en solig klipphäll med tunt jordlager eller i ständigt blöt jord vid dikeskanten.  

För att få en så lång blomning som möjligt, välj perenner som avlöser varandra, från tidig vår till sen höst. Är du bortrest mitt på sommaren kanske du ska lägga krutet på de växter som blommar under vår och sensommar. 

Tips – sensommarblommande perenner

Ett tips för att få en rabatt som håller sig fin hela säsongen är att ha många sensommarblommande perenner. De är på väg hela säsongen och har fina och fräscha blad innan de blommar. 

Men vackra rabatter är mer än bara blomning. Perenner blommar ofta en kortare tid, medan bladen finns där från vår till höst. Därför är växtsätt samt bladens form och färg lika viktiga som blommorna. Tänk på att variera form och storlek på blommor och blad genom att kombinera stort och smått, med yvigt och rundat. Storbladiga växter ger rabatten ett lugnt intryck. 

Perenner kan växa i hela landet 

En fördel med perenner är att de allra flesta av dem kan växa i hela landet. För dem finns inga zoner, som för träd och buskar. Växter som vissnar ner under vintern delar man in i A–D, där A funkar i alla jordar i hela landet medan D ställer större krav på jord och skyddat läge.

Det är alltså inte breddgraden utan jorden som avgör om en perenn ska överleva vintern eller inte. En luftig och väldränerad jord ökar växternas förmåga att övervintra. Och framför allt – våga testa! Fler perenner än man tror klarar sig i hela landet.

Så planterar du perenner

Tid: Perenner kan planteras under hela säsongen, men helst vår eller höst. Om du planterar mitt i sommaren måste du vattna betydligt oftare innan de har rotat sig.

Jord: Förbättra jordens struktur och dränering genom att tillföra rikligt med organiskt material – särskilt viktigt om jorden är tung. För det mesta är det inte kylan som gör att de dör, utan vintervätan. 

I en väldränerad jord med ett rejält snötäcke blir växter härdigare än i tyngre jordar med barmarksfrost. Vill du öka dräneringen och få varmare jord? Odla i upphöjda bäddar, eller bygg upp en liten kulle där du planterar växten.

Vad klarar perennen?

I stället för zonindelningen 1–8 har perenner ordnats i grupperna A–D, där A är härdigast och D känsligast.

A. Perenner som kan odlas i hela landet. Ingen vintertäckning eller dränering av jorden behövs.

B. Perenner som kan odlas i hela landet, men behöver en skyddad och väldränerad växtplats för att trivas.

C. Perenner som kan odlas i stora delar av landet, om platsen är skyddad och jorden väldränerad.

D. Perenner som bara kan odlas i landets varmare delar. Behöver vintertäckning och väldränerad jord.

Perenner för sol

I en solig rabatt med aningen torrare jord trivs exempelvis stäppsalvia 'Salvia nemorosa' och röd solhatt 'Echinacea purpurea', men även lavendel Lavandula, kantnepeta 'Nepeta x faassenii', lammöron 'Stachys byzantina' och backnejlika 'Dianthus'. Många av solväxterna har silverfärgade blad.

Perenner för skugga

Under stora träd eller i norr­läge trivs perenner med ett frodigt uttryck men även marktäckande, som funkia och ormbunkar. Andra val: revsuga 'Ajuga reptans', lungört 'Pulmonaria' och kaukasisk förgätmigej 'Brunnera macrophylla'. Många av dem har vackra blad som håller sig fina länge

29 juni 2016
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsexperten
Robotgräsklippare eller rider? Vi guidar!
I samarbete med Husqvarna

Rider eller robotgräsklippare – vilket passar dig bäst?

Trädgårdsexperten För att klippa en stor gräsmatta passar det bra med antingen en åkgräsklippare (rider) eller robotgräsklippare. Vi guidar dig till bästa valet för din trädgård.

Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Trädgårdsexperten Hur blir jag av med grävlingarna i min trädgård? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på vår läsarfråga.

Så sköter du dina julblommor

Trädgårdsexperten Hyacinter, amaryllis och jultulpaner – här är trädgårdsexperten Susanna Rosén bästa tips på hur du sköter julens vackraste växter!

Jordfräsen hjälper dig att förverkliga dina odlingsdrömmar.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Jordfräs – när du vill bearbeta jorden snabbt och effektivt!

Trädgårdsexperten Drömmer du om att odla mycket? Med en jordfräs kan du förvandla gräsmattan till trädgårdsland i ett knyck!

Har du en naturtomt med en del träd att gallra ut och ved att såga upp underlättar det att ha en motorsåg.
I samarbete med Husqvarna

Batteridriven vs bensindriven motorsåg – vilken passar dig bäst?

Trädgårdsexperten Behöver du en motorsåg men är osäker på om du ska välja batteri- eller bensindrivet? Det här ska du tänka på inför köpet.

I SAMARBETE MED HUSQVARNA

8 viktiga trädgårdsredskap med batteri – så använder du dem!

Trädgårdsexperten Vilka trädgårdsredskap behöver du till din trädgård? Numera finns det batteridrivna alternativ till de flesta maskiner så att du kan jobba tyst, smidigt...

Pallkragen gör det lätt att odla – var som helst!
Annonssamarbete

Lättskött trädgård: 10 saker som underlättar livet för trädgårdstok...

Trädgårdsexperten Längtar du efter en trädgård som i stort sett sköter sig själv? Förenkla trädgårdslivet med 10 smarta knep:

Med lite omsorg och regelbunden klippning kan du skapa en frisk, grön och tät gräsmatta. Foto: Husqvarna
I samarbete med Husqvarna

Fixa bästa gräsmattan

Trädgårdsexperten Nu är det dags att lägga grunden för sommarens gräsmatta. Med hjälp av lite vårstädning, omsorg och rätt klippning kommer du långt – här är bästa knepen...

Gräsmattor gillar robotgräsklippare! Gräset hålls grönt, friskt och perfekt klippt.
I samarbete med Husqvarna

7 tips för dig som vill skaffa robotgräsklippare

Trädgårdsexperten Funderar du på att skaffa en robotgräsklippare och undrar vilken som passar just dig och din trädgård? Här är 7 smarta råd inför köpet.