Foto: Blomsterfrämjandet

Planera din vinterblomning

Trädgårdsexperten

December känns fortfarande avlägset, men om du vill driva vinterblommande amaryllislökar är det dags att börja nu. Trädgårdsexperten Susanna Rosén kommer med smarta tips!

Amaryllis är egentligen en vårblommande lökväxt som, om den får ha sin naturliga rytm, blommar under vårvintern. Det märker man om man sparar löken och driver den på nytt inför nästa vinter. 

Det är först under 1900-talets senare hälft som vi har tvingat amaryllisen att bli julblomma. De lökar vi köper har odlarna ”lurat” att blomma mitt i vintern. 

Räkna med att det kan ta alltifrån fyra till tio veckor att driva en sovande amaryllislök i blom. Hur lång tid det tar beror på vilken sort det är, men också på hur varmt den står och hur pass bra du lyckas väcka den ur slummern. 

Annons

Vill du få fina vinterblommor?

Gör så här – steg för steg

1. När du köper löken är den i vila. Välj en fast och fin lök med friska rötter. Börja med att klippa bort de rötter som är torra och döda. Rötterna fungerar som fäste i jorden och löken tippar inte lika lätt av de utslagna blommornas tyngd. 

2. Plantera löken i en kruka som är något större än löken. Ett lagom mått är att kunna få plats med två fingrar mellan lök och krukkant. 

3. Lägg gärna ett lager dränering, exempelvis lecakulor eller krukskärvor, i botten av krukan. Fyll med vanlig blomjord. Plantera så att ungefär hälften av löken hamnar under jord. Vattna jorden så att den blir fuktig men inte blöt. 

4. Ställ krukan i ett fönster eller inne i rummet. Löken behöver ljus först när blomknoppen tittar upp. Placera krukan lagom varmt. Ju varmare, desto snabbare vaknar den. Om du ställer den ovanför ett varmt element kan du skynda på drivningen.

5. Vattna mycket sparsamt de första veckorna,men öka mängden vatten något när bladen kommer eller när blomstängeln tittar fram. Det är viktigt att jorden får torka mellan vattningarna. Om en amaryllis får för mycket vatten blir blomstängeln ofta för lång och gänglig. 

Vi i Villas trädgårdsexpert Susanna Rosén.

 

20 oktober 2016
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsexperten

Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Trädgårdsexperten Hur blir jag av med grävlingarna i min trädgård? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på vår läsarfråga. 

Så sköter du dina julblommor

Trädgårdsexperten Hyacinter, amaryllis och jultulpaner – här är trädgårdsexperten Susanna Rosén bästa tips på hur du sköter julens vackraste växter!

"Vilket träd är bäst mot vind och ljud?"

Trädgårdsexperten Vilka träd och buskar fungerar bäst mot ljud och vind? Läs trädgårdsexpertens svar här!

Så skyddar du trädgården mot djur

Trädgårdsexperten Vi gillar vilda djur i trädgården och välkomnar mer än gärna fåglar, fjärilar och bin. Men alla gäster är inte lika trevliga – dit hör rådjur, som ser rabatten som ett dukat bord, och mördarsniglar som kaläter odlingarna.

"Mossan tar över vår gräsmatta"

Trädgårdsexperten Hur får man bort mossan från gräsmattan, undrar en av våra läsare. Här är trädgårdsexperten Susanna Roséns svar.

Odla runt poolen – expertens tips

Trädgårdsexperten Möblera med växter runt poolen för att skapa lä och insynsskydd. Du kan också odla Medelhavsväxter i kruka för ett trivsammare poolhäng. Vi i...

"Allt mer ogräs i trädgårdslandet"

Trädgårdsexperten Ogräset växer bara mer och mer för varje år, vad kan jag göra, undrar en av våra läsare. Läs trädgårdsexpertens svar här!

"Kan jag flytta äppelträdet?"

Trädgårdsexperten Går det att flytta ett äppelträd? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på läsarfrågan!

Musta äpplen – bästa tipsen

Trädgårdsexperten Nu dignar äppelträden av frukt som är perfekt att göra must av, även fallfrukten. Trädgårdsexperten Susanna Rosén visar dig hur du får ut det bästa av...