Foto: Blomsterfrämjandet

Planera din vinterblomning

Trädgårdsexperten

December känns fortfarande avlägset, men om du vill driva vinterblommande amaryllislökar är det dags att börja nu. Trädgårdsexperten Susanna Rosén kommer med smarta tips!

Av: Susanna Rosén, 20 oktober 2016

Amaryllis är egentligen en vårblommande lökväxt som, om den får ha sin naturliga rytm, blommar under vårvintern. Det märker man om man sparar löken och driver den på nytt inför nästa vinter. 

Det är först under 1900-talets senare hälft som vi har tvingat amaryllisen att bli julblomma. De lökar vi köper har odlarna ”lurat” att blomma mitt i vintern. 

Räkna med att det kan ta alltifrån fyra till tio veckor att driva en sovande amaryllislök i blom. Hur lång tid det tar beror på vilken sort det är, men också på hur varmt den står och hur pass bra du lyckas väcka den ur slummern. 

Annons

Vill du få fina vinterblommor?

Gör så här – steg för steg

1. När du köper löken är den i vila. Välj en fast och fin lök med friska rötter. Börja med att klippa bort de rötter som är torra och döda. Rötterna fungerar som fäste i jorden och löken tippar inte lika lätt av de utslagna blommornas tyngd. 

2. Plantera löken i en kruka som är något större än löken. Ett lagom mått är att kunna få plats med två fingrar mellan lök och krukkant. 

3. Lägg gärna ett lager dränering, exempelvis lecakulor eller krukskärvor, i botten av krukan. Fyll med vanlig blomjord. Plantera så att ungefär hälften av löken hamnar under jord. Vattna jorden så att den blir fuktig men inte blöt. 

4. Ställ krukan i ett fönster eller inne i rummet. Löken behöver ljus först när blomknoppen tittar upp. Placera krukan lagom varmt. Ju varmare, desto snabbare vaknar den. Om du ställer den ovanför ett varmt element kan du skynda på drivningen.

5. Vattna mycket sparsamt de första veckorna,men öka mängden vatten något när bladen kommer eller när blomstängeln tittar fram. Det är viktigt att jorden får torka mellan vattningarna. Om en amaryllis får för mycket vatten blir blomstängeln ofta för lång och gänglig. 

Vi i Villas trädgårdsexpert Susanna Rosén.

 

20 oktober 2016 Susanna Rosén
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsexperten
Sly är unga skott från träd och buskar som snabbt brukar växa ihop sig till svårgenomträngliga partier. Skotten uppkommer via fröspridning eller från rotsystem på andra träd.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Ta bort träd och sly – bästa metoderna

Trädgårdsexperten Har du en tomt med mycket sly och mindre träd som regelbundet behöver gallras ut? Då kan både röjsåg och motorsåg vara bra hjälpmedel. Här tipsar vi om bästa sätten att röja!

Robotgräsklippare eller rider? Vi guidar!
I samarbete med Husqvarna

Rider eller robotgräsklippare – vilket passar dig bäst?

Trädgårdsexperten För att klippa en stor gräsmatta passar det bra med antingen en åkgräsklippare (rider) eller robotgräsklippare. Vi guidar dig till bästa valet för din...

Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Trädgårdsexperten Hur blir jag av med grävlingarna i min trädgård? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på vår läsarfråga.

Så sköter du dina julblommor

Trädgårdsexperten Hyacinter, amaryllis och jultulpaner – här är trädgårdsexperten Susanna Rosén bästa tips på hur du sköter julens vackraste växter!

Med en högtryckstvätt kan du ta bort alger och mossa som gör stenaltanen missfärgad och hal.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Så rengör du stenplattorna – 5 bra metoder!

Trädgårdsexperten Ser dina stenplattor trista ut, med påväxt av mossa, alger och lavar? Här tipsar vi om fem sätt att göra dem fina igen:

Lövblåsen – bästa städmaskinen för trädgården!
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Städa snabbt med lövblås – bästa tipsen!

Trädgårdsexperten En lövblås kan användas till mer än du tror. Här är problemen som lövblåsen lätt blåser bort – och de bästa arbetsmetoderna.

Jordfräsen hjälper dig att förverkliga dina odlingsdrömmar.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Jordfräs – när du vill bearbeta jorden snabbt och effektivt!

Trädgårdsexperten Drömmer du om att odla mycket? Med en jordfräs kan du förvandla gräsmattan till trädgårdsland i ett knyck!

Har du en naturtomt med en del träd att gallra ut och ved att såga upp underlättar det att ha en motorsåg.
I samarbete med Husqvarna

Batteridriven vs bensindriven motorsåg – vilken passar dig bäst?

Trädgårdsexperten Behöver du en motorsåg men är osäker på om du ska välja batteri- eller bensindrivet? Det här ska du tänka på inför köpet.

I SAMARBETE MED HUSQVARNA

8 viktiga trädgårdsredskap med batteri – så använder du dem!

Trädgårdsexperten Vilka trädgårdsredskap behöver du till din trädgård? Numera finns det batteridrivna alternativ till de flesta maskiner så att du kan jobba tyst, smidigt...