Foto: Susanna Rosén, Istockphoto

Odla runt poolen – expertens tips

Trädgårdsexperten

Möblera med växter runt poolen för att skapa lä och insynsskydd. Du kan också odla Medelhavsväxter i kruka för ett trivsammare poolhäng. Vi i Villas trädgårdsexpert, Susanna Rosén, delar med sig av sina bästa tips. 

1. Fläkt av medelhavet

Det är effektfullt med växter som tar upp färgen i poolens botten. Det förstärker känslan av sol och semester om du komponerar med blommande växter och svala färgtoner som blått, silver och vitt. Du kan också välja olika växter för Medelhavskänsla, exempelvis agapantus, lavendel och salvia i kombination med olivträd och lager. Du kan även sätta ut dina krukväxter om du vill, som hibiskus eller nerium – för att inte tala om pelargoner i olika färger. Andra växter att ha i kruka ute är olika citrusvarianter. Vill du ha det lättskött, och inte behöva vattna så ofta, kan du välja olika fetbladväxter i stora krukor. De gillar det soliga läget och det gör inget om du glömmer bort dem några dagar. 

Annons

2. Krydda krukorna

Utnyttja det soliga och varma läget genom att odla olika kryddväxter. Välj gärna sådana som du vet att du använder i köket. Det kan vara alltifrån gräslök till salvia och rosmarin. Du kan odla olika matnyttiga växter som sallat, rödbetor och fänkål. 

3. Tänk på avståndet

Sätt inte växterna alltför nära poolen. Det bör åtminstone vara någon meter mellan växt och poolkant. Om du har barn som gärna hoppar i vattnet är det bra att de lätt kan springa runt utan att plantorna bli nedtrampade, men också för att växterna ogillar att bli nedstänkta med klorerat vatten. Om du har växterna en bit från poolen minskar även risken för att blad och blommor hamnar i vattnet. Välj gärna växter som inte skräpar så mycket, och komplettera med ettåriga växter för blomsterprakt. 

4. Inramat

Rama in poolen för att skapa en varm, vindstilla och insynsskyddad innergård i trädgården. Det kan vara ett högt plank med klätterväxter eller planteringar med högre växter som buskar och perenner. Om du inte vill ha ett tätt plank kan du i stället välja en luftig spaljé som kläs in med en klätterväxt, för att få en levande vägg. Planket eller spaljén kan också användas för att sätta upp hyllor för allehanda praktiska ting. Du kan dessutom hänga lampor där. Utebelysning blir extra trivsamt varma sensommarkvällar. 

5. Mobil plantering

Smartast är att plantera växter i stora lådor eller krukor som du lätt kan flytta runt och ställa i grupper efter årstid och hur de växer under säsongen. En större jordvolym gör det lättare att lyckas samt att du inte behöver vattna lika ofta. 

6. Tak av grönska 

En pergola i anslutning till poolen ger både en vägg och ett tak av klätterväxter att sitta under. I södra Sverige kan det vara vin eller blåregn, medan det i norr blir härdigare alternativ som klematis eller humle. En pergola ger även en skuggig plats att dra sig tillbaka på, om man inte sätter sig under parasollet. 

 

Läs även: Så lyckas du med pelargoner – sommarens älsklingsblomma

 

7. Öka tempot 

Snåla inte med plantstorlek, utan välj stora växter från början. Då får du det att se uppvuxet ut runt poolen på en gång. Särskilt bra om du vill ha en häck som insynsskydd och för att skapa lä. Vill du inte ha tuja finns avenbok som tål hård klippning. Under vintern blir bladen rostbruna och blir även då ett dekorativt skydd. 

8. Ridå av gräs

I stället för en häck av bambu kan du välja ett högvuxet prydnads- gräs, som exempelvis Karl Foerster, med vippor som vajar i vinden. Dessutom blir det effektfullt med en ridå av upprätta strån. Visserligen kan gräset se lite stubbigt ut när det klipps ner på våren precis innan det ska börja grönska. Men det dröjer inte länge förrän det når sin fulla höjd, för att så småningom prydas av blomaxen. 

9. Skräpfritt

En häck av prydnadsgräs är både vackert och praktiskt. 

Undvik växter som skräpar. Det kan vara rosor som fäller sina kronblad när de blommar över, barrande barrväxter eller bambu som släpper sina blad. Hur effektfullt det än är med en bambuhäck så kommer det att hamna mängder av blad i poolen. Välj hellre vintergröna växter som buxbom, idegran eller tuja. Satsa på en hortensia i stället för rosor i kruka. 

 

Växter för Medelhavskänsla

Hibiskus

Passionsblomma

Agave

Lavendel

Pelargon 

 

 

 

 

 

Susanna Rosén, Vi i VIlla trädgårdsexptert. 

07 augusti 2017
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsexperten
Robotgräsklippare eller rider? Vi guidar!
I samarbete med Husqvarna

Rider eller robotgräsklippare – vilket passar dig bäst?

Trädgårdsexperten För att klippa en stor gräsmatta passar det bra med antingen en åkgräsklippare (rider) eller robotgräsklippare. Vi guidar dig till bästa valet för din trädgård.

Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Trädgårdsexperten Hur blir jag av med grävlingarna i min trädgård? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på vår läsarfråga.

Så sköter du dina julblommor

Trädgårdsexperten Hyacinter, amaryllis och jultulpaner – här är trädgårdsexperten Susanna Rosén bästa tips på hur du sköter julens vackraste växter!

Jordfräsen hjälper dig att förverkliga dina odlingsdrömmar.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Jordfräs – när du vill bearbeta jorden snabbt och effektivt!

Trädgårdsexperten Drömmer du om att odla mycket? Med en jordfräs kan du förvandla gräsmattan till trädgårdsland i ett knyck!

Har du en naturtomt med en del träd att gallra ut och ved att såga upp underlättar det att ha en motorsåg.
I samarbete med Husqvarna

Batteridriven vs bensindriven motorsåg – vilken passar dig bäst?

Trädgårdsexperten Behöver du en motorsåg men är osäker på om du ska välja batteri- eller bensindrivet? Det här ska du tänka på inför köpet.

I SAMARBETE MED HUSQVARNA

8 viktiga trädgårdsredskap med batteri – så använder du dem!

Trädgårdsexperten Vilka trädgårdsredskap behöver du till din trädgård? Numera finns det batteridrivna alternativ till de flesta maskiner så att du kan jobba tyst, smidigt...

Pallkragen gör det lätt att odla – var som helst!
Annonssamarbete

Lättskött trädgård: 10 saker som underlättar livet för trädgårdstok...

Trädgårdsexperten Längtar du efter en trädgård som i stort sett sköter sig själv? Förenkla trädgårdslivet med 10 smarta knep:

Med lite omsorg och regelbunden klippning kan du skapa en frisk, grön och tät gräsmatta. Foto: Husqvarna
I samarbete med Husqvarna

Fixa bästa gräsmattan

Trädgårdsexperten Nu är det dags att lägga grunden för sommarens gräsmatta. Med hjälp av lite vårstädning, omsorg och rätt klippning kommer du långt – här är bästa knepen...

Gräsmattor gillar robotgräsklippare! Gräset hålls grönt, friskt och perfekt klippt.
I samarbete med Husqvarna

7 tips för dig som vill skaffa robotgräsklippare

Trädgårdsexperten Funderar du på att skaffa en robotgräsklippare och undrar vilken som passar just dig och din trädgård? Här är 7 smarta råd inför köpet.