Odla runt poolen – expertens tips

Möblera med växter runt poolen för att skapa lä och insynsskydd. Du kan också odla Medelhavsväxter i kruka för ett trivsammare poolhäng. Vi i Villas trädgårdsexpert, Susanna Rosén, delar med sig av sina bästa tips. 


1. Fläkt av medelhavet

Det är effektfullt med växter som tar upp färgen i poolens botten. Det förstärker känslan av sol och semester om du komponerar med blommande växter och svala färgtoner som blått, silver och vitt. Du kan också välja olika växter för Medelhavskänsla, exempelvis agapantus, lavendel och salvia i kombination med olivträd och lager. Du kan även sätta ut dina krukväxter om du vill, som hibiskus eller nerium – för att inte tala om pelargoner i olika färger. Andra växter att ha i kruka ute är olika citrusvarianter. Vill du ha det lättskött, och inte behöva vattna så ofta, kan du välja olika fetbladväxter i stora krukor. De gillar det soliga läget och det gör inget om du glömmer bort dem några dagar.

2. Krydda krukorna

Utnyttja det soliga och varma läget genom att odla olika kryddväxter. Välj gärna sådana som du vet att du använder i köket. Det kan vara alltifrån gräslök till salvia och rosmarin. Du kan odla olika matnyttiga växter som sallat, rödbetor och fänkål.

3. Tänk på avståndet

Sätt inte växterna alltför nära poolen. Det bör åtminstone vara någon meter mellan växt och poolkant. Om du har barn som gärna hoppar i vattnet är det bra att de lätt kan springa runt utan att plantorna bli nedtrampade, men också för att växterna ogillar att bli nedstänkta med klorerat vatten. Om du har växterna en bit från poolen minskar även risken för att blad och blommor hamnar i vattnet. Välj gärna växter som inte skräpar så mycket, och komplettera med ettåriga växter för blomsterprakt.

4. Inramat

Rama in poolen för att skapa en varm, vindstilla och insynsskyddad innergård i trädgården. Det kan vara ett högt plank med klätterväxter eller planteringar med högre växter som buskar och perenner. Om du inte vill ha ett tätt plank kan du i stället välja en luftig spaljé som kläs in med en klätterväxt, för att få en levande vägg. Planket eller spaljén kan också användas för att sätta upp hyllor för allehanda praktiska ting. Du kan dessutom hänga lampor där. Utebelysning blir extra trivsamt varma sensommarkvällar.

5. Mobil plantering

Smartast är att plantera växter i stora lådor eller krukor som du lätt kan flytta runt och ställa i grupper efter årstid och hur de växer under säsongen. En större jordvolym gör det lättare att lyckas samt att du inte behöver vattna lika ofta.

6. Tak av grönska

En pergola i anslutning till poolen ger både en vägg och ett tak av klätterväxter att sitta under. I södra Sverige kan det vara vin eller blåregn, medan det i norr blir härdigare alternativ som klematis eller humle. En pergola ger även en skuggig plats att dra sig tillbaka på, om man inte sätter sig under parasollet.

Läs även: Så lyckas du med pelargoner – sommarens älsklingsblomma

7. Öka tempot

Snåla inte med plantstorlek, utan välj stora växter från början. Då får du det att se uppvuxet ut runt poolen på en gång. Särskilt bra om du vill ha en häck som insynsskydd och för att skapa lä. Vill du inte ha tuja finns avenbok som tål hård klippning. Under vintern blir bladen rostbruna och blir även då ett dekorativt skydd.

8. Ridå av gräs

I stället för en häck av bambu kan du välja ett högvuxet prydnads- gräs, som exempelvis Karl Foerster, med vippor som vajar i vinden. Dessutom blir det effektfullt med en ridå av upprätta strån. Visserligen kan gräset se lite stubbigt ut när det klipps ner på våren precis innan det ska börja grönska. Men det dröjer inte länge förrän det når sin fulla höjd, för att så småningom prydas av blomaxen.

9. Skräpfritt

En häck av prydnadsgräs är både vackert och praktiskt. 

Undvik växter som skräpar. Det kan vara rosor som fäller sina kronblad när de blommar över, barrande barrväxter eller bambu som släpper sina blad. Hur effektfullt det än är med en bambuhäck så kommer det att hamna mängder av blad i poolen. Välj hellre vintergröna växter som buxbom, idegran eller tuja. Satsa på en hortensia i stället för rosor i kruka.

Växter för Medelhavskänsla

Hibiskus

Passionsblomma

Agave

Lavendel

Pelargon

Susanna Rosén, Vi i VIlla trädgårdsexptert. 

*Artikeln publicerades 7 augusti 2017

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar