Foto: Istockphoto

Här är växterna du ska odla i ditt växthus i sommar!

Trädgårdsexperten

Ett växthus är en perfekt plats för att odla sådant som behöver extra värme för att ge skörd på våra breddgrader. Vi i Villas trädgårdsexpert, Susanna Rosén, delar med sig av sina bästa tips. Här är växterna som kommer att göra succé i ditt glashus!

Vinranka

Odlar du druvor i växthus finns fler sorter att välja bland, och du får tidigare skörd. Äkta vindruvan Vitis vinifera blir bra i växthus. Labruskavin (staketdruva), som är härdigare, passar bra i växthus längst i norr. Plantera i kruka eller direkt i marken. Använd en jord som är kemiskt sur, med ett lägre pH-värde. Gödsla med rododendrongödsel vår och försommar. Beskär under november till december för bättre skörd och för att vinrankan inte ska skugga för mycket.

Annons

 

Basilika

Basilika blir finare i växthus än ute i det fria. Köp färdiga plantor eller fröså tidigt på våren. Om du frösår finns mängder av sorter att välja bland. Plantera om i vanlig krukväxtjord och kom ihåg att basilika vill ha en mer näringsrik jord än andra kryddväxter. Skugga mot gassande sol, den är känslig för uttorkning. Skörda genom att knipsa av topparna ner till ett bladpar – då skjuter plantan nya skott från bladvecken och man kan skörda under längre tid.

 

Gurka

Gurka är nästan lika lättodlad som tomat, men den kan vara aningen känsligare för kyla. Välj en sort för växthusodling som är resistent mot mjöldagg (står på fröpåsen). Förkultivera inomhus. Fröna gror vid en temperatur på 25–28 grader. Sätt inte ut dem i växthuset först när temperaturen inte sjunker under 15 grader på natten. Odla i kruka eller direkt i jorden. Bind upp plantan med ett snöre i taket så att den inte knäcks. Gurkplantor kan behöva vattnas flera gånger per dag, men undvik att vattna sen eftermiddag och kväll så minskar du risken för gråmögel.

 

Tomat

Förkultivera tomater inomhus och plantera ut när risken för nattfrost är över. Räkna med 7–8 veckor från sådd till att plantan blommar. Sedan tar det ytterligare 7–8 veckor från blomning till mogna tomater. Plantera i stora krukor eller direkt i markjorden. När de blommar duschar du dem med ljummet vatten varje dag eller skakar plantorna för att pollinera blommorna. Undvik att vattna/duscha för sent på dagen för att inte öka risken för mögelangrepp. Tjuva plantan genom ta bort skott i bladvecken.

 

Rosmarin och andra kryddor

Om du odlar kryddväxter i växthus kan du skörda under en längre period. Enklast är att köpa färdiga kryddplantor, men du kan också fröså om du vill ha ovanliga sorter. Om du odlar härdiga kryddor som timjan, kungsmynta och salvia kan du låta dem stå kvar i växthuset under vintern. Säkrast är att plantera dem i marken, då har de lättare att klara kylan. Rosmarin måste övervintra frostfritt för att klara vintern.

 

Melon

Meloner bör odlas i växthus för att de ska trivas och ge frukt som hinner mogna. Välj helst svenska sorter. Utländska melonsorter behöver ofta mer värme under en längre period. Förkultivera inomhus – efter 4–6 veckor är de stora nog att plantera ur i växthuset. Meloner vill ha varmt och du bör inte sätta ut dem förrän det är 20 grader i jorden. Bind upp plantorna med snöre mot taket precis som med gurka. Vattenmeloner odlas ofta liggande på marken.

 

Pelargoner

Pelargoner blir ofta vackrare i växthus än när de utsätts för väder och vind. Härligt med ett hav av pelargoner i ett växthus som fungerar som ett uterum. Plantera dem i vanlig blomjord eller i särskild pelargonjord. När hösten kommer måste pelargonerna övervintra svalt och helst ljust.

 

Citrus

Låt citrusplantor flytta ut i växthuset så snart risken för nattfrost är över. Kalamondin är den som brukar vara lättast att sköta, men du kan också prova att så egna kärnor av citron, apelsin eller kumquat. Plantera i en kemiskt sur jord (med lägre pH-värde). Det finns särskild citrusjord att köpa. Näringsvattna under sommaren.

 

Persika

I norra Sverige kan du odla persika i ett ouppvärmt växthus – likaså i övriga landet om du ha känsliga sorter. Eftersom de blommar tidigt, innan insekterna är igång, får man hjälpa till med pollineringen genom att föra över pollen mellan blommorna med en pensel. Se till att det inte blir minusgrader i växthuset under blomningen.

 

Chilipeppar

Förkultivera inne redan i februari–mars. Sätt ut krukorna i växthuset när risken för frostnätter är över. Om du vill spara dem efter en sommar i växthuset kan de flytta in på fönsterbrädan igen.

 

Kaktusar och andra växter som ogillar regn

Läs även:

Så skapar du den perfekta häcken

Genom att ta sticklingar av buxbom kan du på sikt, och till en blygsam peng, skapa en praktfull häck. Vår trädgårdsexpert Susanna Rosén ger sina...

Kaktusar och suckulenter blir perfekta i ett växthus som fungerar som inglasat uterum. Oftast är det inte klimatet som gör att kaktusar inte trivs ute utan svenskt sommarregn. I växthuset blir de skyddade från blöta.

 

5 tips när du odlar i växthus

1. Bra ventilation ger bättre klimat

Med automatisk ventilation blir temperaturen jämnare och växterna trivs bättre.

2. Skugga växterna

Använd en speciell gardin med invävda aluminiumremsor som reflekterar solstrålarna.

3. Förkultivera växter

Använd växthuset för att förkultivera växter med lång startsträcka för tidigare blomning och skörd.

4. Förenkla vattningen

Automatisk droppbevattning med timer förenklar vattningen.

5. Förläng säsongen

En fläkt cirkulerar luften under sommaren och ger ett jämnare klimat. Samma fläkt som cirkulerar kalluft på sommaren kan fungera som frostvakt vår och höst (fläkten går igång när temperaturen sjunker under ett visst gradtal).

 

Susanna Rosén, Vi i Villas trädgårdsexpert. 

 

12 maj 2017
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsexperten
Robotgräsklippare eller rider? Vi guidar!
I samarbete med Husqvarna

Rider eller robotgräsklippare – vilket passar dig bäst?

Trädgårdsexperten För att klippa en stor gräsmatta passar det bra med antingen en åkgräsklippare (rider) eller robotgräsklippare. Vi guidar dig till bästa valet för din trädgård.

Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Trädgårdsexperten Hur blir jag av med grävlingarna i min trädgård? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på vår läsarfråga.

Så sköter du dina julblommor

Trädgårdsexperten Hyacinter, amaryllis och jultulpaner – här är trädgårdsexperten Susanna Rosén bästa tips på hur du sköter julens vackraste växter!

Jordfräsen hjälper dig att förverkliga dina odlingsdrömmar.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Jordfräs – när du vill bearbeta jorden snabbt och effektivt!

Trädgårdsexperten Drömmer du om att odla mycket? Med en jordfräs kan du förvandla gräsmattan till trädgårdsland i ett knyck!

Har du en naturtomt med en del träd att gallra ut och ved att såga upp underlättar det att ha en motorsåg.
I samarbete med Husqvarna

Batteridriven vs bensindriven motorsåg – vilken passar dig bäst?

Trädgårdsexperten Behöver du en motorsåg men är osäker på om du ska välja batteri- eller bensindrivet? Det här ska du tänka på inför köpet.

I SAMARBETE MED HUSQVARNA

8 viktiga trädgårdsredskap med batteri – så använder du dem!

Trädgårdsexperten Vilka trädgårdsredskap behöver du till din trädgård? Numera finns det batteridrivna alternativ till de flesta maskiner så att du kan jobba tyst, smidigt...

Pallkragen gör det lätt att odla – var som helst!
Annonssamarbete

Lättskött trädgård: 10 saker som underlättar livet för trädgårdstok...

Trädgårdsexperten Längtar du efter en trädgård som i stort sett sköter sig själv? Förenkla trädgårdslivet med 10 smarta knep:

Med lite omsorg och regelbunden klippning kan du skapa en frisk, grön och tät gräsmatta. Foto: Husqvarna
I samarbete med Husqvarna

Fixa bästa gräsmattan

Trädgårdsexperten Nu är det dags att lägga grunden för sommarens gräsmatta. Med hjälp av lite vårstädning, omsorg och rätt klippning kommer du långt – här är bästa knepen...

Gräsmattor gillar robotgräsklippare! Gräset hålls grönt, friskt och perfekt klippt.
I samarbete med Husqvarna

7 tips för dig som vill skaffa robotgräsklippare

Trädgårdsexperten Funderar du på att skaffa en robotgräsklippare och undrar vilken som passar just dig och din trädgård? Här är 7 smarta råd inför köpet.