I samarbete med Husqvarna

Så bekämpar du mossa i gräsmattan

Trädgårdsexperten

Har du problem med mossa i gräsmattan? En fin och grön gräsmatta utan mossa kommer inte av sig självt. Det gäller att få mossan att vantrivas och gräset att växa sig friskt och starkt. Vi listar 4 tips för en grön, mossfri gräsmatta.

Det är lätt att glömma bort att gräsmattan är inplanterad i trädgården precis som vilken annan växt som helst. Därför måste den också tas om hand – annars kommer den som ett brev på posten – mossan!

För att bli av med mossa i gräsmattan gäller det att skapa så dåliga förhållanden som möjligt för den. Det gör du genom att klippa gräset regelbundet, riva upp mossan och gödsla gräsmattan så att gräset stärks och mossan trängs ut. Här är våra bästa tips: 

 

1. Klipp ofta och gödsla med gräsklipp


Regelbunden klippning är bästa knepet för att få en frisk gräsmatta. En höjd på 3-4 centimeter är lagom i trädgården och man bör inte klippa bort mer än en tredjedel av gräsets längd åt gången. Gräsmattan blir tätare och starkare om den klipps ofta men lite varje gång. Det korta gräsklippet fungerar dessutom som naturlig gödning för gräset.

– När mer solljus kommer ner i gräset vantrivs mossan. De som använder robotgräsklippare märker ganska snart att gräset blir starkare och tätare, och mossan försvinner, säger Petrus Ekbladh på Husqvarna.

 
En robotgräsklippare är mossans värsta fiende.
Foto: Husqvarna

 

2. Riv upp och toppdressa

För att få bukt med mossa i gräsmattan är det också bra att räfsa den ordentligt varje vår. 
– Men då behöver man vara noga med att samla upp alla delarna, för annars får det motsatt effekt och mossan sprider sig, säger Sandra Holmes, trädgårdsmästare.
Lägg sedan på ett centimetertjockt lager av näringsrik jord, vilket kallas att toppdressa. Särskild toppdressjord säljs på säck och innehåller torvmull blandat med näring. Har du väldigt mycket mossa i gräsmattan är det bättre att toppdressa med ett tunt lager finkornig sand. 

 

3. Anlägg nytt gräs

Är gräsmattan ett hopplöst fall, ojämn och växer dåligt, kan det vara värt att lägga ut en ny färdig matta, men då är underarbetet väldigt viktigt. Gräs växer bäst på lucker, näringsrik jord i soliga lägen. Stannar vatten på ytan efter regn vet man att jorden är för kompakt. Tunga fordon som kört över jorden kan vara en orsak, eller för tung lerjord. Ska du byta gräset så börja med att fräsa sönder gräsmattan på hösten och låt den ligga kvar under vintern. Fräs igen under våren, och jordförbättra rejält. Jämna till ytan och rulla ut den nya mattan. Vattna sedan minst en gång i veckan och gå inte på den under de första veckorna. 

 

4. Byt gräset mot annan marktäckare

– I skuggiga partier trivs mossan som bäst. Vill man inte ha mossa här är det bättre att lägga ut plattor eller plantera skuggtåliga marktäckare som behåller bladen under vintern, som exempelvis hasselört, vintergröna, gullgröna och skuggröna. I mycket torra soliga lägen kan man däremot byta gräset mot torktåliga marktäckande som till exempel backtimjan, säger Sandra Holmes, trädgårdsmästare.

 

Är du intresserad av en robotgräsklippare som passar just din trädgård? Besök denna populära guide som hjälper dig att välja rätt robotgräsklippare för dina behov. Knappa in data om storlek och utseende på din gräsmatta, så får du direkt ett antal förslag på modeller som passar för just dina förhållanden.

Advertisement

05 mars 2020
Advertisement
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsexperten
Robotgräsklippare eller rider? Vi guidar!
I samarbete med Husqvarna

Rider eller robotgräsklippare – vilket passar dig bäst?

Trädgårdsexperten För att klippa en stor gräsmatta passar det bra med antingen en åkgräsklippare (rider) eller robotgräsklippare. Vi guidar dig till bästa valet för din trädgård.

Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Trädgårdsexperten Hur blir jag av med grävlingarna i min trädgård? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på vår läsarfråga.

Så sköter du dina julblommor

Trädgårdsexperten Hyacinter, amaryllis och jultulpaner – här är trädgårdsexperten Susanna Rosén bästa tips på hur du sköter julens vackraste växter!

Jordfräsen hjälper dig att förverkliga dina odlingsdrömmar.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Jordfräs – när du vill bearbeta jorden snabbt och effektivt!

Trädgårdsexperten Drömmer du om att odla mycket? Med en jordfräs kan du förvandla gräsmattan till trädgårdsland i ett knyck!

Har du en naturtomt med en del träd att gallra ut och ved att såga upp underlättar det att ha en motorsåg.
I samarbete med Husqvarna

Batteridriven vs bensindriven motorsåg – vilken passar dig bäst?

Trädgårdsexperten Behöver du en motorsåg men är osäker på om du ska välja batteri- eller bensindrivet? Det här ska du tänka på inför köpet.

I SAMARBETE MED HUSQVARNA

8 viktiga trädgårdsredskap med batteri – så använder du dem!

Trädgårdsexperten Vilka trädgårdsredskap behöver du till din trädgård? Numera finns det batteridrivna alternativ till de flesta maskiner så att du kan jobba tyst, smidigt...

Pallkragen gör det lätt att odla – var som helst!
Annonssamarbete

Lättskött trädgård: 10 saker som underlättar livet för trädgårdstok...

Trädgårdsexperten Längtar du efter en trädgård som i stort sett sköter sig själv? Förenkla trädgårdslivet med 10 smarta knep:

Med lite omsorg och regelbunden klippning kan du skapa en frisk, grön och tät gräsmatta. Foto: Husqvarna
I samarbete med Husqvarna

Fixa bästa gräsmattan

Trädgårdsexperten Nu är det dags att lägga grunden för sommarens gräsmatta. Med hjälp av lite vårstädning, omsorg och rätt klippning kommer du långt – här är bästa knepen...

Gräsmattor gillar robotgräsklippare! Gräset hålls grönt, friskt och perfekt klippt.
I samarbete med Husqvarna

7 tips för dig som vill skaffa robotgräsklippare

Trädgårdsexperten Funderar du på att skaffa en robotgräsklippare och undrar vilken som passar just dig och din trädgård? Här är 7 smarta råd inför köpet.