Annonssamarbete
Pallkragen gör det lätt att odla – var som helst!
Pallkragen gör det lätt att odla – var som helst! Foto: Husqvarna/iStock

Lättskött trädgård: 10 saker som underlättar livet för trädgårdstokiga!

Trädgårdsexperten

Längtar du efter en trädgård som i stort sett sköter sig själv? Förenkla trädgårdslivet med 10 smarta knep:

Av: Sandra Holmes, 15 april 2020

 

Läs också: Batteridriven vs bensindriven motorsåg   vilken passar dig? 

1. Odla i pallkragar

Pallkragen gör det snabbt och enkelt att komma igång med att odla! I pallkragen är det lätt att rensa ogräs, och jorden värms upp snabbare än i marken så man kan börja odla tidigare på säsongen. De är enkla att sätta ihop och bygga upp till vilken höjd man vill – och att vika ihop och lägga undan ifall man tröttnar på dem. 

2. Välj lättskötta växter 

Satsa på växter du inte behöver gulla med för att de ska trivas. Välj till exempel påskliljor istället för tulpaner – de kommer tillbaka år efter år och rådjuren kommer inte äta upp dem. 

Och istället för en häck som behöver klippas ofta för att behålla formen kan du välja en friväxande häck som ölandstok till exempel. Till krukorna vid uteplatsen – satsa på pelargoner! De blommar länge, är bra på att klara torka, och de är superlätta att ta sticklingar på.

Batteridriven häcksaxJobba tystare och smidigare med batteridrivna redskap. 

3. Köp batteridrivna redskap

Välj batteridrivet när du ska köpa nya redskap! Då slipper du sladdar som är i vägen och böket med att behöva fylla på bensin. Då kan du också arbeta mycket tystare och utan avgaser. Köper du flera redskap ur samma serie kan du ofta använda batteriet till flera av maskinerna. Husqvarnas batteriserie passar till alla trädgårdsredskap, från häcksaxar till trimmers och gräsklippare.

4. Lägg markduk

Lägg svart geotextilmatta under anlagda ytor som grus och plattor så är det lättare att hålla bort ogräset. 

 

Funkior i en skuggig planteringVälj växter som passar där de de ska vara. Som till exempel funkior och ormbunkar där det är skugga.

5. Välj rätt växt för rätt plats

Satsa på skuggtåliga växter på platser där det är skugga och torktåliga växter där det är sol. Då kommer de att trivas bäst och kräva mindre skötsel. Tänk också på att välja växter med rätt storlek, så du inte behöver beskära dem så mycket, och som passar odlingszonen där du bor så att de överlever vintern. 

6. Plantera marktäckare

Plantera marktäckande växter på alla tomma jordytor innan ogräset hittar dit och får fäste. Marktäckare är också ett bra alternativ till gräsmatta, om du vill slippa gräsklippning. RobotgräsklippareLåt robotgräsklipparen göra jobbet!

7. Skaffa robotgräsklippare

Vill du ha en fin gräsmatta med så liten arbetsinsats som möjligt är det en robotgräsklippare du ska ha! Den klipper lite och ofta vilket gör att gräsmattan gödslar sig själv och håller sig grön och slitstark. Husqvarna är världsledande på robotgräsklippare och på deras hemsida kan du hitta en modell som passar för just dina behov. 

8. Ha buskar istället för rabatter

Vill du rensa ogräs så lite som möjligt så strunta i att ha rabatter och satsa istället på fina prydnadsbuskar och träd. Det finns många sorter som har vackra blommor, stammar och höstfärger. Dutta inte ut dem på gräsmattan utan sätt dem längs kanterna – det underlättar gräsklippningen.KompostSkaffa en kompost och låt avfallet bli till ny jord.

9. Kompostera avfallet

Gräsklipp, löv, kvistar, grönsaksblast – ja det är mycket trädgårdsavfall att ta hand om. Skapa en kompost som du kan lägga det i så slipper du köra iväg allt till tippen. Och så får du fin jord på köpet! Blanda visset och färskt material, och klipp det i mindre bitar så bryts det ner mycket snabbare. 

10. Använd stora kärl

I små krukor torkar jorden ut väldigt snabbt vilket gör att du behöver vattna stup i kvarten på sommaren. Men ju större krukor du har desto mer sällan behöver du vattna.

Läs också: Då ska du börja rensa ogräs

15 april 2020 Sandra Holmes
Advertisement
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsexperten
Sly är unga skott från träd och buskar som snabbt brukar växa ihop sig till svårgenomträngliga partier. Skotten uppkommer via fröspridning eller från rotsystem på andra träd.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Ta bort träd och sly – bästa metoderna

Trädgårdsexperten Har du en tomt med mycket sly och mindre träd som regelbundet behöver gallras ut? Då kan både röjsåg och motorsåg vara bra hjälpmedel. Här tipsar vi om bästa sätten att röja!

Robotgräsklippare eller rider? Vi guidar!
I samarbete med Husqvarna

Rider eller robotgräsklippare – vilket passar dig bäst?

Trädgårdsexperten För att klippa en stor gräsmatta passar det bra med antingen en åkgräsklippare (rider) eller robotgräsklippare. Vi guidar dig till bästa valet för din...

Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Trädgårdsexperten Hur blir jag av med grävlingarna i min trädgård? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på vår läsarfråga.

Så sköter du dina julblommor

Trädgårdsexperten Hyacinter, amaryllis och jultulpaner – här är trädgårdsexperten Susanna Rosén bästa tips på hur du sköter julens vackraste växter!

Med en högtryckstvätt kan du ta bort alger och mossa som gör stenaltanen missfärgad och hal.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Så rengör du stenplattorna – 5 bra metoder!

Trädgårdsexperten Ser dina stenplattor trista ut, med påväxt av mossa, alger och lavar? Här tipsar vi om fem sätt att göra dem fina igen:

Lövblåsen – bästa städmaskinen för trädgården!
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Städa snabbt med lövblås – bästa tipsen!

Trädgårdsexperten En lövblås kan användas till mer än du tror. Här är problemen som lövblåsen lätt blåser bort – och de bästa arbetsmetoderna.

Jordfräsen hjälper dig att förverkliga dina odlingsdrömmar.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Jordfräs – när du vill bearbeta jorden snabbt och effektivt!

Trädgårdsexperten Drömmer du om att odla mycket? Med en jordfräs kan du förvandla gräsmattan till trädgårdsland i ett knyck!

Har du en naturtomt med en del träd att gallra ut och ved att såga upp underlättar det att ha en motorsåg.
I samarbete med Husqvarna

Batteridriven vs bensindriven motorsåg – vilken passar dig bäst?

Trädgårdsexperten Behöver du en motorsåg men är osäker på om du ska välja batteri- eller bensindrivet? Det här ska du tänka på inför köpet.

I SAMARBETE MED HUSQVARNA

8 viktiga trädgårdsredskap med batteri – så använder du dem!

Trädgårdsexperten Vilka trädgårdsredskap behöver du till din trädgård? Numera finns det batteridrivna alternativ till de flesta maskiner så att du kan jobba tyst, smidigt...