I samarbete med Husqvarna

Experten svarar: Klippa häck – så gör du på rätt sätt

Trädgårdsexperten

För att dina häckar ska fortsätta vara täta och vackra krävs regelbunden klippning och skötsel. Fast hur ofta behöver de klippas och hur får du enklast till den perfekta häcken? Här är några tips från trädgårdsmästaren Sandra Holmes. 

Av: Redaktionen, 04 mars 2020

När ska du klippa häcken?

– Lövhäckar går bra att beskära både under våren och under JAS-perioden, alltså juli till september. Behöver du beskära lite kraftigare är vårvintern bästa tidpunkten. Ett undantag är ”blödarna” bok och avenbok som savar för mycket vid vårbeskärning och därför bara bör beskäras under JAS. Häckar av barrväxter som tuja, gran och idegran är bäst att klippa under hösten när tillväxten har stannat av. Men här ska man vara varsam och bara klippa de unga skotten. Beskär man dem för hårt bildas stora bruna partier som aldrig blir gröna igen. Ett undantag är idegran som kan skjuta nya skott på gamla grenar, säger Sandra Holmes, trädgårdsmästare.

Hur ofta bör häckarna klippas?

– Häckar som växer kraftigt är bra att beskära flera gånger per säsong för att de ska hålla formen, säger Sandra Holmes.

Det är särskilt viktigt att klippa unga häckar regelbundet för att de ska bli täta och fina, men ta bara lite åt gången. Med bok och avenbok ska du vänta med att beskära topparna tills häcken har nått önskad höjd. 

Om du tycker det svårt att få häcken rak, spänn upp ett snöre på den höjd du vill att häcken ska vara som klippt.
Foto: Husqvarna

 

Hur gör man enklast för att formklippa?

– Jag tycker att en vass manuell häcksax eller en batteridriven häcksax är lättast att arbeta med. Tänk på att hålla en rak vinkel på redskapet när du jobbar. Gå inte ut för hårt med en gång utan ta gärna lite åt gången och ta några steg tillbaka för att se om höjden blir lagom. Spänn upp ett snöre för att hålla en jämn linje om du tycker att det är svårt med bara ögonmått, säger Sandra Holmes.

Hur slipper jag kala grenar nedtill?

Tänk på att häckar generellt sett mår bra av att vara lite bredare nedtill än upptill. Då når solen ända ner till basen och du slipper att det blir kalt och tråkigt längst ned. Den koniska formen gör också att häcken står emot trycket från snön lättare under vintern utan att skadas.

Med en stånghäcksax blir klippningen smidig och du fixar lätt både breda och höga häckar.
Foto: Husqvarna

 

Klippa häck – vilka redskap behövs?

Om du inte har en minimal tomt är det i längden värt att satsa på en el-, batteri- eller bensindriven häcksax. Alla har sina olika fördelar. Den manuella häcksaxen är fortfarande bra att ha till finputsning och småklipp. En del häcksaxar har justerbara handtag så att du kan jobba mer ergonomiskt när du klipper sidorna på häcken. Kolla att häcksaxen klarar grendiametern på din häck. Använd gärna skyddsglasögon när du klipper. För riktigt grova häckar eller när du ska skära ner en misskött häck rejält krävs motorsåg.

Hur arbetar jag smidigast och säkrast?

Visst funkar det att stå uppflugen på en bänk eller stege och klippa om du har en hög och bred häck. Men det gäller att vara försiktig så att du inte skadar dig på vassa grenar eller häcksaxen eller kanske till och med trillar ner. Med en stånghäcksax där knivbalken är justerbar och sitter längst ut på ett teleskoprör kan du stadigt och säkert stå kvar på marken medan du klipper häcken på både på bredden och höjden.

 
Med Husqvarnas batteriserie kan du använda samma batterier till både trimmers, häcksaxar och andra maskiner. Och prestandan är minst lika som bra som för bensindrivna redskap.
Foto: Husqvarna 

Avgasfritt och lättklippt med batteridrivet

Batteridrivna häcksaxar har en rad fördelar jämtemot både eldrivna och bensindrivna. Du slipper ha en jobbig sladd som ständigt hänger i vägen och riskerar att bli klippt. Och du slipper avgaserna, tyngden och underhållet som kommer med den bensindrivna. 

– Det är verkligen skönt att slippa ha avgaser strax under näsan medan man jobbar. Dessutom är de batteridrivna lättare och därför smidigare att klippa med vilket är skönt för både armar och rygg, säger Magnus Moberg, produktspecialist på Husqvarna.

Ja, det är bara att ladda batteriet, trycka på knappen och köra. Här finns ingen motor med en massa rörliga delar som du behöver serva och underhålla. En laddning räcker till ungefär en timmes klippning, men det finns även större batterier.

Husqvarnas batteriserie passar till alla trädgårdsredskap, från häcksaxar till trimmers och gräsklippare.

04 mars 2020 Redaktionen
Advertisement
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsexperten
Sly är unga skott från träd och buskar som snabbt brukar växa ihop sig till svårgenomträngliga partier. Skotten uppkommer via fröspridning eller från rotsystem på andra träd.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Ta bort träd och sly – bästa metoderna

Trädgårdsexperten Har du en tomt med mycket sly och mindre träd som regelbundet behöver gallras ut? Då kan både röjsåg och motorsåg vara bra hjälpmedel. Här tipsar vi om bästa sätten att röja!

Robotgräsklippare eller rider? Vi guidar!
I samarbete med Husqvarna

Rider eller robotgräsklippare – vilket passar dig bäst?

Trädgårdsexperten För att klippa en stor gräsmatta passar det bra med antingen en åkgräsklippare (rider) eller robotgräsklippare. Vi guidar dig till bästa valet för din...

Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Trädgårdsexperten Hur blir jag av med grävlingarna i min trädgård? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på vår läsarfråga.

Så sköter du dina julblommor

Trädgårdsexperten Hyacinter, amaryllis och jultulpaner – här är trädgårdsexperten Susanna Rosén bästa tips på hur du sköter julens vackraste växter!

Med en högtryckstvätt kan du ta bort alger och mossa som gör stenaltanen missfärgad och hal.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Så rengör du stenplattorna – 5 bra metoder!

Trädgårdsexperten Ser dina stenplattor trista ut, med påväxt av mossa, alger och lavar? Här tipsar vi om fem sätt att göra dem fina igen:

Lövblåsen – bästa städmaskinen för trädgården!
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Städa snabbt med lövblås – bästa tipsen!

Trädgårdsexperten En lövblås kan användas till mer än du tror. Här är problemen som lövblåsen lätt blåser bort – och de bästa arbetsmetoderna.

Jordfräsen hjälper dig att förverkliga dina odlingsdrömmar.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Jordfräs – när du vill bearbeta jorden snabbt och effektivt!

Trädgårdsexperten Drömmer du om att odla mycket? Med en jordfräs kan du förvandla gräsmattan till trädgårdsland i ett knyck!

Har du en naturtomt med en del träd att gallra ut och ved att såga upp underlättar det att ha en motorsåg.
I samarbete med Husqvarna

Batteridriven vs bensindriven motorsåg – vilken passar dig bäst?

Trädgårdsexperten Behöver du en motorsåg men är osäker på om du ska välja batteri- eller bensindrivet? Det här ska du tänka på inför köpet.

I SAMARBETE MED HUSQVARNA

8 viktiga trädgårdsredskap med batteri – så använder du dem!

Trädgårdsexperten Vilka trädgårdsredskap behöver du till din trädgård? Numera finns det batteridrivna alternativ till de flesta maskiner så att du kan jobba tyst, smidigt...