Foto: Istockphoto

Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Trädgårdsexperten

Hur blir jag av med grävlingarna i min trädgård? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på vår läsarfråga. 

Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Vi har stora problem med grävlingar som gräver upp och förstör våra fina rabatter, växter och odlingar totalt. Finns det någon fälla man får gillra, eller hur ska vi göra? Är det något vi borde sluta odla eller spelar det ingen roll? Är desperata!

Lasse och Lotta 

Annons

Svar: Det bästa är alltid lösningar som är snälla mot djuren! Försök därför att göra trädgården så otrivsam det bara går. Var ute och stör dem med ljud och aktivitet. Lägg trasor indränkta med människolukt – som parfym, och urin ska också funka – vid grunden eller där de kan ha sin lya, ta bort all fallfrukt och annat gott som de gärna kalasar på.

Om grävlingarna håller till under huset, täpp till alla ingångar till grunden, men försäkra er först om att alla ta kontakt med kommunen. De kan hänvisa till en skyddsjägare som har de tillstånd som behövs. Tänk på
 att alla djur är fridlysta under den
 tid de har ungar. Så här står det på Naturvårdsverkets hemsida: ”Om det inte hjälper att sätta igen boet kan skyddsjakt tillämpas. Den allmänna jakttiden på grävling är från 1 augusti till 15 februari, men på vissa villkor kan skyddsjakt tillåtas under hela året.” Läs mer på Naturvardsverket.se.

Susanna Rosén

Vi i Villas trädgårdsexpert.

07 mars 2019
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsexperten

Så sköter du dina julblommor

Trädgårdsexperten Hyacinter, amaryllis och jultulpaner – här är trädgårdsexperten Susanna Rosén bästa tips på hur du sköter julens vackraste växter!

"Vilket träd är bäst mot vind och ljud?"

Trädgårdsexperten Vilka träd och buskar fungerar bäst mot ljud och vind? Läs trädgårdsexpertens svar här!

Så skyddar du trädgården mot djur

Trädgårdsexperten Vi gillar vilda djur i trädgården och välkomnar mer än gärna fåglar, fjärilar och bin. Men alla gäster är inte lika trevliga – dit hör rådju...

"Mossan tar över vår gräsmatta"

Trädgårdsexperten Hur får man bort mossan från gräsmattan, undrar en av våra läsare. Här är trädgårdsexperten Susanna Roséns svar.

Odla runt poolen – expertens tips

Trädgårdsexperten Möblera med växter runt poolen för att skapa lä och insynsskydd. Du kan också odla Medelhavsväxter i kruka för ett trivsammare poolhäng. Vi i...

"Allt mer ogräs i trädgårdslandet"

Trädgårdsexperten Ogräset växer bara mer och mer för varje år, vad kan jag göra, undrar en av våra läsare. Läs trädgårdsexpertens svar här!

Planera din vinterblomning

Trädgårdsexperten December känns fortfarande avlägset, men om du vill driva vinterblommande amaryllislökar är det dags att börja nu. Trädgårdsexperten Susanna Rosén kommer med smarta tips!

"Kan jag flytta äppelträdet?"

Trädgårdsexperten Går det att flytta ett äppelträd? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på läsarfrågan!

Musta äpplen – bästa tipsen

Trädgårdsexperten Nu dignar äppelträden av frukt som är perfekt att göra must av, även fallfrukten. Trädgårdsexperten Susanna Rosén visar dig hur du får ut det bästa av...