I samarbete med Husqvarna
Med lite omsorg och regelbunden klippning kan du skapa en frisk, grön och tät gräsmatta. Foto: Husqvarna
Med lite omsorg och regelbunden klippning kan du skapa en frisk, grön och tät gräsmatta. Foto: Husqvarna

Fixa bästa gräsmattan

Trädgårdsexperten

Nu är det dags att lägga grunden för sommarens gräsmatta. Med hjälp av lite vårstädning, omsorg och rätt klippning kommer du långt – här är bästa knepen för en perfekt gräsmatta!

Av: Redaktionen, 05 mars 2020

Den behöver ju inte se ut som en golfgreen, men visst är det skönt att ha en gräsmatta där du kan gå barfota! Och särskilt behagligt blir det ju om du slipper kala fläckar, fuktig mossa och gult torrt gräs.

Men som med allt annat kräver det planering. Och det är dags att börja – nu! Ta en extra sväng i trädgården redan idag och kolla läget. Klappa och känn på den vinterslitna och trötta gräsmattan och se vad den behöver för att bli pigg, stark och tät.

– Det viktigaste för att få en fin gräsmatta är att klippa lite åt gången, men ofta. En tumregel är att bara klippa bort en tredjedel av grässtråets längd åt gången. Då kan gräsklippet få ligga kvar och fungera som gödsling åt gräsmattan, säger trädgårdsexperten Sandra Holmes.

 

Gör så här – så fixar du en perfekt gräsmatta

 

Vårstäda gräsmattan

Några veckor efter att snön smält och tjälen lämnat jorden kan du börja räfsa gräsmattan försiktigt och ta bort visset gräs, löv och annat skräp. Var försiktig så att gräsets rottrådar inte rycks upp och gräset blir glest. 

 

Räfsa och toppdressa 

Har du problem med mossa i gräsmattan är det bra att försöka räfsa bort så mycket som möjligt av den under våren. Ta bort alla mossbitarna för att undvika att de sprids. Därefter kan du toppdressa, det vill säga lägga på ett lager med näringsrik jord. Särskild toppdressjord säljs på säck och innehåller torvmull blandat med näring. 
– Har man väldigt mycket mossa i gräsmattan är det bättre att lägga på ett tunt lager med finkornig sand, säger Sandra Holmes.

Ta för vana att göra en vårstädning av gräsmattan och se vad den behöver för att må bra även i år.
Foto: Istockphoto

 

Gödsla

Om gräsmattan ser trist ut är det bra att gödsla med ett långtidsverkande naturgödsel under våren. 
– Det är inte bra att övergödsla gräsmattan, då växer den snabbare och du behöver klippa oftare, säger Sandra Holmes.

 

Vattning av gräsmattan 

En gräsmatta behöver normalt sett inte vattnas – om den inte är nyanlagd. Även om den ser gul ut blir den snabbt grön igen efter ett regn. Ska du ha fest och är mån om att gräsmattan ser grön ut då kan du ge den en rejäl vattning med spridare en vecka innan. Minst 30 mm är lagom, mät med en regnmätare. 

 

Stödså

För att få gräsmattan tät och fin är det också bra att stödså under höst eller vår. Då strör man ut gräsfrön över hela ytan och lite extra vid glesa partier. Försök välja samma gräsblandning som den övriga gräsmattan för att få ett jämnt resultat.

 

En robotklippare klipper inte bara när du inte har lust utan lämnar även efter sig ett bättre resultat, med både tätare och finare gräsmatta och mindre mossa.
Foto: Husqvarna

 

Robotgräsklippare ger finare gräsmatta

Det bästa för gräsmattan är egentligen att du inte klipper gräsmattan själv utan överlåter det åt en robotgräsklippare som dagligen är ute och finputsar stråna. Vänta tills gräset har blivit fem centimeter högt innan du börjar klippa det.

En robotgräsklippare klipper av grässtråna, istället för att slå av dem som vanliga gräsklippare gör. Det sliter mindre på gräset och gör gräsmattan tätare, friskare och grönare. Det finfördelade klippet sprids ut jämnt över gräsmattan och blir till naturligt gödningsmedel.

Eftersom roboten klipper gräset från alla håll och klarar små ojämnheter blir klippningen också jämnare och du slipper sönderkörda partier där den vanliga klipparen skrapat i.

Svenska Husqvarna är världsledande på robotgräsklippare. Gå in på Husqvarnas hemsida och hitta den robotgräsklippare som passar just dig och din trädgård.

05 mars 2020 Redaktionen
Advertisement
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsexperten
Robotgräsklippare eller rider? Vi guidar!
I samarbete med Husqvarna

Rider eller robotgräsklippare – vilket passar dig bäst?

Trädgårdsexperten För att klippa en stor gräsmatta passar det bra med antingen en åkgräsklippare (rider) eller robotgräsklippare. Vi guidar dig till bästa valet för din trädgård.

Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Trädgårdsexperten Hur blir jag av med grävlingarna i min trädgård? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på vår läsarfråga.

Så sköter du dina julblommor

Trädgårdsexperten Hyacinter, amaryllis och jultulpaner – här är trädgårdsexperten Susanna Rosén bästa tips på hur du sköter julens vackraste växter!

Jordfräsen hjälper dig att förverkliga dina odlingsdrömmar.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Jordfräs – när du vill bearbeta jorden snabbt och effektivt!

Trädgårdsexperten Drömmer du om att odla mycket? Med en jordfräs kan du förvandla gräsmattan till trädgårdsland i ett knyck!

Har du en naturtomt med en del träd att gallra ut och ved att såga upp underlättar det att ha en motorsåg.
I samarbete med Husqvarna

Batteridriven vs bensindriven motorsåg – vilken passar dig bäst?

Trädgårdsexperten Behöver du en motorsåg men är osäker på om du ska välja batteri- eller bensindrivet? Det här ska du tänka på inför köpet.

I SAMARBETE MED HUSQVARNA

8 viktiga trädgårdsredskap med batteri – så använder du dem!

Trädgårdsexperten Vilka trädgårdsredskap behöver du till din trädgård? Numera finns det batteridrivna alternativ till de flesta maskiner så att du kan jobba tyst, smidigt...

Pallkragen gör det lätt att odla – var som helst!
Annonssamarbete

Lättskött trädgård: 10 saker som underlättar livet för trädgårdstok...

Trädgårdsexperten Längtar du efter en trädgård som i stort sett sköter sig själv? Förenkla trädgårdslivet med 10 smarta knep:

Gräsmattor gillar robotgräsklippare! Gräset hålls grönt, friskt och perfekt klippt.
I samarbete med Husqvarna

7 tips för dig som vill skaffa robotgräsklippare

Trädgårdsexperten Funderar du på att skaffa en robotgräsklippare och undrar vilken som passar just dig och din trädgård? Här är 7 smarta råd inför köpet.

I samarbete med Husqvarna

Trädgårdskalender – checklista för trädgården

Trädgårdsexperten I trädgården finns det saker att göra hela tiden. Men när ska du göra vad? Här i vår trädgårdskalender får du bästa tipsen månad för månad.