I samarbete med Husqvarna
Har du en naturtomt med en del träd att gallra ut och ved att såga upp underlättar det att ha en motorsåg.
Har du en naturtomt med en del träd att gallra ut och ved att såga upp underlättar det att ha en motorsåg. Foto: Husqvarna

Batteridriven vs bensindriven motorsåg – vilken passar dig bäst?

Trädgårdsexperten

Behöver du en motorsåg men är osäker på om du ska välja batteri- eller bensindrivet? Det här ska du tänka på inför köpet.

Av: Sandra Holmes, 07 april 2020

Sedan de batteridrivna motorsågarna kom har det blivit betydligt enklare att använda motorsåg. 

Den som har startat en kall bensindriven motorsåg någon gång vet att man kan behöva rycka i startsnöret ganska många gånger för att få igång den. Men med en batteridriven såg är det bara att starta med en knapptryckning. 

– Vi ser en enorm ökad efterfrågan på batteridrivna produkter, säger Lars Strandell, motorsågsexpert på Husqvarna. 

Med en batteridriven motorsåg slipper du kladdet med att hälla i bensin och att behöva andas in bensinångorna. Dessutom har de betydligt lägre ljudnivå och kräver mindre service och underhåll än de bensindrivna sågarna.

Bensindriven motorsåg

Bensindriven motorsåg passar när du vill köra länge. 

Avstånd och tid

Så långt talar allt för att välja batteridrivet. Men det beror på vilket behov du har. Batteridrivna motorsågar passar bäst för den som jobbar nära en strömkälla så man kan ladda upp batteriet om det tar slut. Ska du långt ut i skogen är det enklare att ha med sig en bensindunk och fylla på. Och vill man kunna jobba lång tid i sträck och såga grova stammar är bensindrivet bättre. För att köra batteridrivet under en längre tid behöver man oftast flera batterier att byta med, och lägga pengar på mer kraftfulla batterier. 

– Men för villaägaren som har en del smala träd att gallra ut och ved att såga upp – som kör en halvtimme och kan gå och dricka kaffe en halvtimme medan batteriet laddas – är däremot en batterisåg av enklare modell fullt tillräcklig, säger Lars Strandell.  

Kraftfull motor

Har du lite större behov än så och känner dig osäker på om en batteridriven motorsåg kommer att hålla måttet? För att förstå hur kraftfull en batterisågs motor är så kan ett sätt vara att fråga efter hur många kubik bensin, cc, den skulle motsvara om den hade varit bensindriven. Att titta på volttalet säger inte så mycket om den batteridrivna motorsågens prestanda.

Batteridriven motorsåg

Batteridrivna sågar är smidiga att använda och du slipper bensinångorna.

Batterier

Ska man använda batterisågen mycket är det värt att välja ett mer avancerat batteri. 

– När det gäller batterier så får man vad man betalar för. Dyrare batterier har bättre kvalitet på cellerna, vilket gör att de kan laddas upp snabbare och användas längre. Och Husqvarnas professionella litiumbatterier har samma kvalitet som används i Teslabilar, säger Lars Strandell.  

Jämför man med vad det kostar att köpa bensin i flera år blir det inte dyrare med batterier om man har tänkt att använda motorsågen regelbundet. Och väljer man att skaffa andra batteridrivna trädgårdsmaskiner ur samma serie kan man använda ett och samma batteri till allihop – vilket man också sparar på i längden.

Läs också: Startar inte din motorsåg? Så felsöker du! 

07 april 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsexperten
Sly är unga skott från träd och buskar som snabbt brukar växa ihop sig till svårgenomträngliga partier. Skotten uppkommer via fröspridning eller från rotsystem på andra träd.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Ta bort träd och sly – bästa metoderna

Trädgårdsexperten Har du en tomt med mycket sly och mindre träd som regelbundet behöver gallras ut? Då kan både röjsåg och motorsåg vara bra hjälpmedel. Här tipsar vi om bästa sätten att röja!

Robotgräsklippare eller rider? Vi guidar!
I samarbete med Husqvarna

Rider eller robotgräsklippare – vilket passar dig bäst?

Trädgårdsexperten För att klippa en stor gräsmatta passar det bra med antingen en åkgräsklippare (rider) eller robotgräsklippare. Vi guidar dig till bästa valet för din...

Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Trädgårdsexperten Hur blir jag av med grävlingarna i min trädgård? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på vår läsarfråga.

Så sköter du dina julblommor

Trädgårdsexperten Hyacinter, amaryllis och jultulpaner – här är trädgårdsexperten Susanna Rosén bästa tips på hur du sköter julens vackraste växter!

Med en högtryckstvätt kan du ta bort alger och mossa som gör stenaltanen missfärgad och hal.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Så rengör du stenplattorna – 5 bra metoder!

Trädgårdsexperten Ser dina stenplattor trista ut, med påväxt av mossa, alger och lavar? Här tipsar vi om fem sätt att göra dem fina igen:

Lövblåsen – bästa städmaskinen för trädgården!
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Städa snabbt med lövblås – bästa tipsen!

Trädgårdsexperten En lövblås kan användas till mer än du tror. Här är problemen som lövblåsen lätt blåser bort – och de bästa arbetsmetoderna.

Jordfräsen hjälper dig att förverkliga dina odlingsdrömmar.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Jordfräs – när du vill bearbeta jorden snabbt och effektivt!

Trädgårdsexperten Drömmer du om att odla mycket? Med en jordfräs kan du förvandla gräsmattan till trädgårdsland i ett knyck!

I SAMARBETE MED HUSQVARNA

8 viktiga trädgårdsredskap med batteri – så använder du dem!

Trädgårdsexperten Vilka trädgårdsredskap behöver du till din trädgård? Numera finns det batteridrivna alternativ till de flesta maskiner så att du kan jobba tyst, smidigt...

Pallkragen gör det lätt att odla – var som helst!
Annonssamarbete

Lättskött trädgård: 10 saker som underlättar livet för trädgårdstok...

Trädgårdsexperten Längtar du efter en trädgård som i stort sett sköter sig själv? Förenkla trädgårdslivet med 10 smarta knep: