I SAMARBETE MED HUSQVARNA

8 viktiga trädgårdsredskap med batteri – så använder du dem!

Trädgårdsexperten

Vilka trädgårdsredskap behöver du till din trädgård? Numera finns det batteridrivna alternativ till de flesta maskiner så att du kan jobba tyst, smidigt och avgasfritt.
Här är 8 redskap att hålla reda på! 

Av: Sandra Holmes, 28 april 2020

Läs också: Så bekämpar du mossa i gräsmattan

 Hcksax

1. Häcksax

Klippta häckar behöver beskäras med jämna mellanrum för att förbli täta och behålla formen, och med en batteridriven häcksax går det snabbt och enkelt. De flesta häckar passar bäst att klippa under JAS-perioden, juli-september, men större ingrepp görs under vårvintern, innan häcken fått nya knoppar. En stånghäcksax med teleskoprör är ett smidigt redskap för klippning av höga häckar. 

 Gräsklippare

2. Gräsklippare

När gräset växer som frodigast under sommaren behöver det klippas cirka en gång i veckan för bästa resultat, och med en tyst batteridriven gräsklippare behöver du inte oroa dig för att störa grannarna när du håller på. Modellen du väljer bör vara anpassad efter storleken på din gräsmatta, så att den kan klippa hela ytan på en laddning. En mulcher-gräsklippare klipper gräset i väldigt små bitar så att det kan gödsla gräsmattan, medan en gräsklippare med uppsamlare är bra om man vill använda gräset till marktäckning eller kompost. 

 Grästrimmer

3. Grästrimmer

Runt gräsmattans kanter och buskar, samt vid svåråtkomliga partier med stenar och rötter, är det en grästrimmer du ska använda. Om du vill använda trimmern till fler saker i trädgården ska du titta på en modell med avtagbar stång, eller riggrör som det kallas. De är enkla att förvara och du kan ansluta tillbehör som häcksax, blåsare, kantskärare, stångsåg och borste.

 

Röjsåg

4. Röjsåg

För den som har en skogstomt och vill kunna fälla sly och mindre träd är en röjsåg med stålklinga ett smidigt redskap. Det finns klingor med olika tandningar beroende på hur grovt sly du behöver ta bort. Till en tyngre röjsåg behövs en bra och stadig bärsele för att skona rygg och axlar, och det är viktigt att gå igenom området som ska röjas innan man sätter igång så där inte gömmer sig några oväntade överraskningar.

 

Motorsåg

5. Motorsåg

För villaägaren som har en del smala träd att gallra ut och ved att såga upp är en batteridriven motorsåg perfekt, men för att använda motorsåg behöver man också vara medveten om säkerhetsriskerna, noggrant läsa på om arbetstekniker och skaffa rätt skyddsutrustning. 

 

Lövblås

6. Lövblås

Kvarliggande blöta löv är lätta att halka på och inte bra för gräsmattan. Har du en stor tomt med mycket löv samlar du snabbt ihop dem med en lövblås som alstrar en kraftig luftström. 

En lövblås är också användbar till att blåsa rent gångar från grus och sand, rengöra garaget,  och blåsa bort snö. Maskiner där styrkan på luftströmmen kan regleras efter behov är de mest praktiska. 

 

Stångsåg

7. Stångsåg 

Ibland behöver kronorna på de uppvuxna träden glesas ut. Döda grenar behöver tas bort så de inte faller ner och orsakar skada, och fruktträden behöver hållas öppna och luftiga så att solen kan komma åt frukten och ge bra skörd. Att balansera på en hög stege samtidigt som man ska såga av en grov gren är ofta svårt, och i dessa lägen är det därför bättre och säkrare att använda en stångsåg med teleskoprör. 

 

Vertikalskärare

8. Vertikalskärare

För att undvika mossa i gräsmattan kan en vertikalskärare vara ett användbart redskap. Vertikalskäraren luftar och räfsar gräset vilket stimulerar tillväxten och gör gräset starkare.  Bästa tiden att använda vertikalskäraren är under våren, mellan mitten av april och början av maj. 

 

Husqvarnas batteriserie
Batteridrivna redskap underlättar trädgårdslivet. 

Husqvarnas nya batteriserie passar till alla trädgårdsredskap, från häcksaxar till trimmers och gräsklippare. Alla Husqvarnaprodukter använder samma typ av laddare, och det tar 30-50 minuter att ladda ett 5,2 Ah-batteri.

Läs också: 7 tips för dig som vill skaffa robotgräsklippare

28 april 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsexperten
Sly är unga skott från träd och buskar som snabbt brukar växa ihop sig till svårgenomträngliga partier. Skotten uppkommer via fröspridning eller från rotsystem på andra träd.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Ta bort träd och sly – bästa metoderna

Trädgårdsexperten Har du en tomt med mycket sly och mindre träd som regelbundet behöver gallras ut? Då kan både röjsåg och motorsåg vara bra hjälpmedel. Här tipsar vi om bästa sätten att röja!

Robotgräsklippare eller rider? Vi guidar!
I samarbete med Husqvarna

Rider eller robotgräsklippare – vilket passar dig bäst?

Trädgårdsexperten För att klippa en stor gräsmatta passar det bra med antingen en åkgräsklippare (rider) eller robotgräsklippare. Vi guidar dig till bästa valet för din...

Hjälp, grävlingarna förstör allt!

Trädgårdsexperten Hur blir jag av med grävlingarna i min trädgård? Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på vår läsarfråga.

Så sköter du dina julblommor

Trädgårdsexperten Hyacinter, amaryllis och jultulpaner – här är trädgårdsexperten Susanna Rosén bästa tips på hur du sköter julens vackraste växter!

Med en högtryckstvätt kan du ta bort alger och mossa som gör stenaltanen missfärgad och hal.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Så rengör du stenplattorna – 5 bra metoder!

Trädgårdsexperten Ser dina stenplattor trista ut, med påväxt av mossa, alger och lavar? Här tipsar vi om fem sätt att göra dem fina igen:

Lövblåsen – bästa städmaskinen för trädgården!
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Städa snabbt med lövblås – bästa tipsen!

Trädgårdsexperten En lövblås kan användas till mer än du tror. Här är problemen som lövblåsen lätt blåser bort – och de bästa arbetsmetoderna.

Jordfräsen hjälper dig att förverkliga dina odlingsdrömmar.
I SAMARBETE MED HUSQVARNA

Jordfräs – när du vill bearbeta jorden snabbt och effektivt!

Trädgårdsexperten Drömmer du om att odla mycket? Med en jordfräs kan du förvandla gräsmattan till trädgårdsland i ett knyck!

Har du en naturtomt med en del träd att gallra ut och ved att såga upp underlättar det att ha en motorsåg.
I samarbete med Husqvarna

Batteridriven vs bensindriven motorsåg – vilken passar dig bäst?

Trädgårdsexperten Behöver du en motorsåg men är osäker på om du ska välja batteri- eller bensindrivet? Det här ska du tänka på inför köpet.

Pallkragen gör det lätt att odla – var som helst!
Annonssamarbete

Lättskött trädgård: 10 saker som underlättar livet för trädgårdstok...

Trädgårdsexperten Längtar du efter en trädgård som i stort sett sköter sig själv? Förenkla trädgårdslivet med 10 smarta knep: