Vattenblänk i trädgården

Damm, fontän, bäck, fågelbad. Idag känns en trädgård utan någon form av vatten nästan ofullständig. Och det behöver inte vara varken dyrt eller tidskrävande att tillföra något som porlar och skänker ro. Så här gör du!

Med dagens moderna material och metoder för vatteninstallation i trädgårdar är möjligheterna att skapa vackra vattenblänk i din trädgård näst intill oändliga.

När det gäller att skapa vackra vattenspeglar är det bara fantasin som sätter begränsningar. En gammal, romantisk trätunna eller en formgjuten stilren betongbassäng kan fungera bra, allt enligt tycke och smak. Pump och filter krävs dock för såväl en fontän, en bäck som en damm. Med rätt belysning har du sedan ett riktigt smycke i din trädgård, dag som kväll.

Funderar du på att anlägga en damm eller ett vattendrag i din trädgård och vill ha hjälp är det en bra idé att kontakta en trädgårdsanläggare. För dig som vill göra jobbet själv ges här lite råd vad du ska tänka på.

Placering. Hur och varifrån vill du till exempel uppleva vattnet? Eftersom vattenarrangemang framför allt upplevs på sommaren så är en bra placering nära platser som ofta används, till exempel en uteplats. Det är trevligt att se dem inifrån huset också. Vill du ha en bäck är det mest praktiskt att anlägga den vid en naturlig sluttning, annars krävs en uppbyggnad av nivåer, vilket ofta är både dyrt och krångligt. Det bör finnas sol en del av dagen, dock inte hela eftersom det lätt bildas alger då. Höga träd i närheten skräpar ner!

Pump, filter och el. Behövs för såväl fontän, vattendrag och damm. För fontäner räcker det i regel med en mindre pump och det finns vanligtvis angivet vilken typ av pump du behöver. Vill du ha en porlande bäck, ett vattenfall eller en damm i trädgården behöver du en kraftigare pump med filter. Här finns det mycket att välja på och det gäller att välja rätt. Ta hjälp av leverantören för att räkna ut hur stor pump du bör ha, och ta gärna en storlek större än vad du tror. I en konstgjord damm utan naturlig syrsättning är det viktigt att omsätta och syresätta vattnet, vilket görs med hjälp av en pump. Filter till pumpen behövs så att dammens vatten hålls rent och fint. Till en liten damm kan man ha lågvoltspump, men en större kräver 230 volt, vilket gör att man behöver hjälp av elektriker. Denne kommer in när det är utgrävt för dammen så att el kan dras och sladdar kan grävas ner (i så kallade elrör). Om du har belysning, pump, filter och fontän krävs rätt många uttag och de behöver ligga skyddade från vattnet. Det finns speciella ihåliga »stenar« som du kan ha dem i, men du kan också bygga något eget. Belysningen kan tändas manuellt eller med hjälp av timer eller skymningsrelä.

Utformning av grund för damm. Vill du anlägga en damm ska du göra en ritning av dammens form och storlek, efter det att placeringen bestämts. En trädgårdsslang är ett bra hjälpmedel när du ska skapa formen. Själva dammkonstruktionen kan bestå av betong (något dyrare och inte så lätt att gjuta själv), färdiggjutna plastdammar (små och har en bestämd passform) eller av dammduk som finns i ett par olika utföranden. Den billigaste varianten är en lite tjockare plastduk, men det finns också gummiduk som är betydligt dyrare men också mer hållbar och slitstark. Damm-dukens kanter är inte så snygga så dessa kan döljas med stenar och/eller speciell kantduk. Det samma gäller i regel för de färdiggjutna plastdammarna. Storleken och djupet på dammen är två viktiga faktorer att ta hänsyn till. Ett stabilt ekosystem kräver minst sex kvadratmeter, och vill du ha fisk som ska övervintra krävs 120 cm djup. De flesta vattenväxter vill ha 10–50 cm djup utom näckrosor som planteras på 80–100 cm djup.

Dekoration. När väl dammkonstruktion och el är på plats är det dags för dekoration, vilket är roligt men ganska knepigt att få snyggt. Man kan använda trä, sand, skiffer och större och mindre stenar av olika slag. Större stenar är bra att ha på botten för att hålla duken på plats och fästa växter i. Sedan gäller det att täcka duken utan att det ser för överbelamrat ut. Det är naturligtvis en fråga om tycke och smak hur du vill ha det, naturligt eller mer arrangerat. Komponera och flytta på stenarna till du blir nöjd. Tänk också på att växterna kommer att göra att det ser annorlunda ut. När du är nöjd med arrangemanget fyller du på vatten.

Växtfakta

Precis runt en damm där det ofta är lite fuktigt kan du plantera olika hostor, daggkåpa, gräs och dagliljor. I det mest ytliga skiktet, den s. k. sumpzonen med 0-20 cm vatten, trivs kabbeleka (Caltha), iris, sumpkalla (Calla), sumpfärgätmigej (Myosotis palustris), kalmus (Calamus) och kaveldun (Typha). I grundvattenzonen (20-40 cm vattendjup) kan man ha dvärgnäckros, kabbeleka, kaveldun, blomvass och olika undervattenväxande växter. I djupvattenzonen planteras näckrosor och bottenväxter som vattenpest (Egeria) och crassula. Flera växter klarar mer eller mindre djupt, andra inte. Kabbeleka och kaveldun klarar till exempel från 40 cm djup och uppåt.

Skötsel

Fyll på vatten ibland eftersom det dunstar, speciellt under varma dagar Om vattnet börjar bli grönt, tyder det på algtillväxt och då behöver man bekämpa det. Kortsiktigt med algbekämpningsmedel men en felsökning bör göras. Städa ur botten på dammen från nedfallna löv, barr etc. Fiskar kräver mer jobb och andra åtgärder, ta reda på fakta genom dammfackhandlare.

Köpställen

Garden Aquatica, tel 08-50 02 27 27, www.gardenaquatica.se Fontäner, dammar och dammväxter.

Willab Garden tel 0431-686 00, www.willabgarden.se Allt för dammen utom växter.

Mr Fredrik, tel 0171-823 24, www.mrfredrik.se Webbshop med fontäner och vackra dekorationsföremål i metall för trädgården.


Om du har en dekorativ vägg är den bra att ytnyttja för en väggfontän. El behövs i närheten.


Har du utrymme och rätt stil på huset så varför inte en pampig fontän som porlar glatt?


Det är bara fantasin som sätter gränserna. Här har den fått flöda fritt – både oväntat och skojigt.


Ett fat med vattenblänk skapar atmosfär och kan placeras var du vill. Dekorera med blommor.


En fontän av natursten blir ett vackert och intressant blickfång i en skogsdunge.


Ett porlande vattendrag blir trevligt att avsluta med en syresatt damm med fiskar.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar