Underbar trädgård på liten yta!

Många radhusägare har huvudbry när det gäller att få ordning på sin lilla täppa. Men visst går det att göra en oas även av en liten trädgård!


En cirkelformad damm har fått en central plats i trädgården. Genom stolpar med överliggare som placerats parvis har trädgården fått höjd. Olika typer av slingrande växter ger grönska åt arrangemanhget. Foto Malm reklam & Bild

I en stor trädgård är det i regel enklare att skapa det man vill, man kan låta växter ta plats och breda ut sig och man har ofta olika valmöjligheter när det exempelvis gäller växtplats. I en liten trädgård är det lätt att stöta på problem eftersom ytan kanske inte räcker till och det ser rörigt ut med allt för mycket olika växter. Men låt dig inte nedslås – en liten trädgård kan bli minst lika vacker som en stor!

Begränsa färgskalan

I den lilla trädgården bör man försöka begränsa färgvalet till några få färger så att det inte ser rörigt ut. Istälelt för att välja blommande växter kan man kombinera olika typer av bladverk och barrväxter så att det skapar spänning i rabatterna.

Utnyttja höjden

Fundera ut ett tema eller en stil för trädgården som passar in i omgivningen och med huset. Vill du ha en romantisk, stilren eller kanske bara en lättskött trädgård? Vilka färger tycker du om? Försök dock att inte blanda allt för många färger och växtsorter – det blir lätt rörigt. Kanske kan du låta trädgården övergå i naturen och utnyttja det som redan finns. Träd ger till exempel ”tak” och skapar rumskänsla till din trädgård.
Har du bergig tomt kan du vinna på att låta stenen bli en del av trädgården och vara en dekoration i sig. Dessutom kan sten sänka klimatzonen ett steg. Har du zon tre kan det vara zon två intill stenen, vilket innebär att du kan odla känsligare växter intill. Större stenar skyddar mot hårda vindar och svepande frostknäppar.

Ofta kommer man också långt genom att utnyttja höjden. Använd väggar, staket och träd som du till exempel låter växterna klättra på, det frigör mer plats under för andra odlingar. Häng upp amplar och balkonglådor – det finns massor av olika varianter och material att välja mellan. Krukor och odlingsbänkar kan ersätta rabatter och du kan flytta runt dem och på så sätt möblera om i trädgården. Har du bra kontakt med grannen kanske ni till och med kan dela på trädgårdslandet och på så sätt spara lite dyrbar yta!

Har du en stor altan kan du också utnyttja den som trädgård. En ”infälld” damm och rabatt är en spännande lösning. Foto Janne Olsson

Stenläggningar och gångar

Plattor istället för sten är effektfullt och ett bra sätt slippa gräsklippning. Mellan plattorna kan du odla allt möjligt eller bara låta gräset växa vilt. Tänlk på att sänka ned stenarna något under marknivån om du trots allt vill kunna köra över dem med gräsklipparen. Foto Janne Olsson Trött på gräsklippning? Stenplattor med prunkande inramning är ett effektfullt alternativ till gräsmattan. Foto Christa Holm I den här trädgården på endast 200 kvadrat finns inga sommarblommor, utan i stället får olika bladverk kontrastera mot varandra och skapa spännande effekter. Barrväxter, klätterhortensia, syrenhortensia, kaprifol, rödlönn, murgröna och rododendron är några av växterna som är noga utvalda för sina former och färger. Klot av buxbom i kruka ger vacker inramning till trädgårdens ingång och kan flyttas runt efter behag. Stenplattor har fått ersätta gräsmattan vilket ger ett sofistikerat intryck. Foto Magnus Selander

Odla på höjden och i krukor

Leta i gamla gömmor – det kan ge god utdelning. Det mesta går att odla i och gör dessutom din rabatt personlig. Gamla kokkärl, tunnor och hinkar är några exempel. Foto Malm Reklam & Bild

Vill du ha hjälp med planeringen?

Då kan en trädgårdsarkitekt vara lösningen. Riksförbundet Svensk Trädgård kan förmedla kontakter, 08-792 23 40. Om du är ute efter trädgårdsanläggare, alltså de som i allmänhet utför själva jobbet (stenläggning, bygga murar, anlägga gräsmatta och rabatter osv.) kontakta STAF, Sveriges trädgårdsanläggares förbund, 040-756 20.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar