Annons

Trädgårdsmöte: Sparsmakat japanskt möter engelsk frodighet

Trädgårdsdesign

Paradgräsmatta, lusthus och damm - en ovanligt varierad trädgård som både rymmer det välkrattade japanska såväl som en användbar kompost.

Av: Hans Björkman, 07 maj 2002


Maffig gräsmatta och mysigt lusthus. Men det började med ett besök av en landskapsarkitekt för trettio år sedan...

Här möter sparsmakat japanskt engelsk frodighet. Välkomststenen finns på plats, singeln är nykrattad, ljustenens låga brinner och den lilla tallriksfontänen porlar. Stig in i en ovanligt varierad och fascinerande trädgård.

I Kårsta i Vallentuna kommun finns en villa med gult fasadtegel på en stor triangulär tomt. Redan vid entrén ser man att trädgården är annorlunda - här finns en nyanlagd japansk del med trampstenar, grovkrattat grus, dekorativa naturstenar och nonfigurativ konst. Vid sidan om börjar Gräsmattan med stort G. Den är precis så välklippt, moss- och ogräsfri som vi andra kan drömma om, när vi ser vår egen ovårdade, fläckiga och ojämna. Och längre in väntar andra spännande partier av trädgården. Allt är väl genomtänkt, kanske inte så konstigt, eftersom husets herre är utbildad ingenjör.


Hemligheten med den fina grönytan är flitig klippning och användande av cylindergräsklippare försedd med en motor ovanpå. Det är mycket jobb, men resultatet blir fantastiskt.

Annons

Paradgräsmatta

Här bor Ulla och Mike Hewer sedan decennier tillbaka. För mer än trettio år sedan kom en trädgårdsarkitekt på besök med en första idé till gestaltning. Eftersom tomten är formad som en triangel ville han inte ha rabatterna i en lång rad efter tomtgränsen, utan delade upp dem i bitar parallella med huset. Då blev dessa triangulära, och det är de ännu idag.

Den perfekt klippta gräsmattan inramas av perenner som blommar hela växtsäsongen, här och där uppblandade med sommarblommor. Hemligheten med den fina grönytan säger Mike är flitig klippning och användande av cylindergräsklippare - men den han har är försedd med en motor ovanpå. Kanske mycket jobb, men resultatet är fantastiskt. - Och som engelsman vill jag ha en paradgräsmatta, säger Mike, som bott i Sverige i fyrtio år. För inte så länge sedan såg det betydligt stökigare ut här - under den ligger nämligen slangar för jordvärmepumpen i huset.

Lusthus för sköna stunder

Vi rundar huset och beundrar en liten skuggig hörna med lågväxande perenner, fågelbad och en bänk för alltför soliga dagar i hägnet av en yvig hängbjörk. Nu kommer något helt annat i sikte - lusthuset. Det köptes som byggsats av en norrländsk firma i slutet av 1980-talet, och levererades komplett med bord och bänkar. Järnbeslagen bytte Mike omgående ut mot sådana av koppar. Det är åttkantigt och målas om med några års mellanrum. Det går att sitta här när det är litet svalt ute också, men det blir nästan väl hett när två 500 W infravärmare och en värmefläkt för fötterna slås på.


I dammen bor koikarparna. Dammen får inte bottenfrysas, så varje vinter förses den med en täckning av frigolit. I denna finns ett rör för att gaser från förmultnande löv och annat skräp på dammens botten med hjälp av en akvariepump ska drivas ut. 

Bebodd damm

Invid lusthuset finns en fin damm med tillhörande vattenfall. Den är byggd med hjälp av den typ av dammduk man hittar i trädgårdsbutikerna och kantas av skifferplattor, natursten och fuktälskande växter. I dammen porlar en fontän, som liksom vattenfallet drivs av en liten pump. Dammen är bebodd också, här simmar två stora gula koikarpar, några mindre i rött med inslag av vitt och en mört, som väl numera tror han är en i koifamiljen. Dessutom kläcks grodrom i den varje år, och ett okänt antal smågrodor kravlar iväg för att utforska omgivningarna i början av augusti. En stor trollslända svävar också över dammen, som är blickfång när man sitter på terrassen intill.

Fiskarna får inte bottenfrysa, så varje vinter förser Mike dammen med en täckning av frigolit. I denna finns ett rör för att gaser från förmultnade löv och annat skräp på dammens botten med hjälp av en akvariepump ska drivas ut.

Terrassen har Mike också byggt själv, golvet är lagt med betongsten och närmast dammen har han pusslat ihop olikstora bitar av ölandssten. Den mur som kantar terrassen är ett bra exempel på återbruk, byggd av skifferplattor som visade sig vara för tunna för terrassen närmast huset. Dessutom har Mike murat in en så kallad skrattsten, hemförd under en av de många englandsresorna, och några större naturstenar för att få variation i murytan. Ovanpå har han placerat en rad italienska krus, som ser ut att vara halvt nedsänkta i murkrönet. Här finns också ett originellt solur, som från början var en skorsten ovanpå köket till Mikes viktorianska barndomshem!

Även från den övre terrassen närmast huset kan man beundra dammen och dess näsmaste omgivning, men vi rundar husknuten och får två nya inslag i sikte.


Muren är gjord av tunna skifferplattor. Inmurade styenar ger liv åt ytan.


En hemgjord kratta gör böljande spår i trädgårdens japanska del.

Sex meter kompost

Till höger löper en lååång slänt efter husets norrfasad, kantad av gamla slipers med rundade kanter från Roslagsbanan inte långt därifrån. Slänten är i sin helhet planterad med ölandstok och månadssmultron. Närmare huset är buskarna vit- eller rosablommande, i den dominerande mittdelen gul- och i den främre raden röd- eller orangeblommande. Så är det tänkt i alla fall, men tokarna i främre raden längs månadssmultronen trilskas och vill inte blomma lika rikt som de övriga.

Till vänster har vi köksavdelningen, som har tre huvudattraktioner. En innefattar Ullas odlingslådor för grönsaker och kryddväxter, där tomtens trekantiga form ännu en gång återspeglas.

Nästa är ett växthus för söta och goda tomater och gurka, försett med automatisk bevattning och ventilation. När vattnet slås på brukar en padda, som bor i närheten, komma in och duscha!

Den sista är en sex meter lång rännformad kompostbinge, som Mike hittat på själv och som fungerar alldeles utmärkt. I ena änden står en kompostkvarn för kvistar och grenar, och här hamnar också allt annat trädgårdsavfall. Vartefter makas kompostmaterialet iväg mot den andra änden, och här hittar vi en sikt på en vals, som underlättar sållningen av den färdiga kompostjorden. Det som blir kvar i sikten hamnar förstås på nytt i början av rännan. Mike berättar att temperaturen när det nyligen påförda kompostmaterialet börjar "brinna" är för hög för att maskar ska trivas, men när väl förmultningen kommit igång kryllar det av dem. I slutändan, när jorden är nästan klar, är det än en gång nästan maskfritt.

Längs komposten löper en lika lång odlingslåda för potatis. När Mike satt den på våren lägger han över fönster, tätt i ena änden och allt glesare vartefter, vilket gör att potatisen växer olika fort och kan skördas under lång tid. Han använder sig av den utmärkta tidiga sorten Rocket, men när den första delen är avröjd sätter han en omgång till med en senare sort.


Soluret vid uteplatsen är ursprungligen en viktoriansk skorsten.

Japansk touche

Rundar vi ännu en husknut är vi tillbaka vid den japanska avdelningen. Mike har gjort en kratta med riktigt glesa piggar, så att man verkligen ser ränderna i singeln, som markerar vatten. Krattan är tillverkad av vinkeljärn, järnrör, lieklämmor och en kraftig syll från Roslagsbanan.

Den inledningsvis nämnda välkomststenen är kopierad från en bok om japanska trädgårdar. Gången med trampstenar in mot huset är krokig - traditionen säger att onda andar hålls borta då. Vattenplasket kommer från en originell "tallrik", specialtillverkad av en lokal krukmakare. Under finns en stor vattenfylld keramikkruka med ett tunnlock, och en liten pump för upp vattnet genom ett runt plaströr.

Ett par nonfigurativa konstverk, föremål av svart smide från orten, hållare för värmeljus, lyktor på smala stänger och en natursten med inborrat hål för en oljelampa kompletterar det hela.
Kanske du på vår väg genom trädgården blivit inspirerad till att översätta en eller flera idéer till din egen trädgård. Se litet närmare på bilderna, så kanske du hittar fler detaljer du kan få användning för?

Foto: Christer Vallstrand

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
07 maj 2002 Hans Björkman
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsdesign

Gör din trädgård japansk

Trädgårdsdesign Med några ganska enkla knep kan du själv skapa en japansk trädgård utan att fräsa upp hela gräsmattan eller importera dyra växter. Vi i Villa har träffat trädgårdsarkitekten Nob Takei

Fälla eller inte fälla?

Trädgårdsdesign Har du massor av tallar som skuggar altanen? Se upp! Tänk dig för noggrant innan du fäller ett träd på tomten. Ibland är det inte ens säkert att du får.

Flytta hela rabatten

Trädgårdsdesign Det går faktiskt – att flytta en hel rabatt! Men det kräver tuffa tag, för du ska gräva upp samtliga växter nu på hösten. Låt dem sedan övervintra på...

Att göra i sommar (kanske...)

Trädgårdsdesign Tips på vad du kan hitta på i sommar. Om du vill...

Trädgård i betong

Trädgårdsdesign Med en vidsträckt vy över vatten och vik, har Eva och Urban Håkans skapat en underbar uteplats och terrass.

Trädgård med många hemligheter

Trädgårdsdesign Efter en brant stigning på en slingrig och bergig liten väg välkomnar en grind med portal. Först verkar det som en ganska vanlig tomt, men den överraska...

Vi målar fram vår trädgård!

Trädgårdsdesign Katarina Johanssons och Peter Stolts trädgård på Österlen har vuxit fram i etapper. Från början var de växtovana småbarnsföräldrar. Nu är de erfarna odlare som använder konsten som inspiration.

Vårens bästa trädgårdsböcker!

Trädgårdsdesign Uträtta fixiga gör-det-självprojekt, anlägg harmonierande perennrabatter eller insup inspiration för hängmattan… Vi har botaniserat och valt ut de...

Boktips - trädgårdsböcker 2010

Trädgårdsdesign Äntligen dags att få lite skit under naglarna! Som vanligt finns en uppsjö inspirerande, nyutkomna trädgårdsböcker. Här presenterar vi några favoriter.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]