Annons

Den underhållsfria trädgården

Trädgårdsdesign

Lär dig hur du förvandlar trädgården till en oas som inte kräver enorma arbetsinsatser.

Av: Folke Mattsson, 14 januari 2001

En underhållsfri trädgård - en önskedröm? Nej då, visst inte. Först och främst gäller det att göra sig av med gräsmattan.

Gräsmattan är i särklass den mest arbetskrävande ytan på din tomt, i synnerhet ifall du kräver en vacker grön matta hela sommaren och inte låter dig nöja med en ogräsbemängd mossig grönyta, kraftigt brunfärgad av torka. Vill du ha en saftig "golfgreen" krävs det närmast enorma arbetsinsatser i form av gödsling tre gånger per säsong, klippning och vattning i stort sett varje vecka, gräsluftning, mossrivning, toppdressing, ogräsrensning och reparation av kala fläckar.

Annons

Byt ut gräsmattan

I en stor trädgård är det näst intill oundvikligt med gräsmatta (som naturligtvis kan förminskas). En radhustäppa klarar sig däremot helt utan gräsmatta, och gräsklipparen tar bara onödig plats i förrådet. Här kan sittplatser, gångar och andra vistelseytor göras större. Gångar av gatsten, marktegel eller skiffer får snirkla sig fram genom planteringsytor, där du sedan kan vandra runt och lukta och njuta av alla växter.

Du kan välja höga örter, som t ex dem i Enköpings Drömpark (värd ett studiebesök), eller s k marktäckare i större sammanhängande ytor med inslag av högre karaktärsväxter, sådana med vackert bladverk eller vacker blomning. De kommer då att framhävas av den låga mattan. De högvuxna plantorna behövs också på strategiska platser som insyns- eller vindskydd. Efterlikna naturen, efter ett par tre år ska man inte se någon öppen jord i trädgården.

Växtval

Underhållsfria växter, finns de? Ja, många är naturligt så tätvuxna och utvecklar så tätt och kraftigt rotsystem, att de inte tillåter andra växter att få fotfäste i sin närhet. De bildar enhetliga bestånd och beblandar sig inte med sina påträngande grannar.

En bra marktäckande växt måste vara tillräckligt hög för att förhindra att solljuset når ända ner till jordytan. De flesta ogräsfrön är nämligen ljusgroende.

Växter som backtimjan, mossflox och vintergröna är för lågvuxna för att vara underhållsfria. Generellt kan man säga att växten måste bli 20 cm för att skugga tillräckligt (undantaget är hasselört, se nedan). Dessutom bör den vara lagom invasiv, d v s inte ha för långa revor, som penningblad, och inte heller ha underjordiska utlöpare, likt vancouveria, rökblad, som obehindrat sticker upp i en plattsättning. En bra marktäckare ska i första hand ha ett vackert bladverk sommaren igenom och gärna en bit in på vintern.

Sju underhållsfria växter

1. Sockerblomma, Epimedium. Ett släkte där flertalet arter och sorter har utomordentliga marktäckande egenskaper.
Röd sockblomma, E. rubrum, blir 25 cm hög och har eleganta tredelade blad i kopparfärgat utspring, senare en aning fläckiga i grönt. Bladen är nästan vintergröna, och behöver inte klippas ner - låt dem vissna på plats. Sirliga lysande röda blommor med gul ytterdel i maj-juni. Sockblommorna bildar täta ruggar och växer relativt långsamt. Sätt dem i förband med 35 cm plantavstånd, så växer de på 2-3 år ihop till ett enhetligt bestånd, där inga ogräs tillåts sticka upp. Fram till dess måste mellanrummen hållas ogräsfria. Naturligtvis ska inte planteringsbädden innehålla fleråriga ogräsrötter, kvickrot etc.

Röd sockblomma växer bra i både sol och skugga och klarar de flesta jordar (dock inte sandhaltiga), men föredrar humushaltiga. En perfekt underhållsfri marktäckare, som inte ens behöver vattnas när den väl etablerat sig. Den är härdig i zon I-V.

2. Hasselört, Asarum europaeum, blir ca 12 cm hög och har njurformade, glänsande och vintergröna blad. Den får brunröda blommor, som betraktaren sällan ser, täckta av bladverket som de är. Kanske den mest lågvuxna av de fungerande marktäckarna. Breder ut sig med grunt krypande jordstammar, men etableringen tar litet tid, så den bör därför planteras tätare än andra. Sätt plantorna grunt 25 - 30 cm från varandra. Vildväxande föredrar hasselörten halvskuggiga lägen och en humusrik kalkhaltig jord, men i trädgården är den mera tolerant.

Om hasselörten trivs blir den en underhållsfri och utomordentligt vacker "matta", som dock under långvarig sommartorka kan behöva vattnas. Med sitt grunda rotsystem konkurrerar den inte heller med högre växter. Utmärkt som undervegetation till trädgårdsazaleor, flertalet blommande på bar kvist. Med en blänkande mörkgrön matta undertill framhävs blomningen ytterligare på dessa eleganta buskar.

3. Liten flocknäva, Geranium x cantabrigiense, är en 20 cm hög växt med handflikigt aromatiskt bladverk. Den sprider sig raskt med ovanjordiska utlöpare, som gör plantan lätt att föröka, och därigenom blir marktäckningen billigare än med de båda förstnämnda.
Anpassningsförmågan är stor, den växer i sol eller skugga, klarar torra lägen och är inte kräsen när det gäller jordkvaliteten. Blommar rikligt med rosa blommor i juni. Bladverket blir lysande rött under hösten och behöver inte klippas ner. Lämpligt plantavstånd är 35 cm.

4. Funkia, Hosta. Drygt 40 arter och mängder av namnsorter finns i släktet, många storvuxna, andra betydligt mindre. Bladen kan vara gulbrokiga, vitkantade, limefärgade och ha varierande former och grad av bucklighet. Funkior utvecklas långsamt, det tar många år innan de blir fullvuxna. Välj därför gärna någon äldre s k solitärplanta när du besöker plantskolan eller gardencentret. Alla funkior föredrar mustig jord och lätt till djup skugga, men doftfunkian kräver ett ljusare läge.

De grönskar sent om våren, därför är de som skapta att dölja tidigblommande låga lökväxter under sina stora blad. Vildarter av krokusar och tulpaner, vintergäck, snödroppar, snöklockor och balkansippor kan alltså med fördel odlas i närheten. Funkians blad vissnar vackert om hösten och hinner nästan förmultna helt innan påföljande sommar. Låt dem därför ligga orörda och bli till ny näring.
Några bra funkiasorter: Áugust Moon`, med månskensgula blad, ´Green Acres´, grönbladig och storvuxen, ´Patriot´, vitkantade blad, ´Big Daddy´, stora buckliga blå blad, ´Elegans´ blådaggig, och ´Frances Williams´, storbladig med gul kant.

  

5. Rodgersia, ett knappt halvdussin arter, starkvuxna örter med pampiga och vackra handflikiga blad. De blir 70-100 cm höga. Mitt i sommaren höjer sig de gräddvita till korallrosa blommorna över bladverket. Kraftiga brunsvarta rhizomer i jordytan förhindrar andra
växter att sticka upp. Planteras på 75 cm avstånd i näringsrik jord, klarar både sol och skugga.

6. Jätterams, Polygonatum x hybridum. På 70 cm höga bågböjda stjälkar hänger i början av juni doftande limevita blommor i rad. I motsats till rodgersia och funkia vaknar jätteramsen tidigt på våren och bildar täta bestånd med tjocka rotstockar. I humushaltiga jordar sprider den sig raskt.
Bladverket är dekorativt hela sommaren igenom, och den trivs i såväl sol som skugga. Ännu vackrare är vippramsen, Smilacina racemosa, men tyvärr är den ovanlig i det svenska plantskolesortimentet.

7. Bergsbambu, Fargesia murieliae. En fullständigt underhållsfri växt, som finns i två högvuxna namnsorter, ´Hareskov´ och ´Jumbo´. De bli 3,5 resp. 4 m höga och har städsegröna pilliknande blad. Trivs i både sol och skugga, men utvecklas snabbast i full sol och kräver 35 - 40 cm jorddjup. En utmärkt insynsskyddande växt, som nedtill blir ca 2 m bred och når sin topphöjd efter ca 20 år.Den har ett överhängande växtsätt och tål t o m blötsnö utan att brytas av. Dessutom är den så tät, att den kan skydda mot buller från en trafikerad väg. I Danmark är den ofta använd som häckväxt.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

14 januari 2001 Folke Mattsson
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsdesign

Gör din trädgård japansk

Trädgårdsdesign Med några ganska enkla knep kan du själv skapa en japansk trädgård utan att fräsa upp hela gräsmattan eller importera dyra växter. Vi i Villa har träffat trädgårdsarkitekten Nob Takei

Fälla eller inte fälla?

Trädgårdsdesign Har du massor av tallar som skuggar altanen? Se upp! Tänk dig för noggrant innan du fäller ett träd på tomten. Ibland är det inte ens säkert att du får.

Flytta hela rabatten

Trädgårdsdesign Det går faktiskt – att flytta en hel rabatt! Men det kräver tuffa tag, för du ska gräva upp samtliga växter nu på hösten. Låt dem sedan övervintra på...

Att göra i sommar (kanske...)

Trädgårdsdesign Tips på vad du kan hitta på i sommar. Om du vill...

Trädgård i betong

Trädgårdsdesign Med en vidsträckt vy över vatten och vik, har Eva och Urban Håkans skapat en underbar uteplats och terrass.

Trädgård med många hemligheter

Trädgårdsdesign Efter en brant stigning på en slingrig och bergig liten väg välkomnar en grind med portal. Först verkar det som en ganska vanlig tomt, men den överraska...

Vi målar fram vår trädgård!

Trädgårdsdesign Katarina Johanssons och Peter Stolts trädgård på Österlen har vuxit fram i etapper. Från början var de växtovana småbarnsföräldrar. Nu är de erfarna odlare som använder konsten som inspiration.

Vårens bästa trädgårdsböcker!

Trädgårdsdesign Uträtta fixiga gör-det-självprojekt, anlägg harmonierande perennrabatter eller insup inspiration för hängmattan… Vi har botaniserat och valt ut de...

Boktips - trädgårdsböcker 2010

Trädgårdsdesign Äntligen dags att få lite skit under naglarna! Som vanligt finns en uppsjö inspirerande, nyutkomna trädgårdsböcker. Här presenterar vi några favoriter.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]