ANNONSSAMARBETE MED STORA ENSO
Trädäck
En lättskött altan av träfiberkomposit! Foto: Stora Enso

Dags att bygga ny altan? Satsa på ett underhållsfritt trädäck!

Trädgård

Funderar du på vilket material du ska välja till din nya altan? Låt oss presentera DuraSense, det miljövänliga och underhållsfria alternativet. 

Av: Sandra Holmes, 24 februari 2021

Vill du kunna njuta maximalt av din altan och lägga så lite tid som möjligt på underhåll? Då är det bra att tänka över materialvalet noga. Det är väldigt vanligt att bygga altaner av tryckimpregnerat trä och behandla det med olja eller lasyr. Sådana altaner behöver dock underhållas med jämna mellanrum för att hålla sig fina. 

Väljer du istället en trall med en yta av träfiberkomposit slipper du hela det arbetet. En skurning eller tvätt med högtryckstvätten då och då, är allt som behövs för att hålla däcket rent. 

 

Altanräcke och trädäck från DuraSense finns i olika färger. 

 

Hållbart och slitstarkt material

DuraSense® trall består av en värmebehandlad solid träkärna, med virke från hållbart skogsbruk. Den är klädd med en yta av träfiberkomposit, som är en blandning av träfiber och plast. Tack vare detta skyddande lager förbättras trallens hållfasthet och livslängd enormt. Till skillnad från tryckimpregnerat virke, är denna träprodukt ett mer miljövänligt alternativ, då den är giftfri, helt återvinningsbar, och lättare att jobba med eftersom det väger mycket mindre. Dessutom finns trallen i olika färger så du behöver inte lägga tid på att måla den.

 

Matchande räcken

Kanske behöver du även ett räcke till din altan? Ett altanräcke ger mer insynsskydd och skapar en ombonad känsla. Dessutom kan det vara viktigt ur säkerhetssynpunkt om man har små barn. Väljer du att bygga altanen av DuraSense® har du möjlighet att komplettera den med matchande staketsektioner som är lätt att sätta upp. Sektionerna består av aluminiumramar som till 70 % är gjorda av återvunnet material, och i dessa ramar fäster du brädorna. Ramarna finns i flera olika färger och kan kombineras efter önskemål.

 

DuraSense passar till både möbler och fasader. 

 

Väggar och fasader

I utbudet med DuraSense®-produkter finns även träpaneler som kan användas till bland annat invändiga och utvändiga husfasader, hästboxar och möbler. Fasadpanelerna kan monteras både liggande och stående, går att beställa i nästintill vilken färg som helst, och kräver ingen ytterligare målning. 

Du kan köpa DuraSense® trätrall, altanräcken och paneler direkt från Stora Enso på hemsidan durasense.se.

 

Fördelar med en altan av DuraSense®: 

 • Materialet passar alla husstilar.
 • Det finns många vackra färger att välja mellan.
 • Underhållsbehovet är väldigt litet.
 • Det har samma regelmått som impregnerat trä (CC60).
 • Motstår röta. 
 • Bildar inga stickor som kan fastna under fötterna. 
 • Har en vacker präglad yta som minskar risken för halka. 
 • Håller sig svalt, trots stark sol. 
 • Väderbeständigt.
 • Du kan få trallen färdigkapad för att underlätta byggandet.
 • Brädorna håller en jämn och hög kvalitet. 
 • Väger mindre än vanligt trä. 
 • Träfiberkomposit är ett klimatsmart alternativ då det är gjort av spill från annan träproduktion. 
 • Materialet går att återvinna. 
 • Tillverkas i Sverige, vilket medför korta transportsträckor. 

 

Stora Enso

DuraSense® tillverkas och är patenterat av Stora Enso. De utvecklar och producerar lösningar baserade på trä och biomassa för en mängd olika branscher och användningsområden runtom i världen. De vill minska vår användning av plast och är övertygade om att framtiden är träbaserad och förnybar. 

Läs mer om DuraSense® på Instagram och Facebook.

24 februari 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...