Foto: Istockphoto

Torka svamp – så gör du!

Trädgård

Njut skogens guld året runt! Torka och använd i grytor och såser.

Av: Redaktionen, 04 september 2019

Så torkar du svamp

1. Lägg ut svampen på ett bak­plåtspapper. Större svampar delar du i mindre bitar. Se till så de ligger väl utspridda – annars kan de börja mögla.


2. Ställ in svamparna i en varm­luftsugn på lägsta värme – temperaturen ska inte överstiga 50 grader. Rör om då och då, men se till att de inte hamnar för tätt.


3. Torkningen tar ca 3–5 timmar. Känn på svampen med jämna mellanrum. När den är så torr att den lätt kan smulas sönder är den klar.


4. Förvara den torkade svampen i en glasburk med tättslutande lock. Använd för att sätta smak på grytor och såser, eller blanda ner i kokvattnet med bulgur eller matvete.

Annons

Läs också: Här hittar du kantarellerna!

04 september 2019 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...