Foto: Istockphoto

Bästa sättet att få bort ogräset – trädgårdsmästaren tipsar

Trädgård

Bästa sättet att få bort ogräset är att börja tidigt på våren. Läs om fler experttips från trädgårdsmästaren!

 

Hur tar jag bort ogräset miljövänligt och vad gör jag åt ogräset i gräsmattan? Trädgårdsmästaren Maria Sandgren ger sina bästa tips.

 

Så tar du bort ogräs i gräsmattan

Annons

Det är viktigt att vara tidigt ute för att få bukt med ogräset. På våren ser du även rotogräset lättare eftersom gräset inte börjar gro förrän runt 10 grader. Så steg ett, ta bort ogräset tidigt på våren.

– Kratta, gödsla och strö ut lite gräsfrö där det behövs. Det brukar ge gräset en bra start.

 

Läs även: Så tar du bort mossa och ogräs

 

Bekämpa ogräset miljövänligt

Det finns många alternativ om du vill bekämpa ogräset på ett miljövänligt sätt. Du kan bland annat använda trädgårdsättika eller täcka marken med markduk och barkmull.

– Du kan ta bort ogräset mekaniskt, alltså för hand med spade, räfsa eller en slö morakniv tidigt på våren. De frösådda ogräsen har ännu inte hunnit rota sig så djupt och är lätta att ta bort.

 

Ogräs mellan stenplattor och i grusgångar

En grusgång full av ogräs kan ge ett ovårdat intryck. Den absolut enklaste metoden att ta bort ogräs mellan stenplattor är att göra det för hand.

– Även här tar du bort ogräset mekaniskt om du orkar, med en gammal kniv eller pendelhacka. Men är det övermäktigt kan du använda trädgårdsättika.

 

Läs även: Så tar du bort mossan i gräset och mellan plattorna!


Ta bort maskrosor

Det bästa sättet att ta bort denna typ av ogräs är att dra bort dem mekaniskt, maskrosor har nämligen djupa pålrötter. När du drar bort maskrosorna för hand kan du enkelt kontrollera att du fick med dig hela rotsystemet.

– Se till att ta bort maskrosorna innan de hinner blommor över, på så sätt förhindrar du att de strör sina frön för vinden och förökar sig.

 

Ogräs i trädgårdslandet 

Även här är det allra bästa och mest miljövänliga att mekaniskt plocka bort ogräset. Men man kan även täcka med markduk, fårull eller gräsklipp mellan raderna så att de frösådda ogräset inte får fäste så lätt.

– Tänk på att använda miljövänliga och gärna ekologiska medel på ogräset här, speciellt om du planerar att äta saker som växer i ditt trädgårdsland.

 

Olika sorters ogräs

Ettåriga ogräs

Ogräs som övervintrar som frö. Grunda rötter och lätta att dra upp. Exempel: Baldersbrå och svinmålla.

Fleråriga ogräs

Rotogräs som övervintrar med jordstammar eller rötter under jord. Exempel: Maskrosor, brännässlor och kirskål.

 

Expertens bästa tips – så tar du bort ogräset

1. Rensa tidigt på våren och en eller ett par gånger innan midsommar. Då brukar man få bukt med ogräset.

2. Trädgårdsättika är mycket bättre än många miljöfarliga ogräsmedel.

3. Om ogräset helt har tagit över så kan du täcka marken med täckduk och låta ligga på en till tre säsonger. Sedan kan du börja om på en ogräsfri yta.

 

 

 

Maria Sandgren, trädgårdsmästare.

 

15 april 2019
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...