Plantera syrener för att kunna njuta av den vackra blomningen med doft av skolavslutning och ljumma försommarkvällar.
Plantera syrener för att kunna njuta av den vackra blomningen med doft av skolavslutning och ljumma försommarkvällar. Foto: Istockphoto

Så lyckas du med syrener – skötsel och beskärning

Trädgård

När beskär man syrener och i vilka zoner går det att plantera busken? Här är våra bästa tips! 

Av: Susanna Rosén, 09 mars 2020

Lyckas med syrener – skötsel, beskärning och plantering

syrener grind 

Annons
  • Plantera i sol till halvskugga. Står de för skuggigt blir blomningen sämre. 
  • Om syrenen är ympad på en annan rot måste ympstället (sammafogningen) hamna ovan jord när man planterar och att man sedan kontrollerar att det inte växer upp några rotskott från grundstammen som på sikt kan ta över.
  • Syrener är anspråkslösa och klarar de flesta jordar. Många ursprungliga sorter klarar även en mager och stenig mark. Naturligtvis blir busken vackrare och mer välmående samt blomningen blir bättre i en mull- och näringsrik jord som också är väldränerad.
  • Putsa gärna bort vissna blomställningar efter blomningen. De bruna klasarna kan se lite skräpiga ut annars. För växten spelar det dock ingen större roll. Klipp då bort de skott som har blommat, precis ovanför ett grönt blad.
  • Med åren kan en syren bli risig och behöver då föryngras. Om busken är frisk och i god kondition kan man skära ner den en bit ovanför marken.Detta gör man under vinterhalvåret, när syrenen är i vila, det vill säga avlövad. Lämna gärna 3–5 unga skott och toppa dem på 30–40 cm höjd. Dessa skott fungerar då som savdragare och hjälper busken att komma igång, det vill säga dra sav, den första våren. Gödsla gärna med kompostjord eller barkmull runt plantan och vattna regelbundet för att ge busken en bra start.  Om inte allt för länge kommer nya skott att växa upp från marken. 
  • Till hösten har savdragarna gjort sitt jobb och kan klippas bort. 

 

Syrener bukett

Blanda gärna olika blomfärger i en häck 

Syrener kan bli gamla och ofta ser man uråldriga buskar som dröjer sig kvar vid ödetorp, där andra trädgårdsväxter har försvunnit sedan länge. Ofta har den använts som berså, men det är också en bra växt för höga häckar –friväxande eller klippta. Om man vill ha en välfriserad häck blir det dock inga blommor. Som friväxande kan man däremot njuta av försommarblomningen. Det är fint att blanda olika blomfärger i en häck, och låta den skifta från vitt över mot olika nyanser av lila. 

Forma som ett träd

Ofta är syrener flerstammiga buskar. De går alldeles utmärkt att forma den som ett träd. Välj bara ut den bästa och rakaste stammen och ta bort de övriga. Fördelen med en uppstammad syren är att man kan plantera under trädets krona.

 

Syrener – olika sorter 

Syren Syringa vulgaris

Vit syren

Den gammaldags syren, vi ofta kallar bondsyren, är den vi hittar vid gamla torp och mormors berså. Få växter är så anspråkslösa och långlivade trots näst intill obefintlig skötsel. Den vanligaste blomfärgen är ljuslila men den finns också i vitt. Ofta ser man bägge färgerna i gamla trädgårdar. En syrenbuske blir 3-5 m hög och är härdig till zon 6. Men det finns också mängder med olika namnsorter av syren, i en rad olika färger. ’Andenken an Ludwig Späth’ är mörklila, zon 5, ’Prince Wolkonsky’ får fyllda rosaröda blommor, zon 4, och ’Mme Lemoine’ har vita, dubbla blommor, zon 4.

 

Dvärgsyren Syringa meyeri ’Palibin’

dvärgsyren

Det är en lågvuxen syren med ljusviolett blommor och ett rundat växtsätt på max en meter. Dvärgsyren finns också att köpa på stam, som ett litet träd. Den gör den perfekt i rabatten eller i stor kruka på altanen. Zon 6.

 

Ungersk syren Syringa josikaea

Ungersk syren

Ungersk syren är också vanlig i gamla trädgårdar men med en lite mer blygsam framtoning än andra syrener. Den ska ha fått sitt namn efter baronessan von Josika som hittade den i Transylvanium. Ungersk syren finns i olika färger, från vitt och rosa över till mörkviolett. Den får oftast växa fritt, och blir 3-4 meter hög, men tål också att beskäras om man vill använda den som häck. Den blommar senare än vanlig syren. Det är en tålig buske som klarar vintrarna långt upp i norr. Vissa sorter, som ’Holger’ och ’Oden’ kan man prova i zon 7.  

 

09 mars 2020 Susanna Rosén
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...