Foto: Istock

Köpa studsmatta? Tänk på det här!

Trädgård

Hoppa studsmatta är både roligt och ger bra träning. Här är några tips för dig som funderar på att köpa studsmatta!

Av: Sandra Holmes, 16 april 2021

Att hoppa studsmatta är ett roligt sätt att röra på sig för hela familjen. Det tränar både balans, kondition, motorik och muskelstyrka. Inte undra på att de blivit så populära och syns i var och varannan villaträdgård! Här har vi samlat ihop några saker att tänka igenom både innan köp – och efteråt – för att göra hoppningen så säker som möjligt:

 

 

Annons

1. Köpa studsmatta

 

Det är praktiskt att köpa studsmattan på nätet där utbudet är stort och du ofta kan få hemleverans till tomtgränsen. Studsmattor kommer nämligen i stora paket som ofta väger över 100 kg. Ju större studsmatta desto säkrare, eftersom det minskar risken att hoppa utanför. 

Standardstorleken på en rund familjestudsmatta är 4,3 meter i diameter. För ett litet barn på under 20 kg kan denna storlek kännas trög att hoppa på, men från omkring fyra år och uppåt brukar det fungera bra. En tung ram med kraftiga metallben ger bättre stabilitet. Ramen på en studsmatta på 4,3 meter bör därför väga minst 70 kg, och vara gjord av minst 1,5 mm tjockt galvaniserat stål, enligt konsumentsajten Bäst i test. 

På nätet kan du hitta studsmattor av bättre kvalitet än de billigaste, som ofta säljs i vanliga byggvaruhus med priser kring tusenlappen. Fördelen med de mer påkostade studsmattorna är att de brukar vara gjorda av mer slitstarka material, vilket förlänger deras livslängd. De är bland annat ofta utrustade med ett bättre skyddsnät med starkare blixtlås, och tjockare kantskydd, med hölje av slitstark PVC-plast. De ger i regel också djupare och spänstigare studs på grund av fler och större fjädrar. 

 

Utseendet på studsmattan kan också spela roll. Salta premium black edition är en stilren helsvart studsmatta. Foto: Salta

 

 

2. Tänk på säkerheten

 

 För att minska risken för skador när man hoppar är det bra att följa dessa säkerhetstips: 

  • Ställ studsmattan så den står stadigt, på plan mark.

  • Underlaget runt mattan ska vara mjukt, som en gräsmatta. 

  • Placera studsmattan på säkert avstånd från hårda föremål som staket, träd och stenar. 

  • Använd skyddsnät. 

  • Ramskyddet runt mattan ska vara ordentligt vadderat. 

  • Det ska inte finnas mellanrum mellan matta och ram. 

  • Hoppa utan skor. 

  • Ha inga prylar på studsmattan, för du kan skada dig om du landar på dem eller om de far upp på dig. 

  • Max två personer kan hoppa samtidigt. Är man nybörjare är det säkrast att hoppa själv. 

  • Små barn bör inte hoppa utan vuxens tillsyn. 


Källa: Försäkringsbolaget If

 

Stundsmattan Berg favorit ingroud är gjord för att grävas ner. Foto: Berg toys

 

3. Nedgrävd studsmatta


Gräver du ner studsmattan blir den både säkrare och mer diskret att titta på. Eftersom du inte riskerar att falla från kanten är skyddsnät inte lika nödvändigt. Och det blir lätt att gå, eller ta sats och springa, upp på studsmattan. Vissa modeller av studsmattor är särskilt gjorda för att grävas ned, och säljs antingen med eller utan skyddsnät. 

Vill du ha en nedgrävd studsmatta gräver du en skålformad grop, 25 cm in från studsmattans ytterkant. Skålformen gör att luften enklare pressas undan och minskar risken för att jorden rasar i gropen. Hålets lägsta punkt ska vara 75 cm för en liten studsmatta och 85 cm för en stor. 

Studsmattans ben placerar du på gräsmattan, och mattan kommer bygga upp cirka 20 centimeter ovan mark. Det lämnar en liten glipa mellan gräsmattan och studsmattan där luften kan tryckas ut från gropen. Utan luftspalt blir det annars mycket ljud när du hoppar.  

 

Tips!

Vill du att studsmattan ska hålla längre är det klokt att montera ner de mjuka delarna och förvara dem inomhus under vintern. Ramen kan stå kvar utomhus. 

 

Källor: Bäst-i-test.se, Byggahus.se, If.se

 

Läs också: Trädgårdsbelysning – smarta sätt att belysa rätt

 

16 april 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...