Annons
Att hoppa på en studsmatta hör sommaren till! Studsexperten kommer med smarta tips när det är dags att köpa en studsmatta.
Att hoppa på en studsmatta hör sommaren till! Studsexperten kommer med smarta tips när det är dags att köpa en studsmatta. Foto: Jens Warneryd Haverland

Stor guide: Allt du behöver tänka på när du ska köpa en studsmatta

Trädgård

Funderar du på att köpa en studsmatta i sommar? Det finns mycket att tänka på, speciellt säkerhetsaspekten är viktig att komma ihåg. Studsexperten svarar på 10 frågor om studsmattor. 

1. Vad ska jag tänka på när jag köper en studsmatta?

Svar: Först och främst – fundera på vad du prioriterar. Är det säkerhet, hållbarhet eller pris? Tänk på att studsmattorna måste ha ett skyddsnät om de inte är låga eller räknas som sportmodeller.

2. Vilka olika sorters studsmattor finns det?

Svar: Vi har en studsmatta för alla. Det finns olika färger, former och prisklasser som gör att kunden definitivt hittar något som passar deras behov.

3. Hur vet jag att studsmattan jag köper är säker? 

Svar: Det enkla svaret är: kantskydd och konstruktion. Ramen ska kännas stabil och kantskyddet ska vara rejält. Billigare studsmattor har ofta en lättare och mer instabil ram och ett mindre kantskydd.

4. Hur rengör jag min studsmatta? 

Svar: Rengör din studsmatta med vatten, och gärna regelbundet. Du kan använda grönsåpa om du önskar – men undvik kemikalier.

5. Finns det en maxvikt för studsmattor?

Svar: Alla studsmattor har en maxvikt och den varierar från matta till matta. Studsmattorna är testade för mer, men att följa maxvikten är en rekommendation från vår sida. Maxvikten är inte till för att begränsa utan för att skydda dig som hoppar.

 

På bilden ser du studsmattan North Challenger. 

 

6. Kan jag hoppa på studsmattan om jag är gravid eller har ryggproblem? 

Svar: Du kan hoppa så länge det är kul och känns bekvämt. Men om det känns olustigt så rekommenderar vi att du talar med en läkare eller sjukgymnast. Det skadar inte att tänka en extra gång. Använd alltid sunt förnuft och lär barnen att göra det samma. Om du tänker på säkerheten kommer du ha roligt med din matta i många år.

7. Ska jag tänka på något speciellt när jag monterar mattan?

Svar: Var gärna två när ni monterar. Studsmattor är ganska stora och är ni två går det både enklare och snabbare att montera den. Den bästa placeringen är på ett plant ställe. Gräv hellre ut höjdskillnaden än att palla upp studsmattan.

8. Ska studsmattan vara hård eller mjuk?

Svar: Mindre barn har roligare på en mjukare studsmatta för att barnen har mindre vikt att spela med. Men från det att du är i 8-årsåldern är det roligare med en hårdare matta. Du kan tänka så här: mjuk studsmatta blir mer gung och lek, hårdare studsmatta blir mer hopp och tricks. Vi har till exempel mattor där studsmattans hårdhet är reglerbar.

9. Ska jag tänka på något speciellt när det regnar eller till vintern?

Svar: Studsmattan tål regn. Svenskt vinterklimat är dock lite svårare så studsmattan trivs helt klart bättre av att vara inomhus under vintermånaderna. Plockar du ner din studsmatta på vintern håller den sig fin och fräsch längre.

10. Vad ska jag tänka på innan jag hoppar?

  • Tänk på att ta tömma dina fickor och ta av dig skorna. Dina skor kan ha en del grus och smuts som kan slita på mattan.
  • Ett annat säkerhetstips är att kolla att ramen står stadigt innan du hoppar. Ramen ska vara kraftig och tung – då får du bäst hopp och studs i mattan.
  • Krockar står för ungefär hälften av alla skador på studsmattan. Se till att vara max två personer när ni hoppar för att undvika krockar.
  • För att undvika olyckor ska barn under sex år ska hoppa ensamma. De har inte utvecklat ett fullt balanssinne ännu.

 

5 tips för dig som ska köpa en studsmatta

1. Satsa på kvalitet
En billig studsmatta väger mindre och är därför inte lika stabil, rostar lättare och har generellt sämre studs. Även kantskyddet tenderar att vara av sämre kvalitet och täcker ofta inte fjädrarna.

2. Tänk på säkerheten
Återigen så är det viktigt att välja en kvalitetsmatta. Billigare mattor är ofta inte säkra nog. Hoppa inte fler än två åt gången, montera alltid säkerhetsnätet och stabilisera din studsmatta med ett förankringsset.

3. Välj rätt storlek
Hur stor studsmatta du kan ha beror självklart på hur mycket plats du har. Men ju större hoppyta, ju roligare och tryggare hopp.

4. Köp till en stege
Om du inte tänker gräva ner din studsmatta är det bra att köpa en stege. Det underlättar mycket, inte minst för dina barn.

5. Skydda mattan
Ett överdragsskydd är ett bra sätt att investera i din studsmatta. Överdraget skyddar mattan mot sol, vind, vatten och fågelbajs. 

Sara Åhlström
05 april 2017
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...