Foto: Istockphoto

Så tar du sticklingar av pelargoner

Trädgård

Få växter är så lätta att ta sticklingar av som just pelargoner. Det är också därför som många av våra gamla sorter ännu finns kvar eftersom vi har delat med oss av våra favoritsorter till släktingar och blomstervänner.

Av: Susanna Rosén, 17 december 2019

Sticklingar av pelargoner

Pelargoner

Har man bara en pelargon är det lätt att få flera plantor av den. Passa på när du klipper ner den. Av de bortklippta delarna får du fler växter som du också kan dela med dig av. När man tar sticklingar blir de nya plantorna identiska med moderplantan. Med vegetativ förökning får man helt enkelt en klon. Om man däremot frösår sina pelargoner vet man inte vilka sorter som har befruktat varandra och de frösådda plantorna kan se annorlunda ut än den man har.

Sätt sticklingarna direkt i en kruka med jord 

Annons

Man kan antingen ta loss en stickling och sätta den i ett glas med vatten och vänta på att rötterna växer ut eller stta den direkt i en kruka. Men det säkraste sättet är dock att sätta sticklingarna direkt i en kruka med jord. När man sätter en stickling i vatten är de rötter som växer ut inte riktigt är anpassade för att växa i jord och nya rötter måste bildas.

 

Läs också: Fina utepelargoner – så lyckas du

 

Så här tar du sticklingar av pelargoner:

Stickling pelargon

1. Ta sticklingar från unga skott som ännu inte har förvedat sig. Välj då ett skott som inte blommar. Yngre skott har lättare att få att rota sig än äldre.

2. Bryt av skottet eller skär loss det med en kniv eller sekatör. Lägg snittet precis under ett bladfäste. Klipp sedan bort den tapp som blir kvar på plantan.

3. Plocka bort de nedre bladen på skottet så att endast 2-3 av de övre och yngsta bladen blir kvar. Så gör man för att minska avdunstningen från sticklingen men att det ändå finns tillräckligt med blad kvar för fotosyntes.

4. Sätt sticklingen i en liten kruka med såjord. Låt krukan först stå och suga upp vatten underifrån så att jorden är fuktig.

 

Läs också: Fem fina blomkrukor för altanen

 

5. Stick slutligen ner en etikett med sortens namn.

6. Ställ sticklingarna på en ljus plats men inte i direkt solsken för då torkar jorden ut för snabbt. Bästa temperaturen för rotning är 20-23 grader. När sticklingarna har rotat sig får de gärna stå på en plats som är omkring 5 grader svalare.

7. Vattna jorden så att den håller en lätt, jämn fuktighet. Använd gärna sprayflaska.

8. Räkna med att det tar 2-6 veckor innan sticklingen har rotat sig. Tiden varierar med temperatur, jordens fuktighet och årstid men också på sorten. Vissa pelargonsorter rotar sig långsammare än andra.

9. När man kan se rötter under krukan eller när sticklingen börjar växa är det dags att plantera om sticklingen i mer näringsrik jord. Välj vanlig blomjord, gärna uppblandad med minleca, eller särskild pelargonjord. Undvik för välja en för stor kruka direkt. Då blir det svårare att få jorden att torka upp mellan vattningarna.

17 december 2019 Susanna Rosén
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...