Foto: Istockphoto

Vattna dina odlingar med regnvatten – så sparar du det!

Trädgård

Tänk klimatsmart och se regnvatten från himlen som en värdefull och gratis naturresurs, istället för att slösa med kranvatten. Samla regnvatten i tunnor och använd det i odlingarna!

Av: Susanna Rosén, 05 februari 2020

Samla regnvatten i en vattentunna

Förr samlade man regnvatten i tunnor som stod under varje takränna, ofta med en kedja som ledde vattnet ner i tunnan så att det inte plaskade. Idag sker allt mycket mer effektivt och regnvatten från takets leds direkt ner i rör och ut i dagvattenledningar. Vilket slöseri med naturens resurser! Så gör en insats för miljön genom att vattna med regnvatten istället för kranvatten.

Annons

Vilken vattentunna ska man satsa på?

Regntunna trä

Tidigare hade man i regel tunnor av trä eller plåt. Än idag finns fina trätunnor att köpa, men de kostar en slant.

Regntunna plast

Det vanligaste och billigaste materialet är plast. För att tunnan inte ska se så främmande ut i trädgården kan man exempelvis klä in den med juteväv, så smälter den in bättre i grönskan.

 

Så sparar du regnvatten bäst

  • Se taket som en stor regnfångare, där vattnet leds ner i en tunna via stuprör. Sätt gärna en tunna i varje hörn för att maximera ”vattenskörden”. Ju större hustaket är desto mer kan man samla, även om det inte regnar så stora mängder.
  • Också ett växthustak kan samla en hel del vatten så sätt upp en takränna också på växthuset. Placera gärna en tunna i anslutning till växthuset, så slipper du gå så långt med vattenkannan.
  • En normal regntunna rymmer 100-200 liter så det gäller att ha flera för att vattnet ska räcka. Har man stora odlingar kan det vara en idé att gräva ner en liten tank som rymmer betydligt mer. De finns i olika storlekar.
  • Många tunnor som man köper, just som vattentunna, har en kran på sidan så man kan tappa vattnet enkelt. Placera tunnan så pass högt att en vattenkanna går in under kranen. Se också till att ha ett lock eller stadigt nät över tunnan så inte fåglar och olika smådjur inte trillar ner och drunknar i vattnet. Dessutom hindrar man löv och annat skräp hamna i vattnet och risken för att kranen proppas igen minskar.
  • Låt inte vattnet stå i tunnan som bra att ha-vatten utan använd det. På så sätt ser man till att det cirkuleras och vattnet blir inte stagnant och illaluktande.

 

Läs också: 18 tips för en miljövänlig trädgård

 

Använd regnvatten så här

Regn lila blommor

Att samla regnvatten blir extra viktigt på skärgårdstomten där havsvattnet är salt eller bräckt och därför olämpligt att vattna med och kan ge skador på växter och jord. Brackvatten kan användas i begränsad omfattning eftersom saltet i marken i regel lakas ur när det regnar.

Den enklaste varianten är dock att sänka ner en vattenkanna i tunnan och vattna alternativt tappa vatten via kranen på tunnan. Men med lite klurighet och tekniskt kunnande kan man till och mer leda vattnet från exempelvis ett uthustak, via en akvedukt till en tunna en bit bort, och med hjälp av porslangar sedan leda vattnet direkt ut i odlingsbäddarna, där vattnet sakta sipprar ut. Växterna blir då automatiskt bevattnade.

 

Växter som gillar regnvatten

Kvinna vattnar lila blommor

Alla växter gillar regnvatten och det är dessutom bättre för dem, särskilt om kranvattnet är klorerat. Klor används nämligen i små mängder i dricksvatten som desinfektionsmedel. Bor man i ett område där det är kalk i vattnet, och man har så kallade surjordsväxter, blir regnvatten bättre eftersom det är kalkfritt. Växter som vill ha kalkfritt vatten är exempelvis rododendron, azalea och hortensia.

 

Läs också: Så anlägger du en äng i trädgården

05 februari 2020 Susanna Rosén
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...