I Sverige finns ett tjugotal vilda violarter, till exempel styvmorsviol, skogsviol och ängsviol.
I Sverige finns ett tjugotal vilda violarter, till exempel styvmorsviol, skogsviol och ängsviol. Foto: Istock

Söta viol! Så får du violerna att trivas

Trädgård

Penséer ser vi överallt, men känner du till deras andra violsläktingar? Här visar vi några perenna varianter som du kan ha i trädgården, och bjuder på ett sockersött violrecept.

Av: Sandra Holmes, 05 februari 2021

Violer är ett vackert vårtecken som väcker liv i krukor och rabatter med sina härliga färger. De tunna små blommorna är också förvånansvärt tuffa, då de klarar av köldknäppar strax under nollstrecket. Men violer är mycket mer än bara vårblommor, eftersom blomningen hos en del violer kan fortsätta långt in på hösten.

Fuktig jord

Violer trivs i soliga till halvskuggiga lägen, och i de flesta jordar, men den ska gärna vara fuktig och näringsrik. Det finns omkring 500 violarter, och de växer på mycket varierande platser i de tempererade delarna av världen. I Sverige finns det 19 inhemska arter som växer vilt, plus hornviolen, som är en förvildad trädgårdsväxt.  

Annons

Många färger

De flesta violarter är fleråriga, och blommorna har fyra eller fem kronblad, och är oftast violetta i färgen. Blå, gula, och vita blommor är också vanliga, och flerfärgade blommor. Penséer och minipenséer, som är de vanligaste violerna vi hittar i butikerna, men som bara är ettåriga, finns i hur många vackra färgkombinationer som helst. 

Förläng blomningen

För att få så lång blomning som möjligt är det bra att ta bort vissna blommor innan de bildar fröställningar. När blomningen avtagit kan plantorna också beskäras hårt för att ha möjlighet att blomma om igen en andra gång.

I trädgården 

Eftersom violer är ganska lågväxande passar de bra som kantväxter i rabatter, men de platsar också i halvskuggiga lägen under buskar. Vissa arter gör sig även bra som marktäckare, som purpurviolen med sina vackra blad. Violer självsår sig lätt, men är också enkla att föröka genom att man delar på plantorna.

Odla violer

Perenna violer finns både att köpa som plantor och som frö. Vill du pröva att så violer själv passar det bra mellan januari-maj inomhus i såjord, eller under september-november utomhus i trädgårdsland eller krukor. Sår du inomhus, och fröerna inte grott inom en månad, kan du placera dem i kylskåpet en månad, och därefter utomhus i skuggigt läge. 

 

5 perenna violer

Hornviol

Hornviol, Viola cornuta

En väldoftande och tuvbildande art som blommar rikligt och som har sitt ursprung i Pyrenéerna i Spanien. Bukettviol är en hybrid av bland annat hornviol, och förekommer i många färger.

Blomning: Maj-okt

Höjd: 15-20 cm

Härdighet: C* 

 

Luktviol

Luktviol, Viola odorata

Luktviol har en historia av att användas i parfymer, och den söta doften har ansetts vara “flirtig” eftersom den kommer och går. Den växer vilt i Skåne och på Öland. Bildar stora bestånd tack vare sina långa sidoskott som lätt slår rot. Bladen är njurformade och har fina hår på undersidan.  

Blomning: April-maj (ibland även under sensommaren)

Höjd: 10-15 cm

Härdighet: B  

 

Styvmorsviol

Styvmorsviol, Viola tricolor

Styvmorsviolen är Ångermanlands landskapsblomma och växer på bland annat ängar, naturtomter och vid vägkanter. Blomman har tre färger: blå, vit och gul, vilket är anledningen till att den heter tricolor och varför Linné kallade den för Helga Trefaldighets blomma. Styvmorsviol är en traditionell medicinalväxt som har använts mot hudutslag och reumatism. Den är en ganska kortlivad perenn, men självsår sig lätt.  

Blomning: April-okt 

Höjd: 20 cm

Härdighet:

 

Fjärilsviol

Fjärilsviol, Viola sororia

Fjärilsviolen är en starkväxande art från Nordamerika. De söta blommorna är oftast vita med lila fläckar, men ibland även enfärgade violetta. Bladen är rundade och ludna på undersidan.

Blomning: maj-juni

Höjd: 10-15 cm

Härdighet: B 

 

Skogsviol

 

Skogsviol, Viola riviniana

Skogsviolen härstammar från Nordamerika och Grönland. Den bildar stora mattor och passar därför utmärkt som marktäckare. Bladen är äggrunda och blommorna violetta med ett vitt öga i mitten. Sorten ‘Purpurea’, som kallas purpurviol, har vackert purpurfärgade blad.  

Blomning: april-maj

Höjd: 10-20 cm

Härdighet: B

 

Kanderade violer

Kanderade violer är ätbara och vackra inslag på till exempel bakverk och efterrätter.  

Recept – Kanderade violer 

Du behöver: 

Gör så här: 

  1. Vispa äggvita hårt. 

  2. Pensla försiktigt på äggvita på blommorna med hjälp av en liten pensel. 

  3. Doppa blommorna i strösocker eller florsocker. Skaka av överflödigt socker och låt torka på bakpapper. 

  4. När blommorna är helt torra kan du förvara dem i burkar med tätslutande lock. 

Fler violrecept hittar du här.

 

Fakta om härdighet

Det är viktigt att tänka på övervintringsförmågan när man väljer perenner till sin trädgård. Deras härdighet delas in i följande kategorier: 

A. Fullständigt härdig i hela landet utan extra åtgärder.

B. Kan odlas i hela landet på en skyddad och väldränerad växtplats.

C. Kan odlas i stora delar av landet på en skyddad och väldränerad växtplats. 

D. Kan bara odlas i landets gynnsamma delar.

 

Källa: Boken “Perenner” av Björn och Marie Hansson, (Norstedts, 2011)

 

05 februari 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...