Foto: iStockphoto

Sommarmöbler förgyller sommaren för oss!

Trädgård

Uteköket fortsätter att vara en central möbel på våra uteplatser i sommar och hammocken väcker barnasinnet hos oss. Möbelexperten tar oss igenom olika inredningstrender som visar varför ute har blivit det nya inne.

 

Ute är det nya inne!

Charlotta Malmberg, från Hillerstorp Sweden, ser en ökad trend där allt fler vill skapa en inspirerande miljö att vistas i alldeles intill husfasaden. Uteplatserna blir på så vis viktigare för oss och något vi fokuserar på i sommar. 

– Själva möjligheten att få spendera mer tid tillsammans med vänner och familj på uteplatsen är något vi värdesätter högt. Vi vill skapa en plats utomhus där vi kan laga middagar och koppla av tillsammans. 

Annons

 

Konstrotting – nya trender, även för en klassiker!

– Idag finns ett stort utbud av konstrotting där både flätning, utseende och bredd på rottingband varierar stort. Konstrotting är ett bra materialval för vårt klimat som inte heller kräver särskilt mycket underhåll. 

Charlotta beskriver att det sker en utveckling, även inom området konstrotting, och det kommer nyheter som visar en helt ny sida av den traditionella möbeln i konstrotting.

– Soffan Jet Set, formgiven av Karl Malmvall, kan här nämnas som ett exempel, säger Charlotta. Detta är en konstrottingsoffa i nytappning där rottingbandet är bredare och glest flätat. 

 

Jet Set - en uppdaterad version av den klassiska rottingmöbeln. Foto: Hillerstorp Sweden 

 

Inredningstrenden i naturliga och jordnära färger tar fart!

– Generellt tilltalas vi av naturliga, hållbara och stilrena grundfärger. Vi har mer och mer börjat fokusera på hållbarhet och vi föredrar färgsättningar som håller längre än dessa tillfälliga trender som består av starka färger och livliga mönster. Dock kan vi komplettera dessa lugna basfärger på möbeln med färg och mönster på textilier istället, så som dynor och dekorationskuddar. 

 

Aluminium om man inte vill inreda med sommarmöbler i trä eller rotting

– Det finns ett stort utbud av matgrupper, loungegrupper och utekök i aluminium. Aluminium är, precis som rotting, ett material som är lätt att underhålla. Möbler i aluminium är lätta att flytta runt på uteplatsen.

Charlotta rekommenderar: 

– Vill du förmedla ett mer lekfullt och lättsamt intryck på uteplatsen kan sittsäckar anpassade för utomhusbruk vara ett spännande och lite annorlunda alternativ.

 

Inredning och dekoration intresserar oss

– Med textilier sätter man sin alldeles egna stil på möbeln.  Inredning och dekoration både ute och inne intresserar oss. 

Charlotta rekommenderar:

– Välj färg och mönster som speglar din personliga stil, då sätter du din egna prägel på uteplatsen. Du kan få en hel mat- eller loungegrupp att kännas som ny genom att bara byta dynor. 

 

Så får du en snygg helhet!

– Börja med att välja en neutral basfärg och komplettera sedan med nyanser i turkost, blått och grönt. Detta är nyanser som harmoniserar. Använd samma grundtanke för de olika delarna av din uteplats - matgrupp, loungegrupp och utekök. Knyt samman de olika möbelgrupperna med gemensamma komplementfärger för att skapa en fin helhet. Använd dynor, kuddar, krukor, porslin, ljuslyktor och köksredskap för att lyfta fram komplementfärger. 

 

Charlottas stylingtips för uteplatsen!

– Fundera på hur du använder din uteplats och vad du tycker är viktigt för din uteplats. Ska du ha långa middagsbjudningar, socialt häng vid uteköket eller föredrar du lugna stunder där du kan läsa en bra bok i hammocken? För att skapa en fin helhet, tänk på att uteplatsen är en förlängning av husfasaden och det är viktigt att båda dessa harmoniserar tillsammans. 

 

Charlotta: "Jag tror på uteköket och hammocken i sommar!"

– Vem vill inte laga mat under bar himmel i ett utekök eller slappna av i en inbjudande loungesoffa med generöst sittdjup och sköna och välsydda dynor? Inredningsintresset ökar såväl ute som inne och vi vill ha en uteplats där vi prioriterar god kvalitet. Hammocken är ett välkommet inslag i trädgården. Den är starkt förknippad med fina barndomsminnen för många.

 

Uteköket – en populär utemöbel i sommar. Foto: Hillerstorp Sweden 

 

Hammocken väcker barnasinnet hos många och är en nostalgisk sommarmöbel. Foto: Hillerstorp Sweden

 

Charlotta Malmberg, sälj- och marknadschef på Hillerstorp Sweden
Foto: Hillerstorp Sweden

 

02 maj 2019
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...