Foto: Istockphoto

Skördetips – så enkla att de faktiskt blir av!

Trädgård

Skippa ugnstorkningen, resor till musterier och onödiga hushållsmaskiner – här är de enkla, snabba skördetipsen, de som faktiskt blir av. Bara skörda, torka, frys in! Sedan kan du njuta sommar hela vintern!

Våra bästa skördetips

Vinbär

Rensa och bred ut på en bricka och ställ in i frysen, så blir de styckfrysta. För sedan över i burkar, så kan du ta en sked bär under vintern för närodlad vitaminkick!

Annons

Rabarber

Skölj, skär i småbitar och frys in. Ta fram när du vill och gör paj eller koka saft. Fin rabarbermarmelad med kardemumma kan också göras på de frysta bitarna, recept t ex hos Mittkok.expressen.se.

Rosmarin

Skörda hela kvistar och lägg på hushållspapper tills de torkat helt. När de är torra repar du av bladen och lägger i påsar eller glasburkar. Perfekt att strö över potatis och grönsaker i ugn.

Persilja, gräslök, dill, oregano, timjan, rosmarin

Skörda, skölj av och låt rinna av ordentligt. Finhacka alltihop och frys in, antingen i plastpåsar var krydda för sig eller i blandningar du tycker om – det blir oftast gott hur som. (Iskuber är också bra att frysa i för lagom portioner, sedan flyttas kryddkuberna till påsar.) Lätt att ta fram och blanda i kalla såser, i vitlökssmöret eller när maten behöver en skjuts av örter! Här är fem enkla kryddväxter att odla!

Salvia

Klipp av bladen en solig dag. Ta tag i bladen uppifrån som en hårkalufs, undvik att få med förvedade, hårda grenar, och klipp rakt av med saxen – det gör inget att vissa blad blir halva och att andra har lite skaft. Bred ut dem på en bricka med hushållspapper. Rör om då och då. Det kan ta flera dagar, men till slut är de så torra att de går sönder när du nyper i dem. Då är de klara. Lägg i täta småpåsar eller burkar. Perfekt för att få till härlig Medelhavssmak på kött och fisk.

Chili

Större chilifrukter klyvs på längden – små kan torkas hela – och läggs på hushållspapper för torkning. När de är torra kan de läggas i en burk eller påse, eller krossas till flingor. Addera i all matlagning för extra sting. Så lyckas du med chiliodlingen!

Plommon

Kan frysas in som de är med skal och kärnor. Ta fram när du vill koka sylt, kompott eller marmelad. Halvtina dem före kokning.

Jordärtskockor

Om du inte har bråttom att äta dem, låt dem stå kvar i jorden till våren! De är mycket härdiga mot kyla men ganska känsliga som skördade. Du kan ha dem i kylen i några veckor. De vill ha det lite fuktigt, så lägg dem i en påse med en fuktad handduk. Ljuvliga att ugnsrosta i olivolja, kryddor och salt.

 

Frystipset!

Frys alltid in i utplattade paket; det sparar plats, innehållet går snabbt att tina och det är lätt att bryta loss en mindre del av innehållet. Skriv datum på påsen, så har du koll!

04 september 2019
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...