Äntligen dags för en ny pelargonsäsong!
Äntligen dags för en ny pelargonsäsong!

Sätt fart på pelargonerna!

Trädgård

I början av mars är det dags att väcka pelargonerna ur vintervilan. Så här gör du!

Av: Sandra Holmes, 22 januari 2021

1. Har pelargonerna stått svalt under vintern kan du ta in dem i rumstemperatur igen. 

2. Ta bort det som är visset. Har pelargonerna fin form kan du låta dem vara som de är. 

Har de däremot blivit höga och rangliga kan du beskära dem hårt. (Det gäller dock inte vårblommande pelargoner som de engelska, doftpelargoner, unikpelaroner och vildarter.  

De har bildat knoppar under vintern och beskär du dem nu så missar du årets första blomning. Därför beskärs dessa under senhösten istället.)

Annons

Pelargonstickling

Behöver du beskära dina pelargoner kan du passa på att ta sticklingar.  

3. Använd en sekatör och klipp av stjälkarna strax ovanför ett bladfäste. Passa gärna på att ta sticklingar! En stickling ska vara ungefär en decimeter lång. Klipp av den precis under ett bladfäste, och ta bort alla blad på stjälken förutom två i toppen. Sedan sätter du sticklingen i en liten kruka med fuktig såjord. Var sparsam med vattningen, men tillsätt gärna en svag dos näring i vattnet. När sticklingen utvecklat rötter planterar du om den i blomsterjord i en lite större kruka. 

4. Oavsett om du har beskurit pelargonerna eller inte är det dags att plantera om dem i ny jord. Ta bort den gamla jorden som lätt lossnar från jordklumpen. Är jordklumpen liten kan du plantera om pelargonen i en mindre kruka. (Det är viktigt att krukorna är rena för att undvika sjukdomar.) 

5. Häll gärna i lite lecakulor i botten av krukan för att skapa bättre dränering. Fyll sedan upp med lucker och näringsrik blomjord. Plantera pelargonen så att den hamnar på samma nivå i jorden som den stått tidigare. Vattna lite lätt efteråt. 

6. Ställ pelargonerna i ett ljust fönster och vattna försiktigt i början tills de hunnit etablera sig med nya rötter. Näringsvattna därefter med en svag dos flytande näring, (gärna pelargon-, sommarbloms-, eller krukväxtnäring) en gång i veckan under hela säsongen. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. 

7. Ta bort vissna blommor regelbundet för att stimulera till ny blomning. 

Källa: Wexthuset, Plantagen

Läs också: Gammaldags trädgård med mormorsblommor

22 januari 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så tar du sticklingar av pelargoner

Trädgård Få växter är så lätta att ta sticklingar av som just pelargoner. Det är också därför som många av våra gamla sorter ännu finns kvar eftersom vi har delat med oss av våra favoritsorter till släktingar och blomstervänner.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...