Sandras gröna – sensommarblommor, frösamling, frukt och bär

Vi i Villas trädgårdsmästare Sandra Holmes tipsar om vackra höstblommor, hur man samlar fröer och gallring i hallon- och jordgubbsland.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är hostrabatt.jpg
En maffig senblommande rabatt med amerikanskt älggräs ’Venusta’, anisisop ’Blue Fortune’, trädgårdssolbrud ’Moerheim Beauty’, palmstarr, tuvrör ’Karl Foerster’, kärleksört ’Matrona’ och stäppsalvia ’Amethyst’. Foto: Perenner.se

5 sena blommare!

Det finns gott om blommor som förgyller rabatter och krukor under sensommar och höst. Här är fem av mina favoriter!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är hostanemoner.jpg
Foto: Istock

Höstanemon kan med tiden växa till stora bestånd och är förtjusande med sina nätta vita eller rosa blommor som svävar på sirliga stjälkar. Blommar aug–okt.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är hostsilverax.jpg
Foto: Marie Andersson/Perenner.se

Höstsilverax har mörka, flikiga blad och annorlunda blommor som ser ut lite som flaskborstar i vitt eller rosa. Ger rabatten lite höjd då det finns sorter som blir uppemot 2 meter. Blommar sep–okt.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är brittsommaraster.jpg
Foto: Istock

Brittsommaraster blommar med violetta, eller rosa, blommor med gul mitt. En härdig och bra fjärils- och snittblomma, som är tåligare och mindre sjukdomsdrabbad än vanlig höstaster.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är vipphortensia.jpg
‘Little Lime’ är en liten och kompakt buske med blommor som övergår från lime till rosa. Foto: Minna Mercke Schmidt

Vipphortensia är en lättodlad hortensiasläkting som finns i både litet och stort format (1–3 meter hög) och passar bäst i halvskuggiga rabatter eller stora krukor. Blomklasarna påminner om syrenens och skiftar ofta mellan gräddvita, limefärgade och rosa nyanser. Blommar aug–okt.

En färgstark kombo av trädgårdssolbrud och strålrudbeckia. Foto: Storaplanteringsveckan.se

Strålrudbeckia är en tålig och härdig perenn som lyser starkt med sin varmgula färg. Den gör sig väldigt fin ihop med både prydnadsgräs och andra växter i mustiga höstfärger som rött och orange. En bra snittblomma och fjärilsväxt. Blommar juli–sep.

Vallmo är lätt att samla frö ifrån, men man får passa på innan kapseln spruckit och fröerna ramlat ur. Foto: Istock

Samla fröer

Passa på att plocka fröer från dina blommor! Vänta tills det är soligt och frökapslarna har blivit bruna och är på väg att spricka upp. Stora frökapslar kan du sprida ut på hushållspapper på en bricka och låta torka i ett soligt fönster. Blommor som har mindre fröställningar kan du bunta ihop och hänga upp och ned inneslutna i en pappåse. När de har torkat skakar du så att fröerna ramlar till botten. Märk upp alla dina fröpåsar och förvara dem på ett svalt och mörkt ställe, då håller fröerna längst.

Foto: Istock

Ta vara på frukten

Smidigaste sättet att ta vara på äppelskörden är att lämna in den på musteri. Och det blir så himla gott! I princip alla mogna äpplen blir god must, och det går bra att blanda olika sorter. Pastöriserad must kan hålla ända upp till ett år i rumstemperatur! Har du frukt över kan du gärna skänka bort den via exempelvis Fruktförmedlingen på Facebook.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är reva-jordgubbar.jpg
Klipp bort revorna från jordgubbsplantorna. Foto: Istock

Gallra bland hallon och jordgubbar

När man har skördat alla hallon är det bra att gallra bland skotten. Klipp bort de som har burit bär, så nära marken du kan. Men lämna kvar de övriga, det är de som kommer ge bär nästa år. 

Har jordgubbsplantorna fått revor, dvs långa stjälkar med bladrosetter på, är det bra att klippa bort dem också. De stjäl nämligen energi från moderplantan, så att den ger mindre skörd.

Men om du vill kan du först få bladrosetterna att rota sig genom att sätta dem i kontakt med jorden. När de små plantorna har rotat sig, klipp av stjälkarna och plantera om. På så vis kan du skapa ett nytt jordgubbsland helt gratis.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är beskara-hallon.jpg
De gamla hallonskotten behöver gallras bort. Foto: Istock

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar