Foto: Istock

Sandras gröna – pallkragar och rabattfavoriter!

Trädgård

Juni och grönskan är här! Än hinner du odla grönsaker, örter, och blommor! Vår trädgårdsmästare Sandra Holmes tipsar om hur du når bästa resultat!

Av: Sandra Holmes, 31 maj 2021


Köp färdiga grönsaksplantor! Tomater, chili, paprika, gurka, squash och aubergine är alla värmeälskande växter som du kan plantera ut när det har blivit över 8 plusgrader på nätterna. 

Snabbodla i pallkrage – så lyckas du!

Annons

Vill du sätta igång att odla snabbt? Gör så här:

1. Ställ två pallkragar på varandra på en solig plats i trädgården.

2. Häfta fast markduk på insidan och lägg ett lager med tidningar eller kartong i botten (om den ska stå på gräsmattan).

3. Fyll på med planteringsjord, kogödsel, och gärna barkmull för att få bättre jordstruktur (allt detta finns på säck i trädgårdsbutiker/byggvaruhus).

4. Lättodlade saker du kan satsa på är plantor av: rabarber, jordgubbar, squash, körsbärstomat, chili, kryddor, brytbönor, och brytärtor (som klättrar). Du kan också så olika sallatssorter och rädisor.

5. Täck med fiberduk om du vill att det ska växa extra snabbt, och vattna dagligen vid soligt väder! 

 


Ta vara på kryddorna!

Ibland hinner man inte äta upp örterna innan de går i blom och blir beska. Men då är det enkelt att börja på ny kula igen genom att klippa ner dem en rejäl bit.

Ett smart och roligt sätt att ta vara på sina örter är göra ett eget örtsalt. Det finns två olika metoder: 

1. Torka örterna först. Hänger du upp knippen vid ett fönster tar det ca en vecka för dem att torka. Repa sedan bladen av kvistarna och blanda ihop det med salt i matberedare eller mortel. Använd ca 1 dl torkade örter till 250 g salt (gärna ett gott havsalt).  

2. Använd färska örter. Ta bort kvistarna och grovhacka bladen. Väg sedan upp lika delar av örter och salt på en köksvåg. Mixa ihop allt i en matberedare. Häll ut i ett tunt lager på en ungsplåt med bakplåtspapper. Torka sedan i varmluftsugn på 50 grader, (eller i vanlig ugn med luckan lite på glänt). Håll lite koll och rör om då och då. Det tar olika lång tid att torka beroende på hur saftiga örterna är. När det går att smula sönder är det färdigt! 

 

 

Boosta med näring! 

Det är toppen att ge sina näringstörstande sommarblommor och grönsaker, ex tomater och squash, extra tillskott av gödsel några gånger under sommaren. Här är tre enkla och billiga sätt att fixa snabbverkande näring:

1. Hönsgödselvatten: Blanda några nävar hönsgödsel med 10 liter vatten. Låt stå ett dygn tills det löst upp sig. Klart att vattna med!

2. Guldvatten: Blanda 1 del kiss med 9 delar vatten, och vattna med det. Vattna inte på bladverket, och kratta jorden lite lätt efteråt för att undvika lukt. Ätbara grödor som växer i eller nära jorden bör du sluta ge guldvatten några veckor före skörd.  

3. Gräsklipp: Täck jorden med finklippt gräs! Det är fullt av näring och bryts snabbt ner i jorden. Dessutom hjälper det till att bevara fukten.

 

Sex rabattfavoriter!

Letar du efter några fina lättodlade perenner till rabatten? Här är några av mina absoluta favoriter! Alla trivs i soliga lägen, lockar mängder av pollinatörer, och (de flesta) är utmärkta snittblommor. 

 Stäppsalvia 'Caradonna' har intensivt lila blommor på mörka stjälkar


Stäppsalvia
 har smala raka spiror som ger snygg kontrast mot andra blommor, och ett robust buskaktigt växtsätt som ger rabatten form även vintertid. Finns i lila, rosa och vitt. Blommar juni-sept.

 


Röd solhatt
lockar mängder av fjärilar till sina stora mittknappar. Några av de mest långlivade och pålitliga sorterna är rosa ‘Magnus’, vita ‘Alba’, och min favorit ‘Ruby Glow’ med mörkrosa blommor. Blommar juli-sept. 

 


Trädgårdssolbrud
har ett friskt ljusgrönt, upprättväxande bladverk, som ger rabatten lite höjd, och blommor i varma höstfärger som rött, orange och gult. Blommar juli-aug.

 

Stjärnflocka 'Rubra'. 


Stjärnflocka
har blommor som ser ut som vackra broscher. Finns i vita, rosa och röda nyanser. Blommar juni-aug. 

 

Kantnepeta 'Walker's Low'. 


Kantnepeta
 har väldoftande, ljuvligt ljuslila blommor och silvergrå, tandade blad. Väldigt vacker tillsammans med rosor! Blommar maj–sept. (Ej till snitt).

 

Kärleksört ‘Purple Emperor’ och ‘Matrona’.


Kärleksört
är en torktålig fetbladsväxt med blomklasar i vitt, rött eller rosa. Jag gillar särskilt de mörkbladiga sorterna ‘Matrona’ och ‘Purple Emperor’ som skapar fin kontrast mot gröna växter. Blommar aug-okt, och de vissna blommorna står kvar över vintern. 

 

 

Så får du mer blommor!

Det är bra att komma ihåg att en blommas främsta syfte är att bilda frö. Och att ditt mål sannolikt är att få så mycket blomning som möjligt! Därför bör du hindra blommorna från att bilda frö genom att klippa bort dem som vissnat. Då triggar du växten att bilda nya blommor. Bästa sättet är att använda en sekatör och klippa av blomman ovanför ett bladpar, eller ett utåtriktat blad, på stjälken. 

 

Läs även:

Hemmafixarens favoritprojekt – hållbar odlingslåda

Pergola, stengång och odlings­låda – alla tre är populära trädgårds­projekt. Björn Christiernsson ger råd på vägen till dig som ligger i startgroparna...

 

31 maj 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...