Sandras gröna – sensommarblommor, frösamling, frukt och bär

Trädgård

Vi i Villas trädgårdsmästare Sandra Holmes tipsar om vackra höstblommor, hur man samlar fröer och gallring i hallon- och jordgubbsland.

Av: Sandra Holmes, 01 augusti 2021

En maffig senblommande rabatt med amerikanskt älggräs ’Venusta’, anisisop ’Blue Fortune’, trädgårdssolbrud ’Moerheim Beauty’, palmstarr, tuvrör ’Karl Foerster’, kärleksört ’Matrona’ och stäppsalvia ’Amethyst’. Foto: Perenner.se

5 sena blommare!

Annons

Det finns gott om blommor som förgyller rabatter och krukor under sensommar och höst. Här är fem av mina favoriter!

 

Foto: Istock

Höstanemon kan med tiden växa till stora bestånd och är förtjusande med sina nätta vita eller rosa blommor som svävar på sirliga stjälkar. Blommar aug–okt.

 

Foto: Marie Andersson/Perenner.se

Höstsilverax har mörka, flikiga blad och annorlunda blommor som ser ut lite som flaskborstar i vitt eller rosa. Ger rabatten lite höjd då det finns sorter som blir uppemot 2 meter. Blommar sep–okt.

 

Foto: Istock

Brittsommaraster blommar med violetta, eller rosa, blommor med gul mitt. En härdig och bra fjärils- och snittblomma, som är tåligare och mindre sjukdomsdrabbad än vanlig höstaster.

 

‘Little Lime’ är en liten och kompakt buske med blommor som övergår från lime till rosa. Foto: Minna Mercke Schmidt

Vipphortensia är en lättodlad hortensiasläkting som finns i både litet och stort format (1–3 meter hög) och passar bäst i halvskuggiga rabatter eller stora krukor. Blomklasarna påminner om syrenens och skiftar ofta mellan gräddvita, limefärgade och rosa nyanser. Blommar aug–okt.

 

En färgstark kombo av trädgårdssolbrud och strålrudbeckia. Foto: Storaplanteringsveckan.se

Strålrudbeckia är en tålig och härdig perenn som lyser starkt med sin varmgula färg. Den gör sig väldigt fin ihop med både prydnadsgräs och andra växter i mustiga höstfärger som rött och orange. En bra snittblomma och fjärilsväxt. Blommar juli–sep.

 

Vallmo är lätt att samla frö ifrån, men man får passa på innan kapseln spruckit och fröerna ramlat ur. Foto: Istock

Samla fröer

Passa på att plocka fröer från dina blommor! Vänta tills det är soligt och frökapslarna har blivit bruna och är på väg att spricka upp. Stora frökapslar kan du sprida ut på hushållspapper på en bricka och låta torka i ett soligt fönster. Blommor som har mindre fröställningar kan du bunta ihop och hänga upp och ned inneslutna i en pappåse. När de har torkat skakar du så att fröerna ramlar till botten. Märk upp alla dina fröpåsar och förvara dem på ett svalt och mörkt ställe, då håller fröerna längst.

 

Foto: Istock

Ta vara på frukten

Smidigaste sättet att ta vara på äppelskörden är att lämna in den på musteri. Och det blir så himla gott! I princip alla mogna äpplen blir god must, och det går bra att blanda olika sorter. Pastöriserad must kan hålla ända upp till ett år i rumstemperatur! Har du frukt över kan du gärna skänka bort den via exempelvis Fruktförmedlingen på Facebook.

 

Klipp bort revorna från jordgubbsplantorna. Foto: Istock

Gallra bland hallon och jordgubbar

När man har skördat alla hallon är det bra att gallra bland skotten. Klipp bort de som har burit bär, så nära marken du kan. Men lämna kvar de övriga, det är de som kommer ge bär nästa år. 

Har jordgubbsplantorna fått revor, dvs långa stjälkar med bladrosetter på, är det bra att klippa bort dem också. De stjäl nämligen energi från moderplantan, så att den ger mindre skörd.

Men om du vill kan du först få bladrosetterna att rota sig genom att sätta dem i kontakt med jorden. När de små plantorna har rotat sig, klipp av stjälkarna och plantera om. På så vis kan du skapa ett nytt jordgubbsland helt gratis.

 

De gamla hallonskotten behöver gallras bort. Foto: Istock

01 augusti 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...