Rosor kan överleva de flesta angrepp, bara man är tidigt ute när det gäller bekämpning av skadedjur och växtsjukdomar under nästa säsong.
Rosor kan överleva de flesta angrepp, bara man är tidigt ute när det gäller bekämpning av skadedjur och växtsjukdomar under nästa säsong. Foto: Istock

Så slipper du sjukdomar på dina rosor

Trädgård

Mögel, rost och bladlöss kan göra en vacker rosenrabatt till en sorglig syn. Här är de bästa knepen att ta till för att motverka problemen.

Av: Mariette Tiedemann, 24 november 2020

Rosor måste ha tillgång rätt mängd gödsel och vatten. Om de saknar någon av delarna finns det en risk att deras immunförsvar försvagas och att de blir mer mottagliga för insektsangrepp och sjukdomar. Rosorna är särskilt utsatta under mycket regniga, eller särskilt varma och torra somrar, så kom ihåg att vattna extra under torra sommarperioder.

Och håll ett vakande öga på dina rosor och se över knoppar, skott och blad några gånger i veckan. Då kan du så snabbt som möjligt förhindra att ett eventuellt angrepp sprider sig.

 

mjöldagg

Annons

Mjöldagg

Mjöldagg är en svampsjukdom som förökar sig med hjälp av sporer, och som för att gro på rosorna behöver fukt. Möglet ser ut som ett mjölkaktigt pulverlager på blad, skott och knoppar, och rosor som står i skyddade lägen, till exempel upp mot husväggar, är särskilt drabbade. Det beror på att vinden inte har möjlighet att torka bort fukten från bladen.

Under mycket våta och varma somrar trivs mögel som bäst. Men en torr vår kan också öka risken för mögel. Då är det viktigt att vattna ordentligt, och att vattna på jorden – inte på bladen eller knopparna. 

Eftersom mjöldagg kan övervintra på växterna bör du ge de rosor som har angripits en särskilt grundlig beskärning tidigt på våren.

 

svartfläcksjuka

Svartfläcksjuka

Denna svampsjukdom manifesterar sig som små och stora svarta fläckar på ovansidan av bladen, som snart därefter blir gula och faller av. Svartfläcksjukan slår till som värst när våren och sommaren har varit särskilt fuktig och regnig. 

Drabbade rosor kan ha tappat alla sina löv redan i början av hösten, men rosknopparna kommer fortfarande att utvecklas i all sin prakt.

För att förhindra spridning av sjukdomen är det viktigt att ta bort de sjuka löven kontinuerligt under hela säsongen – både de som sitter på rosorna och de som ligger på marken. Ta också bort döda spetsar på grenarna. Svartfläcksjuka går också att bekämpa biologiskt med trichodermasvampar som finns att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker eller på nätet.

Eftersom svartfläcksjuka kan övervintra är det också viktigt att städa ordentligt omkring rosorna innan nästa växtsäsong.

 

rost

Rost

Rostliknande fläckar på rosenbladens baksida är ett tecken på ett angrepp av svampsjukdomen rost. Sjukdomen utvecklas nästan på samma sätt som svartfläcksjuka. Fläckarna blir gradvis svarta och bladen blir gula och faller av. Ett hårt angrepp kan lämna rosorna med bara några få gröna blad högst upp på varje skott, redan tidigt på säsongen.

Ta bort de angripna bladen så snart du ser dem och beskär rosen kraftigt under nästa vår.

 

bladlöss

Bladlöss

Små gröna bladlöss är frekventa sommarbesökare i rosenbäddarna. De sitter ofta så nära varandra att de helt täcker grenarna från vilka de suger näring.

Om angreppet inte är så utbrett kan du krossa sönder lössen med fingrarna. Annars kan du skölja bort dem med en relativt hård stråle från vattenslangen, eller spreja dem med skummjölk (torrmjölk), vilket är en billig och ofta effektiv metod. Fyll en blomspruta med mjölken och spruta rikliga mängder av den på alla drabbade platser, även på knopparna vid behov.

Rosen skadas inte på något sätt av behandlingen, men du måste spruta vid en tidpunkt när rosen är i full sol, för det är då skummjölken snabbt bildar en film och torkar in, varefter lössen försvinner. Ett annat alternativ är att använda biologisk bekämpning och placera ut användbara djur som äter bladlöss, såsom nyckelpigelarver.

 

rosenstrit

Rosenstrit

Rosenstritar sitter under bladen och suger växtsaft, vilket får bladen att bli fulla av vita små prickar innan de torkar och faller av. Om du är osäker på om dina rosor är angripna av rosenstrit kan du ge grenarna en smäll. Ifall en myriad av 3 mm långa vitgula insekter hoppar för livet är det garanterat rosenstrit.

För att bli av med de flesta rosenstritar kan du spreja de angripna rosorna med vatten eller såplösning. Återigen är beskärning också viktigt tidigt på våren, eftersom insekterna lägger ägg som övervintrar i skotten som kommer på sensommaren.

 

ros

Växter som kan förhindra rossjukdomar

Lavendel, tagetes och vitlök är bra att plantera tillsammans med rosorna eftersom de kan förhindra angrepp av sjukdomar och skadedjur. De två första växterna lockar blomflugor som gillar att lägga ägg bland bladlössen, och vars larver äter lössen. Kattmynta, malört, näva och bergmynta är också lämpliga växter.

Läs också: Lyckas med klätterrosor – bästa sorterna och tipsen

24 november 2020 Mariette Tiedemann
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...