Foto: Pernilla Bergdahl

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård

Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper boken Chili – 222 sorter att odla och äta. Dessutom delar hon med sig av två favoritrecept från boken.

Av: Jessica Bergh, 19 mars 2018

För 10–12 år sedan satte Kerstin Rosengren chilifröer för första gången, resultatet blev lyckat. Det väckte ett stort intresse för att lära sig mer och hitta nya spännande sorter. Bland annat upptäckte hon den färgrika Black scorpion tounge och efter en vacker fruktsättning var hon fast. Året efter odlade hon 150 olika varianter och idag har hon 300 sorter i sitt växthus på Österlen.

Boken har hon skrivit tillsammans med Eva Robild.

Läs mer: Så förodlar du hemma

Välj sort efter styrka

Annons

Kerstin Rosengrens främsta tips till dig som vill börja odla chili är att tänka på vad man gillar för styrka i mat och välja sort efter det.

– Gillar du att äta superstark mat, medelstark eller mild – låt det styra vilka fröer du sätter. Du kan också gå på utseende, en chili är även vacker som enbart krukväxt. 

Hon påpekar att det också är bra att välja sort efter hur van du är som odlare. Vissa sorter tar väldigt lång tid för att gro och graden av skötsel varierar.  

– Spansk peppar är lättast att odla. Dit hör alla jalapenos och cayennesorterna, tipsar Kerstin Rosengren.

Läs mer: Här är växterna du ska odla i ditt växthus i sommar

Bli chiliodlare – så gör du:

  • Välj sort efter hur stark mat du gillar. Söker du endast en vacker krukväxt kan du välja efter utseende.
  • Tänk på hur van du är som odlare – vissa sorter är relativt enkla, andra svårare.
  • Sätt frö tidigt på året – gärna i januari. Ge dem extra belysning under vinter och vår då dagsljuset inte räcker till.
  • Chili gillar inte att torka ut, håll en jämn fuktnivå.
  • Våga testa chili som krydda och dekoration, men var försiktig med hettan. Kerstin Rosengren tipsar både om sin chiligelé och att använda chili i bakverk som kladdkaka. Strö gärna lite chiliflakes över din mat eller det du bakar, det ger ett hett lyft och ser vackert ut.

Recept på chilisalt och picklad chili från boken hittar du här!

19 mars 2018 Jessica Bergh
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...