Foto: Pixabay

Så håller du rådjuren borta

Trädgård

Rådjur må vara graciösa, vackra djur som är fina att se på – men också riktiga plågoandar för din trädgård och växtliv. Det finns en uppsjö av produkter som sägs vara bra för att hålla bort de fyrbenta växtätarna, men långt ifrån alla har bevislig effekt. Vi i Villa bestämde sig för att ta reda på hur det egentligen ligger till.

Av: [email protected], 24 juni 2019

Petter Kjellander är professor i viltekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU:

 – Jag är ingen trädgårdsexpert, utan har mer koll på skogs- och jordbruksskador, men jag känner till att folk provar allt möjligt från fårull till blodmjöl. Det är sådant som påstås ha effekt, även om jag är akademiskt skeptisk.

Är det vanligt att rådjur tar skada av människors metoder att hålla de borta?

– Nej, inte så vitt jag vet. Men dem som säljer dessa preparat lurar sina kunder på pengar. I medicinska sammanhang skulle det kallas kvacksalveri, och detta är olagligt.

Annons

Läs mer: Så skyddar du trädgården mot djur

Rådjuren tar inte skada 

Henrik Bodin är trädgårdsrådgivare vid Riksförbundet Svensk Trädgård, och menar att det är sällan som rådjur tar skada, om inte människor har för avsikt att göra dem illa.

– Jag har inte hört något fall än. Rådjuren skulle kunna ta skada om någon matar dem med foder som blandats med exempelvis råttgift. Eller om någon skjuter mot dem, eller kanske använder taggtråd runt sin tomt.

Nät skyddar nyplanterade växter

Så hur kan jag skydda nyplanterade träd, buskar och blommor?

– Mekaniska skydd är det enda helt säkra och pålitliga sättet, det vill säga stängsel, nät och så vidare. Elstängsel som har fem trådar upp till 110 centimeter i höjd brukar fungera bra för odling. I extrema lägen kan nät, till exempel Gunnebostängsel, behövas. I allra värsta fall minst 180 centimeter höga, säger Petter Kjellander.

Henrik Bodin är av samma uppfattning, och menar också att det enda skyddet för nysatta växter är just nät.

– Rådjur tycker inte om att hoppa över när de inte ser vad som finns på andra sidan. Elstängsel med minst tre trådar, och cirka 50 centimeter mellan trådarna i höjd, borde göra susen.

Läs mer: 8 sätt att minska snigelplågan

Rådjur gillar späda växter

När det kommer till särskilda växter och blommor som rådjur inte tycker om att äta finns det inget rakt svar.

– Rådjur föredrar späda växter, speciellt grönsaksplantor och sommarblommor. Rosknoppar är också omtyckta. På vintern brukar de äta upp allt grönt på murgröna, järnek, smaragdhuja och idegran, säger Henrik.

Knep för att hålla rådjuren borta

Finns det några särskilda knep man kan ta till?

– Rådjur är läraktiga. Har man gjort rörelsevakter med ljud, ljus eller vattenstrålar så blir dem rädda en stund, men när inget farligt händer kommer dem i alla fall. Det finns mängder av tips på internet som påstås fungera. Och de kan fungera på vissa rådjur, men inte på alla. Det är bara att testa sig fram och inte ge upp, menar Henrik Bodin.

Vad ska man mer tänka på för att hålla rådjuren på avstånd, på ett humant sätt?

– Mata dem inte. Rensa bort ollon under ekar, och så vidare. Se helt enkelt till att det finns så lite potentiell rådjursmat som möjligt i trädgården, menar Petter Kjellander.

Läs mer: "Hur slipper jag rådjur i trädgården?"

Mota ut rådjuren med stängsel

Henrik Bodin säger att rådjuren först måste motas bort från trädgården, annars finns risken att de återvänder.

– Börja med att mota ut rådjuren med nät, plan, elstängsel eller hög häck. Sedan kan ni börja odla det som de eventuellt kan tycka om. För har de väl lärt sig att gå i din trädgård är det svårt att mota bort dem. Men har de inte lärt sig att hitta något gott i trädgården så är chansen större att slippa besök.

 

david.johansson@bp.bonnier.se
24 juni 2019 [email protected]
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...