Börja vårtiden i förtid och förodla hemma
Börja vårtiden i förtid och förodla hemma Foto: Lena Granefelt/Istockphoto

Så förodlar du hemma

Trädgård

Starta våren genom att så några av dina växter redan nu. Här är tipsen som får dig att lyckas!

Av: Anja Källstedt, 15 mars 2017

Vad innebär det att förodla?

– Vi har ganska kort säsong i Sverige, men mycket av det som vi odlar kommer från länder med längre sommar. Förodla gör du för att få ut så mycket som möjligt av plantorna. Det enklaste är att så fröna i krukor eller sålådor i ett fönster. När plantorna blir tillräckligt stora för att du ska kunna hålla på med dem utan att de går sönder sätter du ut dem i varsin kruka så att de får växa till sig.

Annons

Kan jag förodla vad som helst?

– Det står på baksidan av fröpåsen om du behöver förodla eller inte. De plantor som behöver förodlas är sådana som tar längre tid innan de blommar eller sätter frukt, till exempel tomater, chili, kålplantor och rosenskära.

När på året kan jag börja?
– Det står också på fröpåsen. Squash och pumpa växer jättesnabbt, och då räcker det att så i början eller mitten på maj. Tomat och chili växer mycket långsammare och då måste du börja tidigare. När du ska börja beror också på vilka förutsättningar du har. Om du har ett vanligt fönster kanske du börjar i mars, men har du har ett uppvärmt växthus eller växtbelysning kan du börja tidigare.

Vilken typ av jord ska jag använda?

– Helst såjord eftersom vanlig jord innehåller ganska mycket näring, och den kan göra att det gror sämre. Såjord finns i trädgårdshandeln och ibland i större matbutiker.

När är det dags att sätta ut växterna?

– Du planterar ut dem när det inte är någon frostrisk. Det är viktigt att du avhärdar plantorna, alltså vänjer dem vid uteklimatet. Inomhus har de varit skyddade mot temperaturförändringar och stark sol. Låt dem stå ute på dagen och inne på natten i några dygn. Tre, fyra veckor efter omplanteringen är näringen i jorden slut och då behöver du gödsla lite. Då kan du skaffa flytande krukväxtnäring.

Vilket är de vanligaste misstagen vi gör när vi förodlar?

– Det är nog att så för tätt. Det växer inte bättre för att man sätter fler plantor, utan de konkurrerar med varandra och så blir alla klena i stället.

Hur ska jag tänka med vattningen?

– De där små liven är väldigt torkkänsliga eftersom de inte har så mycket till rotsystem. Du får hålla koll varenda dag så att de inte torkar ut. Samtidigt får det inte bli för blött för då kan det bli mögel. Det finns särskilda bevattningsmattor som suger upp vattnet och håller en jämn fuktighet. Har du en sådan behöver du inte titta till plantorna riktigt lika ofta. 

Andrés tips: fröer att så redan nu

– Tomat och chili, men börjar du så tidigt som i februari måste du ha extra belysning då solen inte är tillräckligt stark. Du ser att det är för lite belysning på att plantorna blir väldigt långa – det blir väldigt långt mellan varje blad. När det gäller blommor att så i februari finns ettåriga klätterväxter som svartöga och Törnrosas kjortel. 

Namn: André Strömqvist.

Ålder: 39 år.Bor: I Kniva utanför Falun.

Gör: Trädgårdsmästare och kulturmiljöspecialist.

Aktuell: Med böckerna Trädgårdsmästarens anteckningar och Odlarens handbok.

 

15 mars 2017 Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...