Dags att välja gran?
Dags att välja gran? Foto: Istockphoto

Gransorten som barrar minst!

Trädgård

Vilken gran barrar egentligen minst? Och hur får man granen att hålla sig grann länge? Julgransodlaren Tommy Wahlgren tipsar om hur du sköter granen på bästa sätt!

Av: Sandra Holmes, 11 december 2020

Vilken gran ska man välja – en rödgran eller en kungsgran? Det är en fråga som många ställer sig, och då finns det några faktorer som spelar in. 

Är det viktigaste för dig att granen barrar så lite som möjligt så är kungsgranen det bästa alternativet. Den kan ofta behålla barren ända fram till påsk. 

Utseendet skiljer sig också, då kungsgranen är tätare med fylligare grenar och barren ser lite annorlunda ut. 

Är det däremot grandoften som är det viktigaste är det en rödgran du ska ha. Kungsgranen doftar mer av citrus än gran. 

Annons

Och så priset – kungsgranen är dyrare eftersom den inte växer lika snabbt som en rödgran. 


Rödgran respektive kungsgran. 
Bilder ur "Granboken" av Anna Benson. Foto: Yessica Thor

Rödgran som håller

För de flesta faller valet på en rödgran, som står för 80 procent av julgranarna på svenska marknaden.

– Det viktigaste för att granen ska vara fin länge är att du sköter den rätt. En rödgran kan hålla i en månad om du tar hand om den, men missar du vattningen tappar den snabbt barren, säger julgransodlaren Tommy Wahlgren, på Odenslunds julgranar i Skåne. 

 

Läs också: Rumsgran – granen som håller året runt!

 

Se till så att granen inte torkar ut.

 

Så sköter du granen! Granodlarens bästa tips:

  • Rätt julgransfot! En normalstor julgran kan dricka uppemot 2 liter vatten om dagen så satsa på en julgransfot som rymmer minst så mycket vatten. (Tänk på att stammen upptar mycket av utrymmet i foten). Om julgransfoten är för bred för att hålla fast stammen kan man sätta kilar emellan som stöd mot hållarna som man skruvar åt med.

  • Ny snittyta! Såga en ny snittyta precis innan du sätter ner granen i vattnet. Då får granen den bästa vattenupptagningsförmågan. 

  • Vattna mycket! Det är viktigt att granen aldrig torkar ut, särskilt om man har en rödgran, en kungsgran är inte lika känslig för det. Granen dricker som mest i början och behöver då vattnas varje dag, ofta två gånger om dagen om man har en liten julgransfot. 

 

Så här gör du för att få granen att stå rakt! 

Att få granen att stå rakt i julgransfoten kan vara lite tålamodsprövande. Gör så här: 

  • Var två stycken, en som håller i granen så rakt som det går och en som skruvar på hållarna på foten. 

  • Sätt granen precis i mitten av julgransfoten. 

  • Skruva på två av skruvarna, på motsatt sida av varandra, samtidigt. Då är det lättare att få granen rak. Skruva fast dem intill granen men inte stenhårt. 

  • Gör samma sak med de andra två skruvarna. 

  • Släpp nu granen och titta från håll om det ser rakt ut. 

  • Justera sedan hållarna och dra åt dem så hårt du kan . 

 

Små granar är lätta att placera och blir alltmer populära. 

 

Tips för liten gran

De senaste åren har efterfrågan för små minigranar ökat rejält har Tommy Wahlgren märkt, men ibland har folk svårt att hitta en julgransfot som passar till dem.

– Då kan man sätta dem i en kruka som man fyller upp med dekorationssten så att de står stadigt, tipsar han.

 

11 december 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så tar du sticklingar av pelargoner

Trädgård Få växter är så lätta att ta sticklingar av som just pelargoner. Det är också därför som många av våra gamla sorter ännu finns kvar eftersom vi har delat med oss av våra favoritsorter till släktingar och blomstervänner.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...