Så blir du av med kirskålen

Kirskål hör till våra vanligaste ogräs, så vanlig att den nästan finns överallt. Har du den inte i din trädgård kryper den snart in från grannen innan du vet ordet av. Växten har nämligen en enastående spridningsförmåga och är nästan omöjlig att bli av med – men med envishet kan du lyckas!


Med metodiskt och noggrant arbete över lång tid kan du få bukt även med svårbekämpade rotogräs som kirskål. För bäst resultat bör du starta tidigt på våren för att inte ge ogräset en chans att växa till sig under sommaren.

 

Kirskål skickar ut meterlånga, underjordiska rötter vilket betyder att nya plantor kan dyka upp en bra bit från ”moderplantorna” men den sprider sig också med frön. Se därför till att inga plantor får gå i blom så att fröna mognar. Då kan ogräset sprida sig över ett ännu större område.

 

Men, om du ändå har oturen att ha en trädgård fylld med kirskål kan du passa på att använda späda blad i matlagningen. De passar utmärkt i allehanda rätter som ersättare för spenat.

 

 

4 miljövänliga sätt att bekämpa kirskål:

 

Gräv bort ogräset!

Den här metoden är långt ifrån säker men med nogrannhet och tålamod kan man lyckas. Ta en ordentlig grep så du kommer cirka 40 centimeter ner i jorden. Grep blir bäst eftersom en spade kapar rötterna och varje liten rotbit kan bli till en ny planta, därför ska du aldrig fräsa jord med kirskål. Då slår du sönder rötterna i små, små bitar och får istället myriader av nya plantor.

Ta jordklumpen i handen och skaka loss jorden så bara rötterna blir kvar. Lägg sedan kokan upp och ner. En kvarglömd planta med rötterna i vädret får svårare att klara sig. Du kan också sålla jorden genom ett jordsåll.

Släng inte i komposten

Släng aldrig kirskålsrötter i trädgårdskomposten, utan släng dem i soporna eller låt dem helst ligga på en solig plats och torka först så att de dör. Plantera eller så inget nytt på platsen samma år utan låt jorden ligga orörd. Då kan du lätt kan se om någon liten planta tittar upp.

Om kirskål har spridits till en perennrabatt kan man behöva kasta perennerna och ersätta dem med nya. Det är nämligen svårt att pillra loss kirskålrötter om de har trasslat in sig bland perennerna. Är det någon växt du vill spara kan du först sätta den på en egen plats, i karantän, för att vara säker på att inga kirskålsrötter har följt med.

 

Kväv kirskålen genom mörkläggning

En mer effektiv och rationell metod är att täcka hela området med en mörk markduk. Då stänger du ute ljuset. Utan ljus sker ingen fotosyntes och kirskålen svälter ihjäl så småningom. Men det tar tid. Låt därför markduken ligga kvar i minsta två år. Var noga med att täcka alla blad. Minsta lilla blad som tittar fram utanför duken kan försörja de rötter som är mörklagda.

 

Trötta ut kirskålen

Man kan prova att trötta ut kirskålen genom att hela tiden klippa bort minsta lilla blad som tittar upp. Med regelbunden klippning och stort tålamod kan man få kirskålen att tappa rotfästet. Denna metod är enklast i en gräsmatta. Kirskålen försvinner inte helt men försvagas och sprider sig inte lika aggressivt.

 

Sätt upp barriärer

I häcken är det mycket svårt att bli av med kirskål eftersom rötterna är invävda i varandra. Går det inte genom uttröttning, det vill säga plocka bort alla blad, kan man förhindra vidare spridning genom att gräva ner en rotbarriär runt häcken och sedan lära sig leva med bladen. Plocka bort eventuella kirskålsblommor så att plantorna inte går i frö och på så vis hoppar över barriären.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar