Beskär dina äppelträd och få en bättre skörd
Beskär dina äppelträd och få en bättre skörd Foto: iStock

Så beskär du dina äppelträd

Trädgård

Oavsett om du har ett nytt eller ett gammalt äppelträd så mår det bra av att beskäras. Det både formar trädet så att det blir vackert och gör att det kan utveckla så mycket frukt som möjligt. 

Läs också: Bästa tipsen för att musta äpplen

Äppelträd ska beskäras varje år

Annons

Beskärning är en kontinuerlig process som underhåller trädet år efter år. Tiden för när det ska beskäras kan diskuteras men är inte avgörande för ett lyckat resultat. Men det är en dålig idé att beskära kraftigt under blomningen. Höstmånaderna och den tidiga våren är lämpliga tider.

Beskärningen görs enkelt när du har planterat ett nytt äppelträd. Förkorta skotten med ungefär en tredjedel av sin längd och placera sedan saxen på hyllan under de kommande två till tre åren tills trädet är i gott skick.

 

Kronan ska vara ljus och luftig

Principen för fortsatt beskärning är lika för både det unga och äldre trädet. Det är viktigt att se till att det finns gott om ljus och luft i trädets krona. I en för tät krona är det svårt för äpplena att få tillräckligt med ljus och samtidigt finns det en större risk för svampsjukdomar.

Dela upp beskärningen i fyra steg

  1. Ta först bort döda grenar och grenar som ser sjuka ut.

  2. Ta sedan bort grenar som sitter väldigt tätt eller som korsar varandra.

  3. Ta också bort grenar som växer väldigt lodrätt.

  4. Ta sedan bort grenarna som är för låga, för höga eller bara i vägen.

Under beskärningsarbetet är det en god idé att ta några steg tillbaka och titta på trädet och se så att det fortfarande har en harmonisk form.

 

 

Sekatör som klipper en gren

Beskär gärna äppelträdet under höstmånaderna eller den tidiga våren

Vattenskott bör tas bort direkt

Där du beskurit kommer nya skott att komma fram. Dessa nya grenar kallas för vattenskott och ska tas bort så snart som möjligt. Vattenskotten tar du enklast bort genom att riva av dem.

Beskär äppelträdet med få och stora klipp

Det är bäst att beskära med få och stora klipp i stället för många små. Med andra ord, klipp av större grenar vid stammen i stället för att kapa många små.

Lodräta grenar och grenar med skarpa grenvinklar bryts lättare än mer horisontella grenar. Samtidigt bär de horisontella grenarna mest frukt. Använd den vetskapen när du beskär. Du kan också hänga små tyngder på grenarna för att göra dem mer horisontella.

 
Läs också: "Kan jag flytta äppelträdet?"

Grundläggande regler för beskärning av äppelträd

Sammanfattningsvis ska du följa dessa grundläggande regler för beskärning:

  • Ta så snabbt som möjligt bort de många små skotten som kommer där du beskurit (vattenskott). 

  • Beskär helst med några få stora klipp snarare än med många små.

  • Prioritera beskärning av lodräta grenar framför horisontella. Horisontella grenar bär oftast mest frukt.

  • Använd vassa och rena beskärningsverktyg.

  • Ta bort grenen vid stammen eller vid de större sidogrenarna.

  • Låt snittet följa kragen som sitter som en ring runt grenen vid stammen.

Om du följer dessa enkla grundläggande regler för beskärning av äppelträd är vi ganska säkra på att dina äppelträd kommer att ge dig en rik skörd. 

Läs också: Hälsa på hemma hos Carola! 

14 april 2020
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så tar du sticklingar av pelargoner

Trädgård Få växter är så lätta att ta sticklingar av som just pelargoner. Det är också därför som många av våra gamla sorter ännu finns kvar eftersom vi har delat med oss av våra favoritsorter till släktingar och blomstervänner.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...