Rumsgranen är en väldigt fin juldekoration. Vill man pynta upp den till julgran är det bra att använda lätta dekorationer som de mjuka grenarna orkar bära.
Rumsgranen är en väldigt fin juldekoration. Vill man pynta upp den till julgran är det bra att använda lätta dekorationer som de mjuka grenarna orkar bära. Foto: Blomsterlandet och Floradania

Rumsgran – granen som håller året runt

Trädgård

Rumsgranen kan både användas som en liten julgran under vintern, och som en spännande krukväxt resten av året. Så här får du den att trivas!

Av: Redaktionen, 07 december 2020

Rumsgran, Araucaria heterophylla, är ett trevligt litet träd som brukar dyka upp i butikerna inför jul. Planterad i en kruka är den ett lättskött alternativ till en julgran som är enkel att få plats med oavsett hur stort man bor.

Har mjuka barr

Annons

Rumsgranen är en av de få barrväxterna som klarar av att stå i rumstemperatur, och den har mjuka ljusgröna barr som sitter kvar på grenarna året runt. Så även om du har skaffat den till jul kan du ha stor glädje av att ha den kvar även efter tjugondag Knut. 

Rumsgranen, med sina skira, eleganta grenar, är en lite annorlunda krukväxt som ger fin kontrast mot övriga bladväxter, och som skapar lite skogskänsla hemma. Den växer inte så snabbt, men med tiden kan den bli upp till två meter hög inomhus.

Rumsgran

Rumsgran kallas Norfolk Island pine på engelska eftersom den kommer från Norfolkön. Ibland kallas den även norfolkgran på svenska.
Foto: Istock

Ökar luftfuktigheten

Rumsgranen är faktiskt en av jordens äldsta levande växtarter, och kommer ifrån Norfolkön i Stilla havet, öster om Australien. I det vilda är det dock inget litet träd, utan kan bli över 50 meter högt. Grenarna sitter 4-5 stycken i symmetriska våningsplan, och trädet växer en våning i taget. 

Rumsgranen är inte bara vacker att titta på, den hjälper också till att öka luftfuktigheten i rummet eftersom den avdunstar vatten, och, enligt gammal sägen ger den också lycka i äktenskapet! 


Rumsgran

Rumsgranen trivs i lätt fuktig jord och gillar en dusch då och då.
Foto: Istock

Skötseltips!

  • Placering: Rumsgranen vill stå ljust men inte i stark sol. Den trivs i rumstemperatur under sommarhalvåret, men kan även stå utomhus i skuggigt läge under sommaren.
    Under vintern vill den helst stå svalare, så undvik att placera den vid ett element. Står den för varmt kan den börja tappa barr. Ett frostfritt uterum, med temperatur runt 5–10 plusgrader är en optimal placering under vintern, men den överlever även inomhus. Använd gärna växtbelysning under vintern så kommer granen att trivas bättre.

  • Vattning: Håll jorden lätt fuktig under sommaren, för rumsgranen tycker inte om att torka ut. Under vintern kan du vattna mer sparsamt, särskilt vid svalare placering.

  • Näring: Från vår till höst kan du tillsätta en halv dos flytande näring i vattnet, en gång i veckan.

  • Beskärning: Vissna kvistar kan klippas bort, men övrig beskärning bör undvikas, då det inte ger nya grenar och förstör granens symmetriska utseende. 

  • Övrigt: Duscha rumsgranen med vatten regelbundet eftersom den tycker om hög luftfuktighet. Alltför torr luft kan göra att rumsgranen kan angripas av spinnkvalster.
    I takt med att granen växer är det bra att plantera om den i en större kruka med ny jord.

Läs också: Julstjärna – här är de 4 bästa tipsen för att lyckas!

 

07 december 2020 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...