Foto: Istockphoto

Rosbuskar – så lyckas du

Trädgård

Gödsla rosorna på våren och välj rätt sorts ros för din trädgård. Här är bästa knepen för hur du lyckas med rosbusken!

Av: Sandra Holmes, 06 september 2019

Skötselråd och plantering av rosbuskar

 

Plantera rosbuskar

Annons

Gräv en cirka 50 cm djup och lika bred grop. Ta tillvara hälften av den bortgrävda jorden och blanda den med lika mycket kompostjord eller planteringsjord. Lägg i några spadar med detta i gropen och placera rosen ovanpå. (De flesta rosorna i trädgårdsbutikerna är okulerade på en grundstam och de ska alltid planteras så att det känsliga förädlingsstället hamnar ungefär 10 cm under jord.) Fyll på resten av jorden och tryck till ordentligt med foten runt rosen så att den står stadigt i jorden och vattna ordentligt.

Välj rätt sorts ros

Satsa på spinosissima-rosen om du har sandig jord!

Tänk på att välja rätt ros för platsen den ska vara på. I kallt klimat gäller det att välja härdiga rotäkta rosor. Många rosor trivs i näringsrika, lerhaltiga jordar så om du har en sandig jord bör du framförallt välja mellan spinosissima-, foetida- eller gallicarosor, eller vissa inom Rugosa-gruppen.

 

Läs också: Ljuvliga gammeldags rosor  – här är 10 fakta för dig som funderar på rosor!

 

Skötsel: När ska man gödsla rosor och hur ofta ska man vattna?

Gödsla rosorna på våren samtidigt som du beskär dem. Mylla ner ett par spadar med kogödsel och några nävar benmjöl i jorden kring större buskrosor (lite mindre för rabattrosor). Rosor som har en lång blomningstid behöver gödslas några gånger till fram till juli med till exempel pelleterad hönsgödsel eller Chrysan.

 

Under längre torrperioder är det viktigt att vattna rosorna. Vattna då rejält, cirka 20 liter per planta och vid rotsystemet, inte med spridare, det ökar risken för svampangrepp på bladverket.

 

Beskära och klippa rosbuskar

Rosor beskärs i huvudsak under våren, härdiga buskrosor kan beskäras redan under mars-april, medan rabattrosorna som uttrycket lyder bör beskäras ”när björkarna fått musöron”.

Rabattrosor kan beskäras hårt, ner till 10-20 cm ovanför marken, medan remonterande rosor och låga buskrosor bara beskärs med en tredjedel.

När du beskär, lägg snittet strax ovanför en utåtriktad knopp så att grenarna riktar sig utåt, och använd en vass sekatör som ger skarpa snitt.  

Stora engångsblommande buskrosor mår bra av att glesas ut och att man tar bort gamla skott som är tre år eller mer. Dessa kan du klippa av så långt ner som möjligt. Du kan också snygga till formen genom att korta in spretiga skott.

Under sommaren är det bra att klippa bort vissna blommor för att få rosen att bilda nya blomknoppar.

 

Samplantering

Rosor börjar blomma från juni och framåt – det är olika beroende på vilken sort man väljer – men juli brukar vara rosornas stora högtidsmånad. Har man en rabatt med mycket rosor i är det fint att förlänga blomningen i rabatten genom att samplantera rosorna med både vårblommande lökväxter, perenner eller annueller. Dessutom är det snyggt att täcka ”fötterna” på rosenbuskarna med en bra kantväxt.

Är du ute efter en romantisk cottagestil eller mormorsrabatt är perenner som pion, fingerborgsblomma, riddarsporre, stäppsalvia, stockros, höstflox, näva och stjärnflocka bra val till rosorna.

Växter med silvriga bladverk ger en fin kontrast mot rosornas gröna blad och exempel på sådana perenner är kantnepeta, lavendel, lammöra, perovskia, rysk martorn, och silverarv.

Det finns även kortvuxna rossorter som fungerar bra som marktäckare, till exempel ’Tommelise’ som blommar i rosa från juni till oktober. Sådana rosor kan istället vara fina att sätta ihop med vintergröna växter som exempelvis formklippta buxbomsklot.  

 

Källa: Svenska Rosensällskapet

06 september 2019 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...