Regnmätaren kan vara viktig för den med trädgård!
Regnmätaren kan vara viktig för den med trädgård! Foto: Stock

Så fungerar en regnmätare!

Trädgård

Vad ska man med en regnmätare till? Här får du veta hur de fungerar – och tips på 7 fina modeller!

Av: Sandra Holmes, 14 januari 2021

En regnmätare mäter mängden nederbörd som fallit på en viss plats under en viss tidsperiod, vanligtvis ett dygn. Regnmätaren kan vara ett värdefullt hjälpmedel för trädgårdsägaren, för att kunna avgöra hur mycket och hur ofta man bör vattna sina trädgårdsland. För även om en kortare skur gjort marken blöt, har fukten kanske inte trängt hela vägen ner till rötterna. 

Jämn tillgång på vatten är särskilt viktigt när man planterat nya växter och odlar ettåriga grönsaker och blommor, eftersom de har ytliga rötter och är känsliga för uttorkning. 

Måttenheter

Annons

I Sverige mäts nederbörd i millimeter, medan den i engelskspråkiga länder mäts i inches, och ibland förekommer båda graderingarna på regnmätarna.

Här är en tabell för hur du ska läsa av regnmätaren: 

  • 1 mm = 1 liter per kvadratmeter
  • 1 inch = 25,4 mm = 25,4 liter per kvadratmeter

Har det samlats 1 mm vatten i behållaren innebär det att regnet trängt ner 1 mm i jorden, såvida inget vatten avdunstat eller runnit undan. 

Vattenbehållaren brukar läsas av vid ungefär samma tidpunkt varje dag (eller annat valt tidsintervall), och tömmas efter mätning, såvida de inte är självtömmande. 

Vill du jämföra dina mätningar med SMHI:s kan du titta här

Placering

Placera regnmätaren så rakt och stadigt som du kan, på en öppen plats i trädgården, en bit ifrån till exempel byggnader och träd som kan påverka mätningen. 

Vind kan göra att det inte hamnar lika mycket regn i behållaren som på marken undertill. Man bör därför särskilt undvika att placera regnmätaren på eller vid en sluttning eftersom den påverkar vindens rörelse. 

 

7 fina regnmätare

1. Regnmätare i frostsäkert glas och plast, och en sticka i rostfritt stål. Vattenmängd: 60 mm. Höjd: 116 cm. Cirkapris 699 kr, Eva Solo.

2. Regnmätare i bronsfärgad aluminium och glas. Vattenmängd: 120 mm. 319 kr, Classicum

3. Regnmätare i okrossbar och frostsäker plast, som har en gjuten gradering. Markfästet är avtagbart. Höjd: 37,5 cm. 159 kr, Lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik.

 

4. Regnmätare i form av en spade och en lövräfsa, gjorda av trä och metall. Höjd: 96 cm. 99,90 kr/st, Clas Ohlson

 

5. Regnmätare i väderbeständig plast som kan fästas på ett staket eller räcke. Vattenmängd: 120 mm. Höjd: 20,3 cm. 109 kr, Conrad

 

6. Trådlös regnmätare som visar både nederbörd och temperatur, både inomhus och utomhus, och har en klocka med alarmfunktion. Tömmer sig själv på vatten när den är full. Höjd: 9,2 cm. 299 kr, Clas Ohlson.

 

7. Regnmätarna “Groda” och “Molnfritt” är båda i gjutjärn och har behållare av glas, som tas in på vintern. Höjd: 120 cm. cirkapris 299 kr, respektive 269 kr, Eldgarden

Tips! 

Du kan enkelt tillverka din egen regnmätare av till exempel en plastflaska. Se här!

Läs också: Dags att köpa robotgräsklippare? Tänk på detta!

14 januari 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så tar du sticklingar av pelargoner

Trädgård Få växter är så lätta att ta sticklingar av som just pelargoner. Det är också därför som många av våra gamla sorter ännu finns kvar eftersom vi har delat med oss av våra favoritsorter till släktingar och blomstervänner.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...