Foto: Istockphoto

Rabattväxterna som tål tuffa vintrar

Trädgård

Egentligen tål de flesta perenner vintrarna i hela landet, men ofta kan det vara tufft för dem i lerjord med barmarksfrost. Det geografiska läget, om det är Skåne eller Lappland, spelar mindre roll.

Perenner som tål kyla och vinter

Många perenner klarar vintrarna i precis hela landet. Om de inte tål vintrarna beror det snarare på jorden är på kylan. I en luftig och varm jord, som årligen förbättras med kompostjord och annat organiskt material, kan man plantera nästan vilka växter som helst som vissnar ner på vintern och övervintar under snötäcket. Med vedartade växter, som prydnadsbuskar och rosor, är det inte många tuffingar att välja bland i rabatten i fjällregionen som i den skånska myllan.

 

Nio växtzoner

Annons

Sverige är indelat i åtta eller snarare nio växtzoner, om man också räknar med det vita på kartan som ligger ovan odlingsgränsen, det vill säga fjällregionen. Bor man i zon 1 kan man väljer i stort sett vilken ros som helst, medan man i zon 8 har ett tiotal sorter. Det där med växtzoner hittade man på för att underlätta för fruktodlare att hitta träd som klarar klimatet just där man bor.

När det gäller perenners härdighet talar man inte om växtzoner utan använder istället bokstäver – A-D, där A är härdigast och D känsligast. A är en perenn som kan odlas i hela landet. Ingen vintertäckning eller dränering av jord behövs. Det är också en växt som hinner blomma i norr där sommaren är som kortast. Medan D passar bara på de mest gynnsamma ställena i Sverige, ofta också med vintertäckning.

 

Här är 8 tuffingar

Alla perennerna har härdighet A, det vill säga kan växa i hela landet och i de flesta jordar.

 

Daglilja Hemerocallis

Det finns framförallt två arter, gul daglilja och brunröd daglilja, som är extra anspråkslösa. De kan odlas i de flesta jordar, från väldränerade moränjordar till tyngre lerjordar. Det är långlivade perenner som visserligen bara blommar under en kort period tidigt på sommaren. Men efter blomningen står bladverket som en fin rugge resten av säsongen.

 

Läs mer här: 8 lättskötta växter för en fin rabatt

 

Plymspirea Aruncus dioicus

En storvuxen perenn med flikiga blad och vita blomplymer under högsommaren. Den är kanske lite väl storvuxen för en normalstor perennrabatt utan gör sig bäst som solitär. Det är en klassisk gammaldags växt som är fin i torparträdgården.

 

Jättedaggkåpa Alchemilla dioica

Jättedaggkåpan är en allroundväxt som klarar alla lägen, från sol till skugga och från torr jord till dammkanten där jorden aldrig torkar upp helt. Växtsättet är bulligt och över bladverket får växten skyar av limegula blommor. Visserligen fröer den av sig men om man vill undvika det kan kan klippa bort blomningen när den är över.

 

Läs mer här: Gammeldags trädgård med mormorsblommor

 

Akleja Aquilegia vulgaris

De vanligaste färgerna på akeljan är blått och rosa och eventuellt också vitt. Men om kan skaffar en mer ovanlig sort med fyllda blommor eller i svart eller gult kommer snart fröplantorna som gror att blomma i en skön blandning av olika färger och former på blomman. Några ser ut som föräldrarna medan andra blir en mix.

 

Blodnäva Geranium sanguineum

En vacker näva med ett mjukt, bulligt växtsätt och intensivt karminrosa blommor tidigt på säsongen. Det är en ganska torktålig växt som har sitt ursprung på skärgårdsklippor. Det betyder att den också klarar jordar med litet jorddjup.

 

Nejlikrot Geum

Under försommaren blommar nejlikroten i rödorange. Det är en söt kantväxt i perennrabatten, cirka 40 cm hög, som blommar samtidigt med exempelvis tulpaner. Den trivs allra bäst i fuktighetshållande jordar och i soligt till halvskuggigt läge även om den är ganska anspråkslös.

 

Läs mer här: 5 finaste rosorna

 

Rabattiris Iris Sibirica-gruppen

Rabattirisen har smala, svärdslika blad och vanliga blomfärger är olika nyanser av blått men också i vitt och blekgult. Den trivs egentligen bäst i fuktighetshållande jordar till skillnad från trädgårdsiris som har ytliga jordstammar som kan ruttna om jorden är för blöt. Detta gör att rabattiris kan odlas i hela landet också på platser där snösmältningen kan ställa till det för känsliga växter.

 

Läs även:

Trädgård i norr

Norrlands yta är mer än halva Sverige. Det gör att klimatet varierar, inte bara mellan söder och norr utan lika mycket mellan kusten och fjällregionen...

Silvrig höstanemon Anemone tomentosa

Höstanemonen blommar länge, från augusti till oktober, med rosa blommor. En ny eller snarare nygammal sort är ’Föräldrahemmet’ som är en gammal ”hitteväxt” som åter finns i odling. Höstanemon trivs i den flesta jordar i ett soligt till halvskuggigt läge.

 

13 januari 2020
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...