Tänk igenom din investering! En pool kan kosta alltifrån 30 000 kronor (om du gör allt jobb själv) till en miljon. Foto: Folkpool
Tänk igenom din investering! En pool kan kosta alltifrån 30 000 kronor (om du gör allt jobb själv) till en miljon. Foto: Folkpool Foto: Folkpool/Svenska poolfabriken

Stor poolguide – vi guidar dig rätt

Pool

Släng inte pengarna i poolen! Här är de tre bästa råden
som ger dig maximalt med badglädje framöver.

Av: Tina Vernon, 07 maj 2019

Steg I. Vilken pool ska du ha?


Du har bestämt dig för att skaffa pool – nu är det dags att välja vilken! Fundera kring de här punkterna innan du gör valet.

Annons

Pris

I dag finns pooler i flera olika prisklasser, men för att få en kvalitativ pool som håller länge kommer du trots allt att behöva lägga en slant. Se över din budget och tänk igenom hur du vill använda poolen. Kanske kan du gå ner i storlek, spara in genom att utföra stora delar av monteringen själv eller välja enklare tillbehör?

Tomt

Hur din tomt ser ut är inte oväsent­ligt för vilken typ av pool du bör välja. På sluttande eller kuperade tomter är en delvis nedgrävd modell att föredra, medan en pool som kan stå helt ovan mark är ett enklare val om du har en väldigt bergig tomt. Ta även hänsyn till hur din tomt ser ut när du väljer form på poolen – du vill ju att den ska se snygg ut och smälta in fint i landskapet!

Kvalitet

I vårt nordiska klimat är det extra viktigt att poolkonstruktionen kan stå pall för alla möjliga väder och temperaturer. Jämför flera modeller och prata gärna med några olika leverantörer för att se hur de har kvali­tetssäkrat sina pooler. När vi lägger mycket pengar på något vill vi att det ska hålla länge.

Tillbehör

När du har valt poolstomme är det dags att välja vilka tillbehör din pool ska ha. Många poolmodeller kräver en så kallad liner, det vill säga duken som täcker insidan av poolen, och ofta finns en uppsjö mönster och färger att välja mellan. Vidare tillkommer pump, filter, uppvärmningssystem, eventuella stegar, tak och duk – här finns alla möjligheter att både spara och slösa!

Lägg tid på att välja läge. Har du barn kan det vara smart att ha uppsikt inifrån. Foto: Svenska poolfabriken.

 

Steg 2. Placera din pool


För många av oss är platserna på tomten där en pool faktiskt kan få plats begränsade, men du som har möjlighet bör ta de här punkterna i beaktande när du väljer var poolen ska placeras.

Väderstreck

Om möjligt är det alltid bäst att placera poolen i oskymt söderläge, där solen kan hjälpa till att värma upp poolvattnet under stora delar av dagen. Föredrar du skugga vid poolkanten är det mer energi­smart att lösa det med ett parasoll än en skymmande husvägg.

Tillgänglighet

Vill du ha nära ut till poolen, eller kanske placera den mer avskilt längre bort på tomten? Om du har barn kan det vara bra att placera poolen där du har uppsikt även inifrån huset.

Omgivningar

Tänk också igenom vilket material du planerar att omge poolen med. Trädäck är populärt, annars rekommenderas stenplattor. Med gräsmatta eller grus inpå poolkanten följer mer skräp och smuts med ner i poolen, som då behöver städas oftare. Även träd och buskar som sträcker sig ut över poolen bidrar till nedskräpning, så försök välja en mer öppen plats utan växtlighet alltför nära inpå.

Närhet till grannen

Så länge du pla­nerar att bygga din pool längre än 4,5 meter från tomtgränsen behövs i regel inget bygglov, men om du bor i ett stadsplanerat område kan du behöva ansöka om marklov. Eftersom reglerna varierar mellan olika kommuner är det säkrast att kontakta din kommun om vad som gäller för just dig.

 

Steg 3. Montera själv eller ta hjälp


Nu behöver du besluta om hur mycket av poolbygget du ska utföra själv, sedan står bara själva monteringen mellan dig och obegränsat med bad!

Gör själv

Många poolmodeller går att bygga ihop själv, men för att poolen ska bli en stabil konstruktion som håller länge krävs ett visst mått av händighet. Räkna in kostnader för att hyra nödvändiga maskiner, inköp och transport av material samt bortforsling av eventuell överflödig jord när jobbet är klart. Flera leverantörer erbjuder gratis manualer för hur du monterar poolen, medan vissa till och med har en kostnadsfri supportlinje. Kolla upp möjligheterna till hjälp innan du väljer leverantör!

Ta hjälp

Känner du att du hellre anlitar proffs erbjuder många poolleverantörer montering som tilläggstjänst, eller kan kopp­la ihop dig med duktiga fackmän. Beroende på vilken typ av uppvärmning du väljer till poolen kan du även behöva anlita en elektriker eller VVS-installatör.

Tänk på det här

För att din pool ska hålla länge är det ytterst viktigt att monteringen görs noggrant och korrekt. Olika poolmodeller kräver olika typer av mark- och förarbeten – och de  varierar i omfattning och svårighetsgrad. Prata med poolleverantören innan du bestämmer vilken pool du ska köpa, dels för att få koll på hur mycket arbete de olika modellerna kräver men också för att höra vilka lösningar för montering leverantören erbjuder och vad de kostar.

 

Visste du att …

… det är du som ansvarar för säkerheten på tomten. Boverkets råd för att skydda mot olycksfall är att ha skyddstäckning med presenning eller skyddsnät över poolen, och skyddet ska klara av ett barns vikt. Det är också viktigt att ha ett staket (som barn inte kan krypa under eller klättra över) som på något sätt avgränsar poolen.

 

Tänk på att …

… kostnaderna lätt kan skena i väg. Sätt en budget för vad poolen får kosta innan du drar i gång. Räkna även in kringkostna­der som mark­arbete, dränering och tjänster från rörmokare och elektriker. Låt planeringsstadiet ta lite tid, hör dig för i bekantskapskretsen om smarta spartips!

07 maj 2019 Tina Vernon
Annons
Annons
Mer om Pool
God planering och gott om tid underlättar när man ska bygga en pool. Foto: Istock
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Bygga pool – 7 saker att tänka på!

Pool Över hälften av de som köper pool väljer att bygga poolen själv. Är man händig kan man spara mycket pengar på det. Här är sju viktiga råd inför poolbygget!

Erik Lennartsson stortrivs med sin pool.
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Poolägaren om livet med pool: ”Vi badar varje dag!”

Pool Är det lika härligt som det låter med pool? Vi ställde några frågor till poolägaren Erik Lennartsson som byggde sin egen pool.

Vilken pool passar bäst för er familj?
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Stor guide: 9 viktiga val inför poolköpet

Pool Planerar ni att skaffa pool? Här är nio val att ta ställning till inför köpet.

Återhämta dig efter en lång dag i ett varmt spabad.
Sponsrad

Spabad - den självklara platsen för avkoppling och återhämtning

Pool I ett spabad kan du spendera kvalitetstid med familj och vänner, känna hur stressen minskar och hur du kopplar av. Det är dessutom en skonsam kur för muskler och leder.

Annonssamarbete

Lyx med eget spabad hemma

Pool Så lyxigt med hemmaspa! Men vad ska du välja, hur mycket pyssel är det och drar det mycket el? Vi frågar experten!

Allt du behöver veta om spabad

Pool Funderar du på att köpa ett spabad för utomhusbruk? Vi har pratat med experterna om vad man ska tänka på innan man investerar i det varma bubbelbadet.

Pool är det perfekta sättet att få till en hemmasemester. En skön plats att få hänga på.
Annonssamarbete

Låt pooldrömmen bli verklighet – Expertens råd om tryggaste köpet

Pool Vi har bett poolexperten Magnus Holgersson svara på kundernas frågor om pool och hur man undviker de största misstagen.

Plats för plask! Här är poolhänget vi älskar

Pool Okej, det är fortfarande vår men snart, snart kommer sommaren. Så nu laddar vi för härligt häng i och vid poolen!

Slarva inte med poolskyddet!

Pool Det är både dyrt och förbjudet att inte ha poolskydd. Här får du veta varför och en liten marknadsöversikt.