Stor poolguide – vi guidar dig rätt

Släng inte pengarna i poolen! Här är de tre bästa råden
som ger dig maximalt med badglädje framöver.


Steg I. Vilken pool ska du ha?

Du har bestämt dig för att skaffa pool – nu är det dags att välja vilken! Fundera kring de här punkterna innan du gör valet.

Pris

I dag finns pooler i flera olika prisklasser, men för att få en kvalitativ pool som håller länge kommer du trots allt att behöva lägga en slant. Se över din budget och tänk igenom hur du vill använda poolen. Kanske kan du gå ner i storlek, spara in genom att utföra stora delar av monteringen själv eller välja enklare tillbehör?

Tomt

Hur din tomt ser ut är inte oväsent­ligt för vilken typ av pool du bör välja. På sluttande eller kuperade tomter är en delvis nedgrävd modell att föredra, medan en pool som kan stå helt ovan mark är ett enklare val om du har en väldigt bergig tomt. Ta även hänsyn till hur din tomt ser ut när du väljer form på poolen – du vill ju att den ska se snygg ut och smälta in fint i landskapet!

Kvalitet

I vårt nordiska klimat är det extra viktigt att poolkonstruktionen kan stå pall för alla möjliga väder och temperaturer. Jämför flera modeller och prata gärna med några olika leverantörer för att se hur de har kvali­tetssäkrat sina pooler. När vi lägger mycket pengar på något vill vi att det ska hålla länge.

Tillbehör

När du har valt poolstomme är det dags att välja vilka tillbehör din pool ska ha. Många poolmodeller kräver en så kallad liner, det vill säga duken som täcker insidan av poolen, och ofta finns en uppsjö mönster och färger att välja mellan. Vidare tillkommer pump, filter, uppvärmningssystem, eventuella stegar, tak och duk – här finns alla möjligheter att både spara och slösa!

Lägg tid på att välja läge. Har du barn kan det vara smart att ha uppsikt inifrån. Foto: Svenska poolfabriken.

Steg 2. Placera din pool

För många av oss är platserna på tomten där en pool faktiskt kan få plats begränsade, men du som har möjlighet bör ta de här punkterna i beaktande när du väljer var poolen ska placeras.

Väderstreck

Om möjligt är det alltid bäst att placera poolen i oskymt söderläge, där solen kan hjälpa till att värma upp poolvattnet under stora delar av dagen. Föredrar du skugga vid poolkanten är det mer energi­smart att lösa det med ett parasoll än en skymmande husvägg.

Tillgänglighet

Vill du ha nära ut till poolen, eller kanske placera den mer avskilt längre bort på tomten? Om du har barn kan det vara bra att placera poolen där du har uppsikt även inifrån huset.

Omgivningar

Tänk också igenom vilket material du planerar att omge poolen med. Trädäck är populärt, annars rekommenderas stenplattor. Med gräsmatta eller grus inpå poolkanten följer mer skräp och smuts med ner i poolen, som då behöver städas oftare. Även träd och buskar som sträcker sig ut över poolen bidrar till nedskräpning, så försök välja en mer öppen plats utan växtlighet alltför nära inpå.

Närhet till grannen

Så länge du pla­nerar att bygga din pool längre än 4,5 meter från tomtgränsen behövs i regel inget bygglov, men om du bor i ett stadsplanerat område kan du behöva ansöka om marklov. Eftersom reglerna varierar mellan olika kommuner är det säkrast att kontakta din kommun om vad som gäller för just dig.

Steg 3. Montera själv eller ta hjälp

Nu behöver du besluta om hur mycket av poolbygget du ska utföra själv, sedan står bara själva monteringen mellan dig och obegränsat med bad!

Gör själv

Många poolmodeller går att bygga ihop själv, men för att poolen ska bli en stabil konstruktion som håller länge krävs ett visst mått av händighet. Räkna in kostnader för att hyra nödvändiga maskiner, inköp och transport av material samt bortforsling av eventuell överflödig jord när jobbet är klart. Flera leverantörer erbjuder gratis manualer för hur du monterar poolen, medan vissa till och med har en kostnadsfri supportlinje. Kolla upp möjligheterna till hjälp innan du väljer leverantör!

Ta hjälp

Känner du att du hellre anlitar proffs erbjuder många poolleverantörer montering som tilläggstjänst, eller kan kopp­la ihop dig med duktiga fackmän. Beroende på vilken typ av uppvärmning du väljer till poolen kan du även behöva anlita en elektriker eller VVS-installatör.

Tänk på det här

För att din pool ska hålla länge är det ytterst viktigt att monteringen görs noggrant och korrekt. Olika poolmodeller kräver olika typer av mark- och förarbeten – och de  varierar i omfattning och svårighetsgrad. Prata med poolleverantören innan du bestämmer vilken pool du ska köpa, dels för att få koll på hur mycket arbete de olika modellerna kräver men också för att höra vilka lösningar för montering leverantören erbjuder och vad de kostar.

Visste du att …

… det är du som ansvarar för säkerheten på tomten. Boverkets råd för att skydda mot olycksfall är att ha skyddstäckning med presenning eller skyddsnät över poolen, och skyddet ska klara av ett barns vikt. Det är också viktigt att ha ett staket (som barn inte kan krypa under eller klättra över) som på något sätt avgränsar poolen.

Tänk på att …

… kostnaderna lätt kan skena i väg. Sätt en budget för vad poolen får kosta innan du drar i gång. Räkna även in kringkostna­der som mark­arbete, dränering och tjänster från rörmokare och elektriker. Låt planeringsstadiet ta lite tid, hör dig för i bekantskapskretsen om smarta spartips!

*Artikeln publicerades 7 maj 2019

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar