ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN
Vilken pool passar bäst för er familj?
Vilken pool passar bäst för er familj? Foto: Istockphoto

Stor guide: 9 viktiga val inför poolköpet

Pool

Planerar ni att skaffa pool? Här är nio val att ta ställning till inför köpet.

Av: Sandra Holmes, 07 januari 2021

1. Form och design

Hur ser er drömpool ut? Har den kanske häftig kvällsbelysning, ett brusande vattenfall eller olika nivåskillnader? Valmöjligheterna är oändliga när det kommer till poolens utformning!

Rektangulära pooler är vanligast eftersom de är lättast att bygga och täcka över. De ger dessutom mycket utrymme att simma på. 

För er som väljer en specialdesignad pool finns det många spektakulära pooler att inspireras av. Har ni en sluttande tomt med vacker utsikt är en infinitypool väldigt effektfullt. Här flyter vattnet över poolkanten, vilket skapar känslan av att det flyter ut i horisonten. 

En pool med overflow, där vattenytan ligger i samma nivå som omgivande mark, ger också en elegant spegeleffekt och känsla av att man kan gå på vattnet. De passar även tomter som inte ligger i sluttningar. 


Infinity pool och overflow pool ger fantastiska spegeleffekter. 
Foto: Poolgiganten och Istockphoto

2. Konstruktion

Pooler kan delas in i två huvudkategorier. Det finns pooler som är formgjutna i glasfiber eller plast och levereras som hela baljor. De kräver mindre förarbete men är dyrast i inköp.

Den andra sortens pool, som byggs direkt på plats, kallas för linerpool, och det är den vanligaste. En linerpool består av en gjuten betongplatta och en stomme som kläs med en liner, en poolduk i plast. 

Sveriges mest sålda linerpool kallas för thermopool. Den är byggd av isolerande frigolitblock som fylls med armering och betong. Den är mycket energieffektiv eftersom den fungerar som en stor termos, och det gör uppvärmningskostnaden betydligt lägre än andra konstruktioner.  

Så här ser konstruktionen av thermopool ut med en gjuten betongplatta i botten. 
Illustration: Poolgiganten

3. Storlek och pris

En pool går att anpassa hur man vill i storlek och djup. För en normalstor tomt brukar 4 x 8 meter vara en bra storlek, då man också vill ha plats för ett pooldäck med möbler. Har man gott om plats är det dock smart att lägga till några kvadratmeter om man är en stor familj. 

Priset på en pool varierar förstås mycket beroende på storlek, utformning och olika tillval. 

För en thermopool på 4 x 8 meter med 1,5 meters djup, brukar priserna starta från omkring 90 000 kronor. Utöver det tillkommer kostnaden för byggnadsarbetet.

Är man händig och vill komma ner i pris kan man också välja att bygga poolen själv med hjälp av medföljande instruktioner. Fler prisexempel på olika pooler finns här

 

Läs också: Poolägaren om livet med pool: "Vi badar varje dag!"

 

4. Placering

Poolen bör ligga så soligt som möjligt på tomten, och gärna där det är kvällssol så att man kan njuta av bad och poolhäng till sent på kvällarna. Solen bidrar också till uppvärmningen, vilket gör poolen mer energieffektiv. Ifall man har barn är det även klokt att placera poolen så att man har uppsikt över den inifrån huset. Undvik helst att ha stora träd i närheten av poolen då löv och barr lätt hamnar i vattnet. 


En pool med en grå mosaikmönstrad liner och gaveltrappa, omgiven av en granitkant och pooldäck i trä som är skönt att gå på.
Foto: Poolgiganten

 

5. Färg på vattnet

Både formgjutna pooler och linerpooler går att få i flera olika färger vilket gör stor skillnad för vattenfärgen. I en linerpool brukar en enfärgad blå poolduk ingå i standardutförandet, men mosaikmönstrade liners har blivit alltmer populära.
Blå mosaik är en klassiskt färgval, men grå mosaik, som ger ett ljusare blå vatten, har också blivit en stor favorit. Svart mosaik ger poolen ett mer naturtroget och diskret utseende, och sandfärgad mosaik ger ett läckert turkost vatten med medelhavskänsla. 

6. Trappa eller stege

En stege tar minst plats och ger mer plats att simma, medan en trappa är bekvämare att gå på och ger ett grundare vatten som gör det lätt för små barn att bada. Med en trappa får man också en härlig plats att sitta och njuta på med kroppen halvvägs ner i vattnet. På en bred gaveltrappa får många plats utan att trängas, medan en hörntrappa tar mindre plats av badytan. 

7. Kant runt poolen

Många väljer att rama in poolen med rundade kantstenar av exempelvis granit, och att omgärda poolen med stenplattor eller trädäck. Det är material som är sköna att sitta och gå barfota på. Fördelen med stenplattor är att de är halkfria vilket är bra när barnen springer runt och leker. Det är bäst att undvika gräsmatta runt poolen eftersom jord och gräs hamnar i vattnet och gräsmattan skadas av kloret. 


Ett poolskydd och stenplattor runt poolen gör det lättare att hålla vattnet rent och fräscht. 
Foto: Poolgiganten

8. Poolskydd

För att skydda poolen från smuts och skräp, och från att barn och djur ramlar i, behöver du ett poolskydd som täcker poolen. De finns i flera olika modeller. Vissa av dem är dolda och ligger en bit ner i vattnet. De kan täcka över poolen med en enkel knapptryckning. Ett pooltak däremot, är en synlig kupa som sitter en bit ovanför poolen. Det gör det trevligare att bada när det regnar, men kräver en del förvaringsyta när det är undanskjutet.

Har man en fritt formad pool är ett skräddarsytt poolöverdrag av stark väv lämpligt. 

9. Skötsel 

Under badsäsongen räcker det att lägga ungefär en halvtimme i veckan på poolskötsel. Det smidigaste sättet att hålla poolen ren är att investera i en pooldammsugare eller poolrobot som sköter städningen automatiskt. Ett bra tillval är också en flytande analysator som håller koll på alla vattenvärden. Den kopplas till mobiltelefonen och ger dig notiser när något behöver justeras i poolens vattenbalans. 


Poolgiganten – Sveriges snabbast växande poolföretag!

Poolgiganten erbjuder pooler av högsta kvalitet och snabba leveranser. De skräddarsyr poolpaketet utefter dina önskemål och ger dig rådgivningen du behöver innan du beställer din pool. De är ett av Sveriges ledande poolföretag med över trettio års erfarenhet av att sälja och bygga pool. 

Telefon: 010-275 87 00

www.poolgiganten.se

 

Läs också: Bygga pool – 7 saker att tänka på!

07 januari 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Pool
God planering och gott om tid underlättar när man ska bygga en pool. Foto: Istock
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Bygga pool – 7 saker att tänka på!

Pool Över hälften av de som köper pool väljer att bygga poolen själv. Är man händig kan man spara mycket pengar på det. Här är sju viktiga råd inför poolbygget!

Erik Lennartsson stortrivs med sin pool.
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Poolägaren om livet med pool: ”Vi badar varje dag!”

Pool Är det lika härligt som det låter med pool? Vi ställde några frågor till poolägaren Erik Lennartsson som byggde sin egen pool.

Stor poolguide – vi guidar dig rätt

Pool Släng inte pengarna i poolen! Här är de tre bästa råden som ger dig maximalt med badglädje framöver.

Återhämta dig efter en lång dag i ett varmt spabad.
Sponsrad

Spabad - den självklara platsen för avkoppling och återhämtning

Pool I ett spabad kan du spendera kvalitetstid med familj och vänner, känna hur stressen minskar och hur du kopplar av. Det är dessutom en skonsam kur för muskler och leder.

Annonssamarbete

Lyx med eget spabad hemma

Pool Så lyxigt med hemmaspa! Men vad ska du välja, hur mycket pyssel är det och drar det mycket el? Vi frågar experten!

Allt du behöver veta om spabad

Pool Funderar du på att köpa ett spabad för utomhusbruk? Vi har pratat med experterna om vad man ska tänka på innan man investerar i det varma bubbelbadet.

Pool är det perfekta sättet att få till en hemmasemester. En skön plats att få hänga på.
Annonssamarbete

Låt pooldrömmen bli verklighet – Expertens råd om tryggaste köpet

Pool Vi har bett poolexperten Magnus Holgersson svara på kundernas frågor om pool och hur man undviker de största misstagen.

Plats för plask! Här är poolhänget vi älskar

Pool Okej, det är fortfarande vår men snart, snart kommer sommaren. Så nu laddar vi för härligt häng i och vid poolen!

Slarva inte med poolskyddet!

Pool Det är både dyrt och förbjudet att inte ha poolskydd. Här får du veta varför och en liten marknadsöversikt.